Peníze na důchod si pravidelně odkládají dvě třetiny Čechů. Začněte co nejdříve, radí odborníci

Události: Spoření na důchod (zdroj: ČT24)

Dvě třetiny Čechů si pravidelně odkládají peníze na důchod. Více než polovina lidí, kteří tak z různých důvodů nečiní, nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou respondentů, který pro investiční platformu Portu vypracovala na přelomu roku agentura Ipsos. Ekonomové se však shodují, že je důležité myslet na stáří už od mládí.

Na penze si nyní nespoří třetina Čechů. Více než polovina z nich uvádí, že na to nemá peníze. Pětina o spoření na důchod teprve uvažuje.

Odborníci upozorňují, že se spořením na penzi je nejlepší začít co nejdříve. Kouzlo je totiž v takzvaném úročení, kdy se každý rok zhodnocují nejen vložené prostředky, ale i již připsaný úrok. A čím déle se takto nechají peníze pracovat, tím větší je konečná částka.

„Začít hned v rámci toho, co člověk nastoupí do práce. Pokud zaměstnavatel přispívá na důchodové pojištění, tak to si určitě zařídit, ideálně si to diverzifikovat a přerozdělit do dalších spoření,“ vysvětlil lektor finanční gramotnosti a bankéř Raiffeisenbank Radek Kalina.

Podíl lidí spořících na důchod (v %)
Zdroj: Ipsos pro Portu

Na akcie či dluhopisy sází jen čtvrtina

Například když člověk každý měsíc investuje čtyři tisíce korun, které se mu ročně zhodnotí v průměru o sedm procent, za patnáct let bude mít přes milion dvě stě tisíc. Za dvojnásobek času už by naspořil téměř čtyřnásobek peněz.

„Na takto dlouhodobém horizontu si mohu investovat i do poměrně rizikových aktiv, jako jsou třeba akciové indexy. Protože pokud bych peníze jen odkládal někam pod polštář nebo si jen spořil třeba na spořicích účtech, tak mi je tam okusuje inflace,“ popsal produktový manažer Portu Jakub Vaníček.

Jenže právě to velká část lidí dělá. Více než polovina využívá ke spoření hotovost nebo spořicí účty. Naopak na akcie nebo dluhopisy sází jen čtvrtina z nich. Nejvíce lidí pak využívá penzijní připojištění. Ukládají si nejčastěji nanejvýš tisíc korun, čtyřicet procent maximálně čtyři tisíce.

Naspořená částka při měsíční úložce 4000 Kč
Zdroj: výpočet ČT

I proto vláda u penzijního připojištění změnila výši příspěvků a zavedla takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Cílem je motivovat lidi k ukládání vyšších částek.

„Změny v penzijním připojištění by měly být vždy pro člověka motivační, protože si spoří na své stáří, a zároveň by měli být předvídatelné a jasné. A to se v tuto chvíli nestalo,“ kritizuje člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO). Naopak člen stejného výboru Viktor Vojtko (STAN) považuje současnou motivaci za dostatečnou.