TÉMA

Charkovská oblast

Rusové zničili největší elektrárnu v Kyjevské oblasti

Rusko v noci útočilo na energetickou infrastrukturu v pěti oblastech Ukrajiny, dle úřadů poškodilo dvě tepelné elektrárny firmy DTEK. Trypilskou elektrárnu jižně od Kyjeva Rusové úplně zničili. Už v noci přišlo hlášení o vzletu nejméně sedmi strategických bombardérů Tu-95MS. Šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov hlásil minimálně deset zásahů kritické infrastruktury, bez elektrického proudu tam je dvě stě tisíc lidí. Ruský útok zaměstnal i Polsko. To oznámilo, že aktivovalo vše potřebné k ochraně svého vzdušného prostoru. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj apeloval na spojence, aby Ukrajině poskytli prostředky pro protivzdušnou obranu.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 22:24|

Levý a pravý břeh Kupjansku žijí úplně jinými životy, popisuje zpravodajka ČT z města u frontové linie

Východoukrajinský Kupjansk, který leží jen pár kilometrů od frontové linie, je častým terčem ruských útoků. Okupanti se snaží město v Charkovské oblasti spíše obejít, než aby se chtěli dostat přímo dovnitř, opakovaně na něj ale cílí raketovými údery, leteckými pumami či dělostřelectvem, popsala zpravodajka ČT Darja Stomatová, která v Kupjansku natáčí společně s kameramanem Jánem Schürgerem. Ve městě, které během současné války zažilo ruskou okupaci, zůstávají asi tři tisíce lidí. Na každém z břehů řeky Oskil, která městem protéká, platí jiná pravidla.
20. 3. 2024|

Rusové zaútočili desítkami dronů i raketami. V Chersonu zabili chlapce, v Charkově zasáhli obytné domy a hotel

Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronů, protivzdušná obrana jich 21 zlikvidovala, uvedlo ukrajinské letectvo. Na Charkov podle něj Rusové útočili i šesti protiletadlovými střelami S-300, v jejich případě se o sestřelení nezmiňuje. Město hlásí poškození obytných domů, kavárny či hotelu a na třicet zraněných, mezi nimi jsou i děti či britský novinář a členové týmu německé stanice ZDF. V Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak přišla v neděli odpoledne. V Chersonu byl podle tamních úřadů zabit 14letý chlapec a další byl vážně zraněn.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 15:14|

Ruští okupanti za sebou nechali v ukrajinské vesnici traumatizované děti

Obyvatelé odlehlé ukrajinské obce Vilča mají za sebou hned dvě tragédie. Místo vzniklo jako útočiště po havárii jaderné elektrárny Černobyl. Navíc ihned na počátku ruské invaze vesnici ovládly okupační síly, které se stáhly až po půl roce. Po jejich odchodu zůstaly v obci traumatizované děti a pouze čtvrtina z původního počtu obyvatel.
1. 11. 2023|

Nejméně šest lidí zahynulo po ruském útoku na poštu v Charkově

Dvě ruské rakety S-300 v sobotu v noci zasáhly v Charkově distribuční středisko tamní pošty. Šéf oblastní správy Oleh Syněhubov krátce po útoku informoval, že zahynulo nejméně šest osob a čtrnáct bylo zraněno. V neděli dopoledne agentura Ukrinform s odkazem na oblastní prokuraturu napsala, že počet zraněných stoupl na šestnáct.
21. 10. 2023Aktualizováno22. 10. 2023, 11:45|

U Avdijivky se tvrdě bojuje, Ukrajinci hlásí zhoršení situace

Ruská invazní armáda – soudě podle nepotvrzených zpráv z obou stran – v úterý zahájila rozsáhlý útok severně i jižně od Avdijivky a podařilo se jí postoupit po obou křídlech, napsala večer stanice BBC. Později však zmínila, že ukrajinská armáda i vojenští blogeři uvedli, že Ukrajinci ruské útoky odrazili.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:23|

Ukrajina hlásí dva mrtvé a dvě desítky zraněných po ruském ostřelování

Nejméně dva civilisté přišli o život a dalších dvaadvacet lidí bylo zraněno při ruském ostřelování ukrajinských obcí během neděle a noci na pondělí, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na údaje oblastních správ na jihu, východě a severovýchodě země.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 15:10|

Hromadné zabíjení civilistů raketami provází ruskou strategii na Ukrajině po celou dobu invaze

Hroza, znamená v překladu do češtiny bouřka. Název východoukrajinské vesnice jako by napovídal tomu, co se ve čtvrtek v místní kavárně stalo. „Brutální ruský zločin“, označil atak prezident Volodymyr Zelenskyj. Počtem obětí se zařadil mezi nejhorší, které Rusko napáchalo na civilistech od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Seznam je však dlouhý a snaha o zlomení morálky Ukrajinců prostřednictvím nepravidelného ostřelování civilních cílů je v ruské strategii zjevná.
6. 10. 2023|

