TÉMA

Penzijní připojištění

ANO navrhlo zrušení části úprav penzijního spoření

Opoziční ANO podalo ve čtvrtek Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na zrušení části zákona, kterým se škrtá státní příspěvek u doplňkového penzijního spoření pro spořící důchodce, uvedla předsedkyně sněmovního klubu Alena Schillerová. Zrušení příspěvku na penzijní připojištění postihne podle dřívějšího vyjádření Asociace penzijních společností zhruba milion aktuálně spořicích penzistů, kteří kvůli tomu i se zhruba 150 miliardami korun odejdou ze systému. Příspěvky přestane stát poskytovat od července.
13. 6. 2024Aktualizováno13. 6. 2024, 11:39|

Peníze na důchod si pravidelně odkládají dvě třetiny Čechů. Začněte co nejdříve, radí odborníci

Dvě třetiny Čechů si pravidelně odkládají peníze na důchod. Více než polovina lidí, kteří tak z různých důvodů nečiní, nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou respondentů, který pro investiční platformu Portu vypracovala na přelomu roku agentura Ipsos. Ekonomové se však shodují, že je důležité myslet na stáří už od mládí.
18. 2. 2024|

Rusnok: Představy o absolutně bezpečném státním penzijním fondu jsou nezodpovědné

Představy o vytvoření státního penzijního fondu, který bude absolutně bezpečný a bude vydělávat více než soukromé penzijní fondy, jsou neodůvodněné a nezodpovědné. Na konferenci k pětadvaceti letům penzijního připojištění to řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Ministerstvo práce a sociálních věcí a důchodová komise totiž jednaly v létě o možnosti zřídit takzvaný státní fond, který by měl fungovat v rámci doplňkového penzijního spoření. Na jeho podobě se však neshodly.
21. 10. 2019Aktualizováno21. 10. 2019, 13:01|