Méně drog či alkoholu, více energetických nápojů, popsal výzkum rizikové chování mladých

Události: Školáci a návykové látky (zdroj: ČT24)

Mladí Češi v současné době experimentují více s vapováním než s klasickými cigaretami. Opakované pití energetických nápojů vzrostlo u českých deváťáků z 16 na 22 procent u chlapců a ze sedmi na patnáct procent u dívek. Popsal to výzkumný tým studie HBSC Univerzity Palackého v Olomouci, který ve spolupráci s Úřadem vlády České republiky zkoumal rizikové chování dětí ve věku 11 až 15 let.

„České děti objevily vaping a stále více holdují energetickým nápojům. Za poslední čtyři roky se zdvojnásobila jejich pravidelná konzumace především u dívek. Naopak méně než dříve pijí školáci alkohol a snižuje se také obliba klasických cigaret a marihuany,“ popsala nová zpráva. Na okraji zájmu nejmladší generace se podle ní zatím nacházejí „nové látky“, jakými jsou nikotinové sáčky, zahřívaný a žvýkací tabák nebo kratom. Výzkum zkoumal postoje více než čtrnácti tisíc mladých lidí.

Studie HBSC se poprvé zaměřila na elektronické cigarety, takzvaný vaping – inhalaci páry a látek v ní obsažených. Alternativu klasických cigaret vyzkoušela pětina dětí ve věku 11 až 15 let. To je víc než v případě klasických cigaret, které si vyzkoušelo „jenom“ šestnáct procent mladách. Pravidelně, tedy alespoň jednou týdně, vapuje každý desátý deváťák. Denně pak každý dvacátý. I v těchto případech je to víc než u klasických cigaret.

Mladé tolik nezajímají drogy

Nejnovější data potvrzují vedle snižující se obliby kouření cigaret také pokles u užívání marihuany či konzumace alkoholických nápojů. „Zatímco v 90. letech absolvovali svůj první experiment s alkoholem téměř všichni patnáctiletí (98 procent dívek a 97 procent chlapců v roce 1998), dnes už se mu víc než čtvrtina deváťáků zcela vyhne,“ přiblížil Michal Kalman, který výzkum vedl.

„Pozitivní trend ale nemůže zastínit skutečnost, že jsou to stále vysoká čísla. Přestože by alkohol měl být do 18 let nedostupný, 73 procent dětí ve věku 15 let má za sebou alespoň jednu zkušenost. A opakovaně se alkoholu napila více než polovina deváťáků,“ dodal vědec.

Naopak na vzestupu je u školáků pití energetických nápojů. Mezi 15letými vzrostla mezi lety 2018 a 2022 opakovaná konzumace energetických nápojů z 16 na 22 procent u chlapců, a dokonce ze sedmi na patnáct procent u dívek. Obliba energetických nápojů je ale typická i pro další země zapojené do studie, mladí Češi patří v tomto ohledu mezi lehce podprůměrné konzumenty.

Regulaci energetických nápojů řeší sněmovna

Studie si nově všímá i dalších látek, se kterými se dnes mladí lidé setkávají a o nichž se často mluví. Nikotinové sáčky, zahřívaný a žvýkací tabák či kratom aktuálně nepatří mezi populární substance, respektive jejich zastoupení je výrazně nižší, než je tomu u jiných látek. Produkty na bázi zahřívaného tabáku týdně užívá 1,6 procenta chlapců a 3,8 procenta dívek – podobně jako u e-cigaret jsou oblíbenější u dívek. V případě konzumace ostatních substancí dominují chlapci.

„Studie HBSC je cenným zdrojem informací o vývoji v životním stylu dětí. U dětí, podobně jako u mladistvých (studentů) a u mladých dospělých do 25 let věku, studie potvrzuje růst obliby alternativních nikotinových a tabákových výrobků, klesající míru konzumace alkoholu a pozdější věk první zkušenosti s jinými návykovými látkami,“ komentuje vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová nová data ze studie.

„Rostoucí míra pití energetických nápojů, které pravidelně konzumují už děti na základních školách, je velmi znepokojující. I v Poslanecké sněmovně se nyní diskutují možnosti, jak dostupnost energetických nápojů regulovat, a to zejména ve vztahu k dětem a dospívajícím. V některých evropských zemích je již obdobná regulace zavedena,“ dodala.