TÉMA

Alan Shepard

Utrpení šimpanze Enose otevřelo Američanům dveře do kosmu. Před 60 lety jimi vykročil John Glenn

Letu prvního Američana kolem Země, který se odehrál přesně před šedesáti lety, předcházelo nesmírné utrpení astronauta šimpanzího. Jeho bolest navíc byla zbytečná – celý experiment nepřinesl prakticky žádné výsledky.
20. 2. 2022|

Před padesáti lety si lidé poprvé zahráli golf na Měsíci

Apollo 14, osmá pilotovaná mise stejnojmenného amerického vesmírného programu, trvala devět dní. Do dějin se zapsala jako v pořadí třetí, které se podařilo přistát na Měsíci. Kosmická loď s tříčlennou posádkou odstartovala z vesmírného střediska na Mysu Canaveral 31. ledna 1971 a na měsíčním povrchu přistála 5. února.
5. 2. 2021|

„Houstone, měli jsme problém!“ Uplynulo půl století od mise Apolla 13

Přesně před půl stoletím odstartovalo Apollo 13. Třetí mise, která měla dostat astronauty na povrch Měsíce, pátá, která se k němu měla dostat. Z rutinního letu se po explozi kyslíkové nádrže stal boj o přežití astronautů. A ztělesnění hesla „Neúspěch nepřichází v úvahu“.
11. 4. 2020|

Blog Daniela Stacha: Katherine Johnsonová dobývala vesmír s tužkou a logaritmickým pravítkem

John Glenn, Neil Armstrong, Katherine Johnsonová. Všichni tři byli průkopníky vesmírného výzkumu, všichni tři se stali symbolem. Glenn je symbolem začátku amerických cest do vesmíru, Armstrong symbolem cesty na Měsíc a Johnsonová zase symbolem těch, kteří nebyli vidět, ale bez nichž by se Američané ze Země nedostali. Jsou to skrytí hrdinové. Katherine Johnsonová, která zemřela 24. února, je jednou z nich.
27. 2. 2020|

Zemřela matematička, která astronautům v NASA počítala dráhy prvních letů do vesmíru

Ve věku 101 let zemřela Katherine Johnsonová, americká matematička, jejíž výpočty pomohly Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) vysílat astronauty na oběžnou dráhu i k Měsíci. Byla u všech důležitých letů, od programu Mercury až po raketoplány. Jako první žena se prosadila v do té doby mužském prostředí. Pro astronauty byla zárukou, že dráha jejich letu je spočítaná správně.
24. 2. 2020|
Doporučujeme

Skládka jménem Měsíc. Lidstvo na něm nechalo dvě stě tun odpadu

Astronauti mise Apollo 11 měli dva základní úkoly: dostat se na Měsíc a přivézt z něj na Zemi vzorky. Aby na ně měli v návratovém modulu dost místa, museli po sobě zanechat spoustu odpadu. Další mise v tom pokračovaly – v nezmenšené míře.
21. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 11:39|