TÉMA

Viktor Vojtko

Pracujícím důchodcům se mají snížit sociální odvody, ze mzdy jim zůstanou stovky navíc

Pracujícím důchodcům by se v rámci chystané penzijní reformy měly snížit sociální odvody. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od toho slibuje, že tak zvýší motivaci seniorů k práci i v důchodovém věku. Opozici se změna příliš nelíbí. Chtěla by zachovat současný model s výraznějším trvalým zvyšováním penze za výdělečnou činnost. Podle ministerstva je to ale méně výhodné a navíc složitější. V Česku si přivydělává zhruba půl milionu seniorů, chystané změny by se měly dotknout více než poloviny z nich.
10. 3. 2024|

Návrh profesí, jež by mohly jít dřív do penze, je téměř hotový. Projedná ho tripartita

Už brzy by mohlo být jasnější, které náročné profese by mohly jít dříve do důchodu. Ve čtvrtek se setkají zástupci ministerstev práce a zdravotnictví se zaměstnavateli a odbory. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) by chtěl, aby se návrh projednal s chystanou důchodovou reformou.
18. 2. 2024|

Peníze na důchod si pravidelně odkládají dvě třetiny Čechů. Začněte co nejdříve, radí odborníci

Dvě třetiny Čechů si pravidelně odkládají peníze na důchod. Více než polovina lidí, kteří tak z různých důvodů nečiní, nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou respondentů, který pro investiční platformu Portu vypracovala na přelomu roku agentura Ipsos. Ekonomové se však shodují, že je důležité myslet na stáří už od mládí.
18. 2. 2024|

Vláda chystá změny ve výchovném. Příspěvky za děti plánuje budoucím seniorům snižovat

Po necelém roce platnosti vládní strany plánují změny ve výchovném, tedy příspěvku ve výši pěti set korun k důchodu navíc za každé dítě. Po roce 2027 navrhují u nových seniorů částku na první dvě děti snížit a taky upravit způsob vyměřování příplatku. Naopak vyšší kompenzaci podle koalice potřebují lidé, kteří se v ekonomicky aktivním věku starali o nemohoucí příbuzné.
10. 12. 2023|

Jurečka představil reformu penzí. Důchodový věk se naváže na dobu dožití

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil podobu změn systému penzí. Důchodový věk by se podle ní měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši dvaceti procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:42|

Na důchody má příští rok chybět padesát miliard. Koalice chce prosadit další části penzijní reformy

Vláda si bude muset v příštím roce půjčit na výplatu důchodů téměř 50 miliard korun. Z návrhu státního rozpočtu to zjistila Česká televize. Letos to podle dřívějších propočtů, které zohledňovaly mimořádnou červnovou valorizaci, vypadalo až na 80 miliard. Nakonec bude deficit asi o deset miliard nižší, hlavně díky lepšímu vývoji ekonomiky. Lídři vládní koalice považují penzijní systém za neudržitelný. A kromě nedávného zpomalení růstu penzí chtějí prosadit i další části reformy.
22. 10. 2023|

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal penzijní novelu

Prezident Petr Pavel podepsal penzijní novelu, a to navzdory některým výhradám, jak uvedl v prohlášení. Za problematickou považuje náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem. Obává se také, že by nahrazení mimořádných valorizací inflačním příplatkem mohlo být pro stát nakonec nákladnější. První část novely začne platit v říjnu, vláda původně doufala, že to bude již od září.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 21:17|

Koalice ve sněmovně prosadila zpomalení valorizací, opozice se obrátí na Ústavní soud

Poslanci ve středu schválili vládní novelu o důchodovém pojištění, která zpřísňuje pravidla předčasných odchodů do důchodů a zpomaluje řádné valorizace penzí. Že se bude hlasovat ve středu po poledni, si vynutila koalice, opoziční ANO avizovalo, že kvůli pevnému času hlasování obrátí na Ústavní soud. Novela ale jde dál – do horní parlamentní komory. Senátoři by o ní mohli rozhodovat na své příští schůzi, která začne 23. srpna.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 21:10|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Snížená mimořádná valorizace penzí je tu. Opozice s koalicí o ni svedou bitvu u Ústavního soudu

