TÉMA

Ariane

Evropská raketa Ariane 6 dokončila první let

Nová evropská raketa Ariane 6 dokončila svou první misi. Nosič, který má být náhradou za téměř tři desetiletí používanou raketu Ariane 5, na nízkou oběžnou dráhu Země vynesl devět miniaturních satelitů CubeSat. Vypuštění dvou návratových modulů ani návrat horní části rakety na Zemi se však nepodařily, uvedla agentura AFP. Činitelé Evropské vesmírné agentury bez ohledu na to hovoří o úspěchu, neboť se podle nich Evropa vrátila zpět do vesmíru.
9. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 05:11|

Na kosmický výzkum jde v Česku 1,5 miliardy korun. Přispívá ministerstvo dopravy i školství

V příštích šesti letech bude Česká republika na kosmické programy jako člen Evropské kosmické agentury (ESA) dávat 1,53 miliardy korun ročně. Tato částka je o 275 milionů korun více, než ČR vkládala do ESA dosud. Stát chce vesmírnými programy podpořit zejména budování tuzemských kapacit pro kosmické technologie a zvyšování konkurenceschopnosti. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy, který v pondělí schválila vláda.
14. 10. 2019|

Evropská raketa Ariane 6 není konkurenceschopná, varuje nezávislý audit

Francouzská společnost Arianespace, která se věnuje vynášení satelitů na oběžnou dráhu, nemá velkou šanci, že by mohla konkurovat americkým společnostem, jako je SpaceX Elona Muska. Podle agentury Bloomberg takto společnost zhodnotil nezávislý francouzský auditor.
7. 2. 2019|