TÉMA

Dohoda o obranné spolupráci

Smlouva s USA je vazalská, tvrdí Kobza. Svobodně o ní rozhodujeme, namítají Nytra a Bžoch

Senát podpořil česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Tu ještě musí odsouhlasit sněmovna. Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) o smlouvě říká, že je vazalská, a obává se, kdo ji bude vykládat. Je podle něj i zbytečná. „Kdyby to byla vazalská smlouva, tak nám ji někdo nařídí. My se ale můžeme svobodně rozhodnout, jestli ano nebo ne,“ namítl v Událostech, komentářích předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS). S tím souhlasí místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO).
13. 7. 2023|

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci

Senát schválil česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci. Podpořilo ji 66 ze 72 přítomných členů horní komory. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu Česka a nedává americkým vojákům automaticky právo pobývat na českém území, jak tvrdí její kritici. Přijetí úmluvy podporuje i opoziční ANO a její kritici z SPD nemají v Senátu zastoupení. Souhlas s dohodou musí dát také sněmovna, která o tom má rozhodovat ve středu 19. července. Horní komora také hlasovala o evropských pravidlech pro boj s korupcí nebo diskutované změně drážního zákona.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:26|

Černochová ve Washingtonu podepsala obrannou dohodu s USA

Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podepsala v úterý v Pentagonu se svým americkým protějškem Lloydem Austinem česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci (DCA). Vláda ji schválila koncem dubna. Dokument upravuje podmínky možné spolupráce s americkými ozbrojenými silami na českém území. Stejnou smlouvu už uzavřela většina evropských států.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 18:36|

Vláda schválila dohodu o obranné spolupráci s USA. Dojednali jsme ji dobře, řekla Černochová

Vláda schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (DCA). Na tiskovém brífinku to oznámil premiér Petr Fiala (ODS), podle jehož názoru tento fakt zvýší bezpečnost České republiky. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) dohoda umožní mimo jiné intenzivní praktickou spolupráci mezi armádami ve vojenském vzdělávání i výcviku. Bude se jednat například o společné zajišťování obrany východního křídla NATO nebo o logistickou podporu spojeneckých aktivit.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 16:31|