TÉMA

Clarence Thomas

Nejvyšší soud USA zrušil zákaz urychlovače střelby, v Las Vegas pomohl zavraždit 60 lidí

Nejvyšší soud Spojených států v pátek zrušil téměř šest let starý zákaz technických doplňků označovaných výrazem „bump stock“, které umožňují urychlit střelbu z poloautomatických zbraní. Americká vláda je zakázala poté, co takto upravenou zbraň na podzim roku 2017 použil pachatel nejhorší masové střelby v moderních dějinách USA. Podle většiny soudců si ale počínala protizákonně, uvedla agentura AP.
14. 6. 2024|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Spojené státy řeší možný zákaz potratů. Naznačuje ho uniklý dokument

Soudci nejvyššího soudu USA podle uniklého návrhu většinového stanoviska hlasovali pro zrušení precedenčního rozsudku z roku 1973, kterým byly legalizovány potraty v celých Spojených státech, píše server Politico. Podle nejvyšší instance je návrh stanoviska autentický, nepředstavuje však verdikt ani konečnou pozici kteréhokoli ze soudců. Prezident Joe Biden slíbil, že v případě, že nejvyšší soud zvrátí verdikt legalizující interrupce, bude usilovat o uzákonění práva žen na potrat na federální úrovni.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 21:19|