TÉMA

Dustin Hoffman

Coppola vzal Cannes do Megalopolis. Jako pád Říma, píší kritici, jiní mluví o mistrovském díle

K nejvyhlíženějším filmům letošního festivalu v Cannes patřil bez nadsázky nejnovější počin pětaosmdesátiletého Francise Forda Coppoly. Nejen kvůli tomu, že režisér Kmotra svou tvorbu na velké plátno vrátil po více než dekádě, ale také proto, že sci-fi o rozkladu Ameriky Megalopolis připravoval už od osmdesátých let a neváhal prodat část svého majetku, aby svůj – možná poslední – opus zaplatil. Kritiky Megalopolis rozdělil.
17. 5. 2024|

Zemřel scenárista a dramatik Ronald Harwood, zanechal po sobě Pianistu a Garderobiéra

Ve věku 85 let zemřel v úterý Ronald Harwood, který patřil mezi nejvýznamnější britské poválečné dramatiky, byl také filmovým scenáristou. Je držitelem Oscara za scénář k dramatu Pianista a jeho nejslavnější hru Garderobiér zná dobře i české divadelní publikum.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 13:12|

Konec ticha o sexuálním násilí. K soudu doputoval Weinsteinův případ, který spustil MeToo

Výběrem poroty začíná proces s filmovým producentem Harveym Weinsteinem čelícím obžalobě ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy po celém světě začaly veřejně svěřovat se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, aby rozetnuly bludný kruh násilí a mlčení.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 14:40|