Rusové zasáhli centrum Charkova. Zabili desetiletého chlapce a jeho babičku

Při ruském raketovém útoku na centrum Charkova v pátek ráno zemřel desetiletý chlapec a jeho babička. Informoval o tom předseda oblastní správy Oleh Syněhubov. Zranění podle něj utrpěly další téměř tři desítky lidí včetně sourozence a rodičů zabitého chlapce. Rusové na Charkov, druhé největší ukrajinské město, zaútočili ani ne den poté, co si jiný jejich útok na smuteční shromáždění ve vesnici Hroza taktéž v Charkovské oblasti vyžádal přes padesát obětí.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 14:32|

Ruský úder v Charkovské oblasti je letos nejtragičtější. Zemřelo přes padesát lidí

Přes padesát lidí zahynulo při čtvrtečním ruském ostřelování Charkovské oblasti. Oznámil to šéf oblastní správy Oleh Syněhubov. Ruské síly podle něj zasáhly obchod a kavárnu ve vesnici Hroza zhruba třicet kilometrů západně od Kupjansku. Na místě pracují záchranné týmy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to označil za „brutální ruský zločin“ a „záměrný teroristický útok“. Jde o nejtragičtější ruský úder v tomto roce.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 21:55|

Úřady: Ruské útoky si v sobotu v Charkově vyžádaly nejméně dva mrtvé a osm zraněných

Sobotní ruské útoky v Charkovské oblasti, které mimo jiné zasáhly také oblastní metropoli, si vyžádaly nejméně dva mrtvé a osm zraněných. S odkazem na vyjádření šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova to napsal ruskojazyčný server BBC. Charkov se stal terčem útoků i v noci na neděli.
17. 9. 2023|

Ukrajinská civilní rozvědka vytváří schéma války. To má mapovat válečné zločiny

Ruská Wagnerova skupina stojí vedle ruských invazních vojsk za tisícovkami nahlášených válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Tamní civilní rozvědka se snaží tyto zločiny co nejpřesněji dokumentovat. Na Ukrajině o tom natáčela zpravodajka ČT Darja Stomatová.
27. 8. 2023|

Ruský pilot v ukrajinských službách. Vrtulník zásluhou rozvědky přistál na ukrajinském letišti, píše tisk

Ukrajinská vojenská rozvědka nedávno vylákala na Ukrajinu ruský vojenský vrtulník Mi-8AMTŠ. Stalo se tak při dlouhodobé speciální operaci, která trvala déle než půl roku. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na své vysoce postavené zdroje v rozvědce. List zároveň zveřejnil snímky stroje a leteckých součástek k ruským stíhačkám Su-27 a Su-30SM, které vrtulník přepravoval mezi dvěma leteckými základnami.
23. 8. 2023|

Kupjansk je pod tlakem okupačních vojsk, situaci komplikuje proruské smýšlení části obyvatelstva

Situace na frontě u Kupjansku v Charkovské oblasti se zhoršila, informoval ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj. Rusové se tam snaží o průlom a tamní úřady v důsledku intenzivního bombardování vyhlásily evakuaci. Situaci dále komplikuje proruská část obyvatelstva, ve které se mohou vyskytovat kolaboranti. Naopak na jihu a východě země Kyjev zaznamenává při protiofenzivě určité úspěchy.
17. 8. 2023|

Rusové ostřelovali Charkovskou a Záporožskou oblast

Starší žena byla zabita při ranním ruském ostřelování vesnice v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Poničena byla obytná budova, oznámil šéf oblasti Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram. Při jiném útoku, na Orichiv v Záporožské oblasti, byl zabit policista a další byli zraněni, uvedl ukrajinský ministr vnitra.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 21:01|

Vereščuková pro ČT: Nepřítel za sebou nechává jen trosky, cílevědomě zabíjí obyvatelstvo

Ukrajinská vicepremiérka a ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková v rozhovoru pro ČT mimo jiné uvedla, že oblasti, v nichž se nejvíce bojuje, bude třeba nejprve odminovat a zajistit v nich základní služby, než se do nich budou moci vrátit obyvatelé. Ukrajinci mohou podle ní v tuto chvíli využít k cestě z okupovaných území do oblastí kontrolovaných Kyjevem jediný koridor. Vede z ruské Bělgorodské oblasti směrem k ukrajinskému městu Sumy. Denně jím projde až 250 lidí. K dispozici je i těm, kteří nemají doklady nebo museli pod tlakem přijmout ruské pasy.
10. 8. 2023|

