TÉMA

Ivan Bednárik

Novým šéfem Českých drah je Michal Krapinec. Vedl ČD-Telematiku

Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah se ve čtvrtek stal Michal Krapinec, dosavadní šéf dceřiné firmy drah ČD-Telematika. Do funkce ho zvolila dozorčí rada společnosti po výběrovém řízení. Na tiskové konferenci to oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Post v čele státního dopravce byl uvolněný po únorové rezignaci Ivana Bednárika. Krapinec je za tři a půl roku pátým šéfem státního dopravce.
24. 3. 2022Aktualizováno24. 3. 2022, 19:45|

Bednárik skončí posledního února v čele Českých drah. Dočasně je potom povede náměstek Kraus

Ivan Bednárik rezignuje z funkce předsedy představenstva a generálního ředitele Českých drah. Dal najevo, že má vážné výhrady k tomu, že dráhy zatím nemohou počítat s penězi za pozemky pod kolejemi, které by se převedly na Správu železnic. S těmito penězi počítal Bednárikův podnikatelský plán. V čele drah skončí nynější ředitel k poslednímu únoru, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že na nástupce bude vypsáno výběrové řízení. Do té doby bude firmu řídit člen představenstva Michal Kraus.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 11:27|

Mobilita kvůli vývoji pandemie opět klesá, lidé doma pracují i tráví volný čas

Mobilita v Česku opět klesá. Souvisí to zřejmě se současnou vlnou koronavirové nákazy. Ukazují to data z telematických systémů i od dopravců, která Česká televize analyzovala. V hromadných prostředcích se na přelomu léta a podzimu počty cestujících původním počtům jenom přiblížily a teď zase klesají. I individuální cestování tento týden zřetelně zesláblo, řada dat ukazuje, že lidé zůstávají víc doma.
13. 11. 2021|

Dráhy byly v pololetí ve ztrátě 217 milionů, osobní doprava prodělala přes půl miliardy. Přesto se hospodaření zlepšilo

Hospodaření Českých drah bylo v prvním pololetí ztrátové, ale zároveň byl propad výrazně menší než v úvodu covidové pandemie – meziročně se ztráta zmírnila téměř o 1,8 miliardy korun na 217 milionů. Na výsledku má zásluhu hlavně nákladní doprava, kterou letošní opatření proti koronaviru ovlivnila méně než loňská. Naopak osobní doprava se stále potýkala s dopadem vládních restrikcí a skončila ve ztrátě více než půl miliardy korun.
9. 9. 2021|

České dráhy začaly ve velkém propouštět, už odešlo 450 zaměstnanců

České dráhy výrazně propouštějí. Na začátku roku měly kolem 14,5 tisíce pracovníků. Zatím jich odešlo už 450 a další zřejmě budou následovat. Firma totiž ohlásila úřadu práce hromadné propouštění. Redukovaly se hlavně počty řídicích pracovníků. Dopravce chce díky tomu ušetřit a být konkurenceschopný v tendrech na dotované spoje.
20. 7. 2021|

Velké propouštění plánují České dráhy na červenec. Zjednoduší i řízení firmy, místo sedmi stupňů budou čtyři

České dráhy chystají na červenec velké zeštíhlení administrativy a vedení. Restrukturalizaci již schválilo představenstvo a podporuje ji i ministr dopravy. Odbory jsou opatrné, i když zatím ne vysloveně kritické. O přesných počtech propuštěných vedení drah zatím nemluví, zřejmě ale ve firmě skončí stovky lidí.
25. 5. 2021|

České dráhy budou propouštět. O místo přijde až 40 procent řídicích pracovníků

České dráhy začaly výrazně šetřit na personálních nákladech. Už na jaře snížily mzdy v administrativě. A teď zaměstnancům oznamují výraznou reorganizaci. Odbory zatím vyčkávají – vedení říká, že bez úspor firma neobstojí. Její ředitel České televizi sdělil, že o místo přijde až 40 procent řídicích pracovníků.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 21:40|

České dráhy přicházejí o dotované spoje. Firma propouští a musí šetřit

České dráhy pomalu ztrácejí pozice na poli dotovaných spojů. Tento týden přišly zprávy hned o dvou linkách. Soukromá konkurence byla levnější. Ředitel Českých drah Ivan Bednárik nyní pro Českou televizi přiznal, že firma musí výrazně ušetřit na nákladech, aby dokázala v podobných tendrech uspět. Propouští bezmála devadesát lidí – a to je zřejmě jen začátek.
5. 4. 2021|

Českým drahám se loni propadly tržby o polovinu. Rok 2021 přežijí bez pomoci, slibuje Bednárik

České dráhy si s nynější krizí poradí, pokud nepřijdou další významné restrikce, je přesvědčen jejich generální ředitel Ivan Bednárik. Odmítl, že by se chystal ve velkém propouštět nebo plošně snižovat mzdy. Zdůraznil, že se sníží platy úředníků, kteří v průměru berou kolem 60 tisíc, včetně generálního ředitele samotného. Ivan Bednárik byl hostem Interview ČT24.
21. 1. 2021|

Novým šéfem ČD Cargo se stal dosavadní výkonný ředitel Tomáš Tóth

Novým předsedou představenstva nákladního dopravce ČD Cargo se stal Tomáš Tóth, dosavadní výkonný ředitel firmy. V čele nahradil Ivana Bednárika, který je nyní šéfem mateřské skupiny České dráhy. Upozornil na to server zdopravy.cz, ČTK to následně potvrdil mluvčí ČD Robert Pagan.
4. 12. 2020|

Bednárik je novým šéfem Českých drah, nahradil Nebeského

Novým předsedou představenstva Českých drah se stal Ivan Bednárik, který dosud vedl dceřiné ČD Cargo. Ve funkci nahradí Václava Nebeského, jenž se přesune na pozici místopředsedy představenstva. Ve vedení podniku pak úplně končí dosavadní náměstek generálního ředitele ČD Patrik Horný. Rozhodla o tom dozorčí rada podniku, oznámila společnost. Bednárik by měl převzít i pozici generálního ředitele ČD. Změny by podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) měly podnik posílit v době krize.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 16:05|

Václava Nebeského by na postu šéfa Českých drah mohl vystřídat Ivan Bednárik

Šéf ČD Cargo Ivan Bednárik dostal nabídku na post předsedy představenstva Českých drah, oslovil jej šéf dozorčí rady společnosti Pavel Kysilka. V čele státního dopravce by Bednárik mohl nahradit Václava Nebeského, kterému chce Kysilka nabídnout v představenstvu post místopředsedy. Kysilka to v pátek uvedl ve svém stanovisku k aktuálnímu dění ve společnosti. O změnách ve vedení podniku bude rozhodovat dozorčí rada v příštím týdnu.
27. 11. 2020|