Kratom nezakazovat, raději regulovat, stejně jako energetické nápoje, říká toxikolog

Události, komentáře: Zakázat, či regulovat kratom, CBD a HHC? (zdroj: ČT24)

Kratom je z toxikologického pohledu méně nebezpečný než alkohol či nikotin, cestou není zákaz, ale přísná regulace trhu, řekl v Událostech, komentářích Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek VŠCHT. Jiné látky jako CBD či HHC jsou podle něj nebezpečné v tom, že jsou dostupné ve větších množstvích v potravinách. Po přísnější regulaci volá Kuchař také v případě energetických nápojů.

Vláda ve středu odložila rozhodnutí o tom, zda kratom a HHC zařadí na seznam zakázaných látek. Ministerstvo zdravotnictví restrikce obhajuje tím, že jsou látky dostupné dětem a mladým a jsou pro ně rizikové, zatímco protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil ani vládní odbor protidrogové politiky se zákazem nesouhlasí.

Největší problém kratomu vidí Kuchař v jeho vzhledu – mletý zelený prášek může připomínat čaj, jenže účinky by se neměly podceňovat. „Je to látka, která obsahuje celou řadu alkaloidů, z nich některé se váží, byť slabě, na opioidní receptory a může se stát, že dojde ke vzniku závislosti,“ nastiňuje odborník.

Zároveň ale upozorňuje, že případná závislost na kratomu se od jiných opiátů liší. V porovnání s alkoholem či nikotinovými přípravky je kratom z toxikologického hlediska méně nebezpečný. Zatímco s nikotinem jsou spojeny různé kardiovaskulární choroby a alkohol v Česku vede k velkému množství úmrtí, u kratomu fatální následky zaznamenány nejsou.

„Je to látka, která samozřejmě ovlivňuje i další receptory v organismu, jaterní enzymy a užívání s dalšími léčivy či antidepresivy i alkoholem může vést i k intoxikacím, které v některých případech mohou být až fatální,“ vysvětluje Kuchař s tím, že nebezpečná může být například kombinace kratomu a heroinu či dalších opiátů.

Přísnější regulaci by zasloužily energetické nápoje, říká Kuchař

Za vhodnější cestu považuje forenzní analytik přísnou regulaci trhu s látkami jako kratom, CBD nebo HHC. Upozorňuje ale, že je zároveň potřeba myslet na to, že s regulovaným prodejem se tuzemský trh rozšíří a může přibýt uživatelů a s tím i spojených rizik. „Jsou to misky vah, kde je třeba velmi pečlivě balancovat pro a proti,“ míní Kuchař.

U CBD a HHC vidí problém v tom, že jsou tyto látky dostupné v různých potravinových přípravcích, třeba gumových medvídcích či brownies, kde „předávkování může být mnohem vyšší“. Odkazuje například k situaci, kdy by dítě snědlo celé balení gumových medvídků. „Pak jsou samozřejmě odvezeny do nemocnice s poměrně závažnou intoxikací, tady vidím velký problém,“ přibližuje.

Přísnější regulaci by ocenil také na trhu s energetickými nápoji. Zdravotní komplikace mohou způsobovat kombinací vysokých koncentrací cukru a kofeinu. „Především se mluví o kardiovaskulárních problémech, obzvlášť pokud je těch nápojů vypito větší množství,“ říká Kuchař.

Upozorňuje, že u těchto nápojů jsou nezanedbatelným faktorem i cukry s vysokým glykemickým indexem, tedy ty případy, kdy tělo spotřebovává glukózu velice rychle.