Smlouva s USA je vazalská, tvrdí Kobza. Svobodně o ní rozhodujeme, namítají Nytra a Bžoch

Události, komentáře: Česko-americká obranná smlouva (zdroj: ČT24)

Senát podpořil česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Tu ještě musí odsouhlasit sněmovna. Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) o smlouvě říká, že je vazalská, a obává se, kdo ji bude vykládat. Je podle něj i zbytečná. „Kdyby to byla vazalská smlouva, tak nám ji někdo nařídí. My se ale můžeme svobodně rozhodnout, jestli ano nebo ne,“ namítl v Událostech, komentářích předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS). S tím souhlasí místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO).

„Smlouvu Česká republika potřebuje, protože upravuje spoustu náležitostí, které by se musely domlouvat při jakémkoliv pobytu amerických vojáků na území Česka. Já osobně ji vnímám jako rámcovou smlouvu, která nás nebude nutit domlouvat jednotlivé podrobnosti při každém přejezdu nebo plnění úkolů amerických vojáků na našem území,“ okomentoval Nytra.

Hnutí ANO není v otázce smlouvy zcela zajedno. „Někteří kolegové mají jisté pochybnosti, které (…) nebyly úplně vyjasněné. Nicméně valná většina klubu smlouvu podporuje,“ ujasnil Bžoch s tím, že sněmovna smlouvu podle něj podpoří. Veřejnost by o prospěšnosti smlouvy měly podle Bžocha přesvědčit ministerstvo obrany a vláda. Smlouva je podle něj jen „technikálie, která upravuje podmínky, za nichž se zde budou pohybovat příslušníci armády či jejich rodiny“, řekl.

Kobza dohodu označuje za „vazalskou“. To podle něj spočívá v „podřízenosti české legislativy americké armádě“. Smlouvu pečlivě pročetl, není v ní podle něj jediné slovo o obraně České republiky. To však ani není ambicí textu. „Smlouvu vůbec nepotřebujeme. Kdybychom ji neměli, tak se nestane vůbec nic,“ prohlásil. „Nechceme žádnou cizí armádu na našem území, nechceme žádné cizí vojáky,“ dodal.

Spojování s rokem 1968

„Kdyby to byla vazalská smlouva, tak nám ji někdo nařídí. My se ale můžeme svobodně rozhodnout, jestli ano nebo ne,“ reagoval Nytra. To dle něj ukazuje proces schvalování dohody v Senátu a Poslanecké sněmovně. „Každý pobyt a činnost amerických vojáků budou muset schvalovat obě dvě komory parlamentu,“ doplnil.

V dohodě není podle něj ani slovo o budování základen, jsou v ní jen vyjmenované objekty, které by jako základny američtí vojáci mohli použít. „Ale my s tím musíme souhlasit. Tam, kde budou působit, majetek zůstává stále majetkem Česka. V příloze jsou vyjmenované pouze vojenské prostory,“ sdělil.

Bžoch: Mít smlouvu s USA je prestiž

Bžoch také souhlasí s Nytrou, že dnes je situace jiná, jelikož se Česko může svobodně rozhodnout. „Je dobře, že tu smlouvu máme. Je to taková symbolika, je to prestiž, mít smlouvu se Spojenými státy, protože – ať chceme nebo ne – jsou lídrem NATO. A mít jistotu, že budeme spolupracovat, když nastane nějaká doba, která ale nemusí během těch deseti let vůbec nastat,“ doplnil Bžoch.

„K tomuto svobodnému, nezávislému rozhodnutí jsem velmi skeptický,“ míní Kobza. „Obávám se, že naše vláda nebude ta, která bude smlouvu vykládat – co který paragraf znamená. Ale bude to ta americká strana.“