TÉMA

Igor Stříž

Blažek podal stížnost v případu, kdy muž za znásilňování nevlastní dcery dostal podmínku
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost pro porušení zákona v kauze nezletilé dívky, kterou dlouhodobě znásilňoval otčím. Uložený podmíněný trest byl podle Blažka zjevně nepřiměřeně mírný. Stížnost bude řešit Nejvyšší soud, který ale nemůže napadené rozhodnutí zrušit. Jeho výrok by však mohl ovlivnit budoucí rozhodování justice v obdobných případech.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 12:53|ČTK
Stříž nepodá dovolání v případu muže, který za znásilňování nevlastní dcery dostal podmínku
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nepodá dovolání v kauze muže, kterému odvolací Krajský soud v Brně za dlouhodobé znásilňování nevlastní dcery uložil podmíněný trest. Zákonné podmínky mu neumožňují rozsudek napadnout. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) o tom informovalo na webu. Případ zhruba před měsícem vyvolal protesty, konaly se demonstrace za práva obětí znásilnění.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:00|ČTK
Jsou různé formy a intenzity znásilnění, podmíněné tresty zde mají své místo, míní Blažek
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyjádřil v Interview ČT24 svou spokojenost se středečním rozhodnutím poslanců podpořit vládní novelu měnící definici znásilnění. Zákon je podle něj „správný krok, ale nikoliv velký skok“. Na dotaz, zda by nebylo vhodné zakázat udělování podmíněných trestů za sexualizované násilí, Blažek namítl, že jsou různé formy a intenzity znásilnění, v některých případech by podle něj uvěznění pachatele nebylo vhodné. Ani aktivisté dle Blažka nevolají po zrušení podmínek, jen mají neoprávněný pocit, že je soudy ukládají příliš často.
8. 2. 2024|Tereza Rozalie Vochozková
Nejvyšší soud odmítl obě dovolání v případu chlapce v kómatu po operaci v pardubické nemocnici
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže i lékařky Martiny Šípkové v případu chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Byla podle soudu neopodstatněná. Stříž požadoval trest i pro nemocnici.
16. 1. 2024|ČTK
Tresty za verbální útoky by neměly být drakonické, míní šéf žalobců. Svoboda projevu má meze, dodává Antoš
Policie v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v pátek registrovala 149 případů vyhrožování jeho napodobením nebo schvalování činu. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže kriminalisté svou práci dělají dobře. Upozornil ale, že jde především o verbální trestné činy, za které by se neměly ukládat příliš přísné tresty. S tím i souhlasí ústavní právník Marek Antoš. „Ale nejde to říci paušálně. Může nastat okolnost daného výroku, kdy je potřeba sáhnout k silnější represi,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. Příkladem podle něj může být třeba výrok směřující ke konkrétní akci.
7. 1. 2024|Tereza Rozalie Vochozková
Exmanažeři pojišťovny EGAP jsou definitivně osvobozeni. Nejvyšší soud odmítl dovolání Stříže
Případ bývalých manažerů státní pojišťovny EGAP Jiřího Skuhry a Karla Plevy definitivně končí. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž neuspěl s dovoláním proti osvobozujícímu rozsudku. České televizi to sdělil mluvčí zastupitelství Petr Malý. Stříž chtěl případ týkající se projektu výstavby cementárny ve Vietnamu vrátit na začátek. Podle Nejvyššího soudu ale bylo jeho dovolání neopodstatněné.
12. 12. 2023|Simona Schröderová
Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v případu Benešové z kauzy Bečvářova statku, vadí mu nízký trest
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v případu bývalé ředitelky pražského pozemkového úřadu Evy Benešové. Ženu za zneužití pravomoci úřední osoby v kauze restitucí takzvaného Bečvářova statku soud v září pravomocně potrestal tříletou podmínkou. Střížovi vadí právě výše trestu, který je pod dolní hranicí trestní sazby. ČT to řekl mluvčí zastupitelství Petr Malý. Věcí se nyní bude zabývat Nejvyšší soud, kterému Stříž navrhuje, aby případ už nevracel soudům nižší instance, ale rozhodl sám. Nejvyšší státní zástupce podal v neprospěch Benešové dovolání už počtvrté.