Rusko na Ukrajinu poslalo desítky raket. Ukrajinci zasáhli Čonharský most

Ukrajina se v noci stala terčem masivního ruského vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zlikvidovala třicet střel s plochou dráhou letu a 27 dronů Šáhed, napsal list Ukrajinska pravda s odkazem na vzdušné síly země. Celkem Rusko použilo k nočním útokům na Ukrajinu sedm desítek střel a dronů. Zasáhly různé objekty v několika regionech, mimo jiné v Charkovské či Chmelnycké oblasti. Ukrajinci naopak podle okupačních úřadů zasáhli most mezi Krymem a Chersonskou oblastí.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 16:53|

Rusové bombardovali ukrajinská města, umírali civilisté

Nejméně šest lidí v pondělí zahynulo v Kryvém Rihu, kde dvě ruské střely zasáhly civilní budovy, informovaly agentury AP a Ukrinform. Čtyři lidé zemřeli také při ruském ostřelování Chersonu. Terčem raket se stal i Charkov. Výbuchy zaznamenali i v příhraničních oblastech Ruska, poblíž Taganrogu v Rostovské oblasti a nedaleko Brjansku. Tamní úřady předpokládají, že útočily ukrajinské drony. Ukrajinci podle okupační správy též podnikli vzdušný útok na okupovaný Doněck, zemřeli při něm dva lidé.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 20:31|

Rakety, miny či komplikovaný vývoz. Ukrajinští zemědělci se potýkají s mnoha problémy

Ukrajinští zemědělci stále čelí obrovským problémům nejen při pěstování, ale i při vývozu obilí. Práci na polích ztěžují raketové útoky či nevybuchlé miny, ale také nedostatek lidí, neboť mnozí farmáři odjeli bojovat na frontu. Vývoz plodin zase komplikuje neprodloužení obilné dohody ze strany Ruska a útoky Moskvy na infrastrukturu. S farmáři u východoukrajinského Charkova natáčel Jan Řápek.
26. 7. 2023|

Britská rozvědka: Ukrajincům se daří v klíčových oblastech postupovat. Pro Putina je invaze nejvyšší prioritou

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě proti ruské armádě na východě země a daří se jim v důležitých oblastech postupovat vpřed. Ve své pravidelné zprávě to v neděli píše britská vojenská rozvědka. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat upozornil, že ruské útoky ze vzduchu byly v sobotu méně početné, podle něj zasáhly Záporožskou oblast střely S-300. Při útoku na Vuhledar zahynul jeden civilista, doplnil šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Ruský vůdce Vladimir Putin zároveň speciální vojenskou operaci, což je termín, kterým Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, označil v rozhovoru pro televizi za nejvyšší prioritu.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 13:47|

V Charkovské oblasti byl poničen čpavkovod

Rusko obvinilo „ukrajinské sabotéry“, že vyhodili do povětří části čpavkovodu v Charkovské oblasti, kterým před ruskou invazí do sousední země proudil amoniak z ruského města Togliatti do ukrajinské Oděsy. Kyjev se zatím nevyjádřil, šéf ukrajinské Charkovské oblasti ale už dříve vinil ruskou armádu z opakovaného ostřelování potrubního zařízení. Podle agentury Reuters by opětovné zprovoznění čpavkovodu na trase Togliatti-Oděsa mohlo být klíčové pro prodloužení černomořské obilné dohody.
7. 6. 2023|

„Dají ti pilulku a pojedeš.“ Někteří ukrajinští vojáci si stěžují na tlak velitelů, hrozí jim postih za dezerci

Deziluze a následná dezerce. Po zpřísnění trestů za neuposlechnutí rozkazu se někteří ukrajinští vojáci ocitají v právní válce. Štáb České televize natočil na Ukrajině příběh jednoho z nich, který se teď snaží dokázat, že z armády nezběhl.
26. 5. 2023|

Ukrajinci u Bachmutu osvobodili přes šestnáct kilometrů čtverečních, odhadli analytici

Ruské jednotky podle ukrajinského generálního štábu znatelně zesílily své útoky na frontě. Tvrdě se bojuje v oblasti Bachmutu, kde ukrajinští vojáci pokračují v úspěšných protiútocích, napsal americký Institut pro studium války (ISW). Jeho analytici odhadli, že Ukrajinci tam osvobodili přes šestnáct čtverečních kilometrů území.
14. 5. 2023Aktualizováno14. 5. 2023, 19:50|

Třetina Ukrajiny se proměnila v minové pole. Odminování může trvat dekády

Ukrajina bojuje na svém území kromě ruských vojáků také s neviditelným nepřítelem, kterého za sebou okupanti zanechávají, a sice s hrozbou, jež způsobuje fatální zranění a v horších případech smrt. Ruská agrese zavlekla na Ukrajinu mimo jiné také nebezpečí v podobě nášlapných min.
11. 4. 2023|