Půl milionu lidí si stáhlo eDoklady. Někteří mají strach z krádeže dat

Události: eDoklady (zdroj: ČT24)

Aplikaci eDoklady si od ledna stáhlo téměř půl milionu lidí. A mnozí další to podle aktuálního průzkumu plánují. Dvě pětiny respondentů mají ale strach z kybernetických útoků a krádeže dat.

Zatím se Olga Maradová prokazuje plastovou kartičkou, už ale počítá se stažením aplikace eDoklady. „Nemusím hledat mezi desítkami kartiček. Určitě by to mohla být výhoda,“ řekla Maradová.

Elektronickou verzi sice považuje za riziko, bere ji ale jako nedílnou součást nutné digitalizace. „Myslím si, že třeba u zdravotní pojišťovny mám daleko intimnější údaje, které může někdo v tuto chvíli z elektronické karty zcizit,“ míní Maradová.

Při využívání digitálního dokladu se lidé zneužití dat obávají nejvíce, nejčastěji kvůli kybernetickým útokům, ale také při ztrátě telefonu.

Zabezpečení

„Co se týká aplikace eDoklady, tak ta má dvojí způsob zabezpečení. Jedna je, že aplikace vyžaduje, aby byl uzamčený mobil, přičemž i potom je samotná aplikace také zabezpečená. Je možnost si tuhle aplikaci odhlásit přes Portál občana,“ vysvětluje ředitel odboru služeb eGovernmentu Digitální a informační agentury Ondřej Menoušek.

Navíc u elektronického občanského průkazu má člověk kontrolu nad tím, které údaje poskytuje. „Automaticky se poskytuje informace o tom, jestli mu je osmnáct let, nebo není, fotka a jméno, ale veškeré další údaje má občan možnost tomu ověřovateli prostě neukázat – to znamená ty doplňkové údaje jako číslo občanského průkazu, datum narození,“ podotýká také ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie Jan Ďoubal.

Za dobu fungování aplikace agentura nezaznamenala žádný bezpečnostní incident. Ministerstvo vnitra přitom jen za první tři měsíce letošního roku eviduje téměř 30 tisíc ztracených a šest tisíc odcizených občanských průkazů.