16. 11. 2023|Simona Schröderová
Dragoun se ujal vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Personální změny zatím nechystá
Nový olomoucký vrchní státní zástupce Radim Dragoun v nejbližší době personální změny nechystá. Zaměřit se chce v první řadě na koncepci Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci včetně efektivity poboček. Do funkce ho jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na návrh nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Ten uvedl, že pevně věří, že jeho výběr byl správný; musel by z toho jinak vyvodit odpovědnost. Bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Dragoun na tomto postu vystřídal Radima Daňhela.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 12:11|
Vrchní státní zastupitelství v Olomouci má nového šéfa. Dragoun předtím vedl GIBS
Novým vrchním státním zástupcem v Olomouci bude bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Do funkce ho ve čtvrtek jmenoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), a to s účinností od 25. září. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Dragouna na místo navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž poté, co ho doporučila pětičlenná výběrová komise.
21. 9. 2023|
Stříž poslal ministru Blažkovi návrh na jmenování Dragouna do čela Vrchního státního zastupitelství v Olomouci
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v pátek odeslal ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) návrh na jmenování nového šéfa olomouckých žalobců Radima Dragouna. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka už dříve uvedl, že se Blažek s Dragounem setká, až dostane písemný návrh. Poté sdělí další postup. Kandidáta navrhuje podle zákona o státním zastupitelství nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti.
1. 9. 2023|Simona Schröderová
Novým ředitelem GIBS by se měl stát náměstek Hendrych
Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) by se měl stát dosavadní náměstek inspekce Vít Hendrych. Návrh vlády na jeho jmenování projednal sněmovní bezpečnostní výbor, premiér Petr Fiala (ODS) by ho měl do funkce jmenovat ve středu. Hendrych má ve funkci nahradit Radima Dragouna, který minulý týden zvítězil ve výběrovém řízení na pozici olomouckého vrchního státního zástupce.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 10:52|
Šéfem státních zástupců v Olomouci má být ředitel GIBS Dragoun
Vrchním státním zástupcem v Olomouci má být dosavadní ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun. Výběrová komise jej doporučila ze tří uchazečů a nejvyšší státní zástupce Igor Stříž jej navrhne v nejbližších dnech ke jmenování ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 17:08|
Soud znovu osvobodil dozorce z litoměřické věznice. Jejich zákrok proti vězni nebyl trestný čin
Krajský soud v Ústí nad Labem opět osvobodil dva dozorce, kteří podle obžaloby napadli cizince v litoměřické věznici. Podle rozsudku se nedopustili trestného činu. České televizi informaci potvrdila předsedkyně prvoinstančního Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová. Dozorci několikrát udeřili vězně z Lotyšska ve výtahu v roce 2018. Hájili se tím, že šlo o povolený zákrok.
25. 8. 2023|Kateřina Dostálová
Zvažuji, že bych se kandidatury vzdal, řekl Fremr
Kandidát na ústavního soudce Robert Fremr zvažuje, že by se kandidatury vzdal. Počká ale na výsledky prověrky, kterou si kvůli jeho profesní minulosti vyžádal prezident Petr Pavel. Fremr to řekl ve čvrtečním Interview ČT24. Podle něj také existuje možnost rezignace i v případě, kdy by ho hlava státu po prověření okolností stále chtěla jmenovat. Nechce totiž ohrozit respekt k Ústavnímu soudu.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 22:52|
Nejvyšší soud definitivně osvobodil bývalého šéfa Lesů ČR Szóráda
Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalého ředitele státního podniku Lesy České republiky Daniela Szóráda. České televizi informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Szórád se měl podle obžaloby dopustit podvodu tím, že po odvolání z funkce v roce 2018 údajně nedodržel konkurenční doložku. Podle justice ale muž trestný čin nespáchal.
