TÉMA

Energetický nápoj

Méně drog či alkoholu, více energetických nápojů, popsal výzkum rizikové chování mladých

Mladí Češi v současné době experimentují více s vapováním než s klasickými cigaretami. Opakované pití energetických nápojů vzrostlo u českých deváťáků z 16 na 22 procent u chlapců a ze sedmi na patnáct procent u dívek. Popsal to výzkumný tým studie HBSC Univerzity Palackého v Olomouci, který ve spolupráci s Úřadem vlády České republiky zkoumal rizikové chování dětí ve věku 11 až 15 let.
21. 3. 2024|

Poslanci uvažují o zákazu prodeje energetických nápojů dětem. Výrobci se brání, chtějí osvětu

Poslanci by chtěli omezit prodej energetických nápojů dětem – shodují se na tom bez ohledu na stranickou příslušnost. Podle Státního zdravotního ústavu má sklon k rizikové konzumaci energetických nápojů každý desátý dospívající. Složení podle odborníků přitom není pro děti vhodné, v některých je více cukru, než by měly zkonzumovat za celý den.
18. 1. 2024|

Kratom nezakazovat, raději regulovat, stejně jako energetické nápoje, říká toxikolog

Kratom je z toxikologického pohledu méně nebezpečný než alkohol či nikotin, cestou není zákaz, ale přísná regulace trhu, řekl v Událostech, komentářích Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek VŠCHT. Jiné látky jako CBD či HHC jsou podle něj nebezpečné v tom, že jsou dostupné ve větších množstvích v potravinách. Po přísnější regulaci volá Kuchař také v případě energetických nápojů.
30. 6. 2023|