TÉMA

Christie's

K mání je Tizianův dvakrát ukradený obraz. Našel se na zastávce

Nový majitel, který případně vydraží začátkem července obraz renesančního malíře Tiziana, by měl malbu dobře střežit. Výjev Odpočinek na útěku do Egypta se totiž do aukce dostane poté, co byl ukraden. Dvakrát. Očekává se, že cena by se mohla vyšplhat až na 32 milionů dolarů (739 milionů korun). Prodej patří k těm sledovaným i proto, že Tizianových děl v soukromých rukou je jen pár.
20. 6. 2024|

The Beatles společně namalovali jediný obraz. Vznikl jako arteterapie v izolaci tokijského hotelu

Když The Beatles přijeli v roce 1966 koncertovat do Tokia, jejich hotel – tak jako v té době kdekoliv na světě – obléhali fanoušci i novináři. Přišly ovšem také výhrůžky smrtí. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr zatím v hotelovém apartmá malovali obraz. Jediný, o němž se ví, že ho vytvořili a signovali společně. Nyní se malba dostala do nabídky aukční síně Christie's v New Yorku.
1. 2. 2024|

Warholův portrét Marilyn Monroe je nejdražším vydraženým dílem z 20. století

Slavný portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola se prodal v aukční síni Christie's v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší cenu, za níž se dosud vydražilo jakékoliv dílo z 20. století. Dílo bylo součástí sbírky sourozenců Thomase a Doris Ammannových, z níž bylo k dispozici celkem 36 kusů od význačných malířů minulého století, například od Roberta Rymana, Cy Twomblyho nebo Francesca Clementeho. Výtěžek aukce putuje na charitativní účely.
10. 5. 2022|

Do prodeje jde padělek Mony Lisy, cena by se mohla vyšplhat na tři sta tisíc dolarů

Obraz Mony Lisy se prodává v aukční síni Christie's. Jde však o známý padělek, přesto se cena odhaduje asi na tři sta tisíc dolarů. Příběh malby začal v padesátých letech, na počátku ale stojí krádež originálu z pařížského Louvru o necelé půlstoletí dříve.
16. 6. 2021|

Digitální obraz se vydražil za 70 milionů dolarů, kupující s ním získá unikátní elektronický identifikátor

Londýnský aukční dům Christie’s uvedl, že za téměř 70 milionů dolarů (1,53 miliardy korun) vydražil digitální koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple. Podle agentury AP se jedná o bezprecedentní prodej digitálního uměleckého díla, který vynesl více peněz než leckteré fyzické výtvory mnohých známějších autorů. Tvůrce k „podpisu“ svého díla využil zvláštního digitálního certifikátu.
11. 3. 2021|