4. 8. 2023|Kateřina Dostálová
Kauza šikany disidentů se znovu otevře, rozhodl po dovolání Stříže Nejvyšší soud
Městský soud v Praze musí znovu otevřít kauzu skupiny bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB), kteří čelili obžalobě kvůli šikaně disidentů a nucení odpůrců totalitního režimu k emigraci. Městský soud v Praze jejich stíhání zastavil kvůli promlčení, avšak Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Nejvyšší soud rozhodl v červnu bez veřejného jednání, informoval o tom Střížův mluvčí Petr Malý.
20. 7. 2023|
Nejvyšší soud definitivně osvobodil státní zástupkyni Krützner v kauze krácení daní
Státní zástupkyně Sylva Krützner podle Nejvyššího soudu nekrátila daně a je nevinná. České televizi informaci potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Kateřina Kaspar Studecká. Obžaloba tvrdila, že Krützner neodvedla daň 350 tisíc korun poté, co prodala svůj byt. Žena se ale od začátku obhajovala domněnkou, že je od daně osvobozena.
18. 7. 2023|Kateřina Dostálová
Soud musí znovu rozhodnout o trestu v kauze Bečvářova statku
Nejvyšší soud zrušil tříletý podmíněný trest pro Evu Benešovou, bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu, která je obviněná v případu restituce Bečvářova statku. Soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce, který nesouhlasil s takto nízkým trestem. Odvolací soud tak bude muset o trestu znovu rozhodnout.
11. 7. 2023|Simona Schröderová
Deník N: Šéf Pirátů Bartoš se sešel s Blažkem. Chce po něm splnění pěti podmínek
Předseda Pirátů Ivan Bartoš se ve středu sešel s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), kterého Piráti kritizují. Bartoš mu předal pět podmínek, které po něm a případně po premiérovi Petru Fialovi (ODS) bude chtít splnit, píše web Deník N. Blažek prý s pěticí kroků souhlasil, uvádí server.
29. 6. 2023|
Stříž podal kárnou žalobu na státního zástupce Komára za dehonestační komunikaci
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal kárnou žalobu na Pavla Komára z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Důvodem je podle čtvrtečního vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně dehonestační komunikace při rezignaci olomouckého žalobce Radima Daňhela. Komár se jí údajně dopustil formou otevřeného e-mailu, a to v den, kdy Daňhel oznámil svůj odchod. Podle informací ČTK jej v e-mailu, kteří obdrželi i další zaměstnanci VSZ v Olomouci, nazval zbabělcem.
29. 6. 2023|
Olomoucký vrchní státní zástupce Radim Daňhel rezignoval
Olomoucký vrchní státní zástupce Radim Daňhel po necelém roce ve funkci rezignoval. Skončí 31. července, informovalo v pátek ministerstvo spravedlnosti. Napsalo, že Daňhel písemnou rezignaci zdůvodnil osobními i profesními důvody, které spočívají zejména v nemožnosti efektivního řízení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Daňhel vzkázal, že se k důvodům vyjádří zřejmě příští týden. Pro jeho kolegy byla rezignace naprosto překvapivá, zjistila ČTK. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž o úmyslu Daňhela rezignovat věděl několik dní, překvapilo jej ale, že to udělal tak brzy.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 11:36|
Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii
Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:49|
Vláda kývla na zákon o státním zastupitelství se sedmiletými funkčními obdobími
Vláda odsouhlasila zákon o státním zastupitelství ve verzi se sedmiletým funkčním obdobím vedoucích státních zástupců. Novela také ztěžuje odvolání nejvyššího státního zástupce vládou a stanoví nová kritéria pro vedoucí státní zástupce. Zákon předpokládá, že budou mít také praxi na pozici veřejných žalobců.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 17:30|
Zákon o státním zastupitelství jde na vládu. Stále trvá spor o otevřenost funkce nejvyššího žalobce
Ministři budou ve středu projednávat zákon o státním zastupitelství. Spor je hlavně o způsob výběru nejvyššího žalobce. Ministerstvo spravedlnosti chce funkci otevřít i pro jiné právnické profese a nejvyššího státního zástupce jmenovat na sedm let. Vládní protikorupční i legislativní rada naproti tomu doporučují, aby bylo funkční období desetileté, a zároveň by chtěly, aby měl budoucí nejvyšší státní zástupce předchozí zkušenosti jako veřejný žalobce.
22. 5. 2023|