Státní zástupce podal dovolání proti osvobození Pelty a dalších

Události: Miroslav Pelta u soudu (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v neprospěch obžalovaných v kauze zneužívání sportovních dotací ministerstva školství, uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý. U tří pravomocně osvobozených obžalovaných nesouhlasí Stříž se zproštěním viny. U bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové pak zkritizoval mimo jiné „nestandardní postup odvolacího soudu“, tedy Vrchního soudu v Praze.

Obžaloba tvrdí, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch Fotbalové asociace ČR a České unie sportu (ČUS) a že představitelům těchto organizací vynášela informace. Na lavici obžalovaných tak kvůli tomu vedle náměstkyně a Pelty dříve usedl i šéf ČUS Miroslav Jansta, sekretář unie Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza.

Podle závěrů Vrchního soudu v Praze se popsané skutky sice staly, nebyly ale trestnými činy. Proto Janstu, Boháče a Břízu pravomocně osvobodil. V této části obžaloby zprostil viny i Peltu s Kratochvílovou. K dalšímu projednání vrátil jen poslední část skutků ohledně údajného nezákonného přidělení peněz osmnácti konkrétním žadatelům programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, ta už se týká jen Pelty a exnáměstkyně.

Detaily dovolání

„U dvou obviněných osob, které byly uznány vinnými, nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s právní kvalifikací a s nestandardním postupem odvolacího soudu, který zamítl odvolání státního zástupce a současně věc vrátil soudu prvního stupně k novému projednání,“ řekl mluvčí NSZ. Tato část dovolání se týká Pelty a Kratochvílové.

„U tří obviněných nejvyšší státní zástupce nesouhlasí se zprošťujícím rozsudkem a namítá, že skutkové závěry soudu jsou v rozporu s provedenými důkazy,“ pokračoval Malý. Tento výrok se týká šéfa ČUS Jansty, sekretáře unie Boháče a bývalého šéfa ministerského odboru sportu Břízy. Mluvčí doplnil, že dovolání směřuje i v neprospěch obou obžalovaných právnických osob, tedy FAČR a ČUS.

Všichni obžalovaní dlouhodobě trvají na tom, že se ničeho nezákonného nedopustili. „To se samozřejmě dalo očekávat. Když je někdo zproštěný v takhle velké kauze, tak stát nebo prokuratura využije všechny nástroje, které má,“ komentoval Pelta dovolání.

Zbývající nerozhodnutou část obžaloby vůči Peltovi a Kratochvílové začal pražský městský soud projednávat potřetí v pondělí. Dospěl k závěrečným řečem, v nichž žalobce pro Peltu navrhl šest let vězení, pětimilionový peněžitý trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací. Pro Kratochvílovou žádá 6,5 roku za mřížemi, dvoumilionový trest a šestiletý zákaz funkcí ve veřejné správě.