TÉMA

Doklad

Senát podpořil zavedení digitálních dokladů i energetické komunity

Obyvatelé se patrně budou moci od příštího roku prokazovat českým úřadům a institucím digitální podobou osobních dokladů místo fyzických, zavedení elektronických stejnopisů průkazů ve středu schválil Senát. Řešil také pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště jaderného odpadu, v zákoně chce mít podmínku souhlasu obou komor parlamentu s jeho umístěním, kterou sněmovna zrušila. Horní komora rovněž kývla na novelu zákona zvaného lex Ukrajina, podle něhož si budou uprchlíci z Ukrajiny moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku do konce března 2025.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 15:56|

Zpracování žádostí o příspěvek na bydlení vázne, samoživitelce hrozí, že skončí na ulici

Samoživitelka s dvojčaty dostala výpověď z nájmu v Praze 9 poté, co nezaplatila nájemné. Neměla na něj, protože jí včas nepřišel státní příspěvek. Vláda totiž sice lidi v nouzi pobízí, aby stát požádali o příspěvky na bydlení, s jejich výplatou ovšem bývá problém. Proč jsou úřady tak pomalé, zjišťoval ve 168 hodinách Jaroslav Hroch.
5. 12. 2022|

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|

Italové mohou do práce jedině s covid pasem. V mnoha městech proto lidé stávkovali a protestovali

Stávky a protesty provází v Itálii začátek platnosti nového opatření, kvůli kterému se lidé musejí při příchodu do práce prokázat covidovým pasem. V provozu zůstal i přístav Terst, kde  se na výzvu odborů sešlo na 6500 lidí. Přístav je klíčový pro napájení ropovodu vedoucího přes Ingolstadt do Kralup nad Vltavou, případně i Litvínova. V několika městech včetně Boloni, Janova nebo Říma se sešly tisíce lidí, chaos v dopravě, kterým organizátoři demonstrací hrozili, ale nakonec nenastal.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 19:10|

Pandemie ve světě: Německo nově žádá testy od každého, kdo přijede. Vakcíny budou v nové dodávce pro EU dražší

Německo nově žádá od každého, kdo přijede ze zahraničí, doklad o očkování, nedávném prodělání covidu-19 anebo o negativním testu. V zemi rostou počty nakažených, v přepočtu na obyvatele se situace od začátku července zhoršila trojnásobně. Mnohem hůře než Německo se ale nyní s koronavirem potýkají Spojené státy. Nejvíce nakažených hlásí Florida – pětinu celkového počtu. Očkování bude nově, přinejmenším v Evropské unii, dražší. Financial Times upozornily, že výrobci Pfizer a Moderna prosadili v novém kontraktu s EU vyšší ceny za dávku.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 23:07|

Chorvatsko mění podmínky pro cestování, covid pas na hranicích by mělo chtít až od pátku

Pro cestu do Chorvatska se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu je nově nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny nebylo nutné potvrzení předkládat. Podle ministerstva zahraničí možnost přicestovat bez omezení platí ještě ve čtvrtek. Na hlavních přechodech ze Slovinska se vytvořily až tříhodinové kolony.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 15:24|