Kauza reklamy na Čapím hnízdě končí, Stříž do ní nezasáhne

Případ reklamy na Čapím hnízdě zůstane definitivně odložený. Šéf žalobců Igor Stříž do něj nezasáhne, řekl ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Stříž mohl nařídit takzvanou kontrolu skončené věci, podle mluvčího k tomu ale neshledal důvod. Policie v kauze prověřovala platby od firem z Agrofertu na reklamu za více než 270 milionů korun. Případ dvakrát odložila, trestný čin nezjistila.

„Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nevyužije svého oprávnění nařídit mimořádnou kontrolu ve věci podezření z možného daňového deliktu v souvislosti s použitím reklamy na Farmě Čapí hnízdo,“ uvedl mluvčí Malý. Na posun upozornil i server iROZHLAS.cz.

„Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) podrobně přezkoumalo formální i věcnou správnost rozhodnutí policejního orgánu, kterým byla uvedená trestní věc odložena, stejně jako činnost a právní závěry dozorového státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze. S těmito závěry obou orgánů činných v trestním řízení se NSZ ztotožnilo a neshledalo ani prostor pro možné doplnění dokazování,“ pokračoval Malý s tím, že vedení žalobců ocenilo i práci Vrchního státního zastupitelství v Praze, které na případ dohlíželo.

„Nejvyšší státní zástupce může v konkrétní kauze, která již byla pravomocně ukončena, nařídit takzvaně kontrolu skončené věci a uložit příslušnému státnímu zastupitelství přijetí opatření k nápravě zjištěných vad a pochybení. Vzhledem k tomu, že v tomto případě nebyly zjištěny žádné zásadní závady v postupu všech orgánů ve věci činných, nejvyšší státní zástupce mimořádnou kontrolu nařizovat nebude,“ uzavřel Malý.

Policie odložila takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo dvakrát, podruhé letos v březnu. První odložení však zrušilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, které kriminalistům nařídilo vypracovat nový znalecký posudek nebo počkat na to, zda finanční úřady firmám Agrofertu doměří daň. Policisté úkoly splnili a žalobci jejich rozhodnutí potvrdili.

Vyšetřovatelé během několikaletého prověřování zkoumali to, zda přes 270 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešlo na reklamu, ale pomáhalo Čapímu hnízdu splácet úvěr a Agrofertu si snížit daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené. Žádný trestný čin ale policie nezjistila. Prověřování může teoreticky kdykoliv obnovit, pokud se objeví nové důkazy, jinak ale případ zůstane odložený.

Finanční správa doměřila za reklamu daň

Poprvé byl případ odložen před dvěma lety s tím, že reklamní spoty, audiovizuální produkce nebo propagační materiály opravdu vznikly. Dozorující státní zastupitelství tehdy uvedlo, že prověřování vyvrátilo, že by zadávání reklamy bylo řízeno centrálně. Na inzerci navíc podle policie šlo pohlížet jako na takzvaný sponzoring, tedy zvláštní typ reklamy.

Kauzu však, jak bylo zmíněno, nařídilo otevřít pražské vrchní státní zastupitelství. Policie si měla nechat vyhotovit revizní znalecký posudek či zohlednit rozhodnutí finanční správy, která loni pravomocně nařídila Agrofertu doplatit daň ve výši 1,2 milionu korun. Finanční správa podle Deníku N tehdy policii napsala, že v případu mohl být spáchán trestný čin.

V hlavní větvi kauzy Čapí hnízdo soud v únoru podruhé osvobodil předsedu ANO Andreje Babiše a jeho bývalou poradkyni Janu Nagyovou (ANO). Dvojice čelí obžalobě z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové subvenci na stavbu kongresového areálu, oba vinu odmítají. Nový rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.