S příštím týdnem se znovu zvýší důchody. V průměru to podle ministra práce má být o 770 korun na víc než 20 tisíc korun měsíčně. Důvodem je rychlé tempo zdražování. Původně se ale předpokládalo, že červnové navýšení bude zhruba o tisícovku vyšší. Kvůli schodkovému rozpočtu ale koalice prosadila úpravu mimořádné valorizace, kterou poslanci opozičního hnutí ANO napadli u Ústavního soudu.
28. 5. 2023|

Mimořádné valorizace nahradí příspěvek k důchodu, oznámil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil koncepční změny ve valorizacích penzí. Ty budou řádně valorizovány k 1. lednu, plně o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Při inflaci přesahující pět procent se místo mimořádné valorizace bude nově vyplácet jednorázový solidární příspěvek. Ministr také oznámil nové přísnější podmínky pro předčasný odchod do důchodu, možné to bude jen tři místo dosavadních pěti let před řádným termínem.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 21:01|

S pomalejší valorizací důchodů ministerstvo počítá i v dalších letech, zjistila ČT

Vládní koalice chystá další zpomalení růstu důchodů i pro léta 2024 a 2025. Podle interního materiálu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který získala Česká televize, už by při řádné lednové valorizaci nerostly penze o celou inflaci, ale jen o její část. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) připouští i další varianty úpravy růstu důchodů. Definitivní návrh chce představit do konce března.
7. 3. 2023|

Důchod v novém roce vzroste až o 900 korun. Vláda chystá reformu, opozice o ní chce jednat

Průměrný důchod vzroste v lednu příštího roku o dalších 800 až 900 korun. Z předběžných propočtů na základě letošní inflace to zjistila Česká televize. Chystané navýšení důchodů od září v průměru o 700 korun tak bude pro letošek poslední. Od nového roku pak chce vláda přidat částku, kterou jí nařizuje zákon. Podle opozice by se ale seniorům mělo pomoci více.
24. 7. 2022|

Fiala nevidí důvod k rekonstrukci vlády. Rakušan má naši absolutní důvěru, řekl

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku (DPP). Předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru. Po jednání lídrů vládní koalice to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kandidáta na ministra školství po Petru Gazdíkovi chce STAN představit do konce týdne, řekl Rakušan, podle něhož adept nebude mimo hnutí. Hnutí STAN už dříve v úterý oznámilo, že vrátí dar ve výši 350 tisíc korun spojený s podnikatelem Pavlem Kosem, který v kauze rovněž figuruje.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 22:05|

STAN začíná hledat ministra školství. Kandidáta chce Rakušan vybrat do konce týdne

Starostové a nezávislí začínají hledat nástupce Petra Gazdíka ve vládě. Předseda hnutí Vít Rakušan dal v neděli najevo, že by končícího ministra školství mohl nahradit některý ze senátorů. Nejraději by ale byl, kdyby se novým šéfem resortu stal někdo, kdo je s hnutím nejen spřízněn, ale je i jeho členem. V rozhovoru pro Radiožurnál se zmínil i o eventualitě návratu Roberta Plagy do čela ministerstva. První návrhy chce Rakušan představit premiérovi Petru Fialovi (ODS) v úterý. Kandidáta hodlá vybrat do konce týdne, následovat budou konzultace s prezidentem Milošem Zemanem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 23:16|

Vláda chystá změnu důchodového systému. Navrhuje dřívější penzi u náročných profesí

Do letošního června chce vláda předložit první úpravy důchodového systému, ve hře je například možnost dřívějšího odchodu do penze u náročných profesí. Kabinet chce navrhnout také zkrácení doby pro získání nároku na důchod nebo snížit penze představitelům minulého režimu. Shodu vláda zamýšlí hledat i s opozicí.
15. 3. 2022|

Milostivé léto začíná, lidé mohou obcím či státu splatit dluhy bez úroků a penále

Milostivé léto začíná. Do 28. ledna bude moci každý, kdo dluží státu, kraji, obci, jejich organizacím či jimi vlastněným společnostem, dluh uhradit a bude mu odpuštěno takzvané příslušenství, tedy úroky a různé poplatky. K akci se připojily i některé soukromé společnosti, další o tom uvažují. Zákonodárci, kteří milostivé léto připravili, a neziskové organizace, které pomáhají lidem v dluzích, si od něj slibují, že ubude lidí s exekucemi. Milostivé léto by se mohlo týkat až stovek tisíc z nich.
28. 10. 2021|