Levý a pravý břeh Kupjansku žijí úplně jinými životy, popisuje zpravodajka ČT z města u frontové linie

Východoukrajinský Kupjansk, který leží jen pár kilometrů od frontové linie, je častým terčem ruských útoků. Okupanti se snaží město v Charkovské oblasti spíše obejít, než aby se chtěli dostat přímo dovnitř, opakovaně na něj ale cílí raketovými údery, leteckými pumami či dělostřelectvem, popsala zpravodajka ČT Darja Stomatová, která v Kupjansku natáčí společně s kameramanem Jánem Schürgerem. Ve městě, které během současné války zažilo ruskou okupaci, zůstávají asi tři tisíce lidí. Na každém z břehů řeky Oskil, která městem protéká, platí jiná pravidla.

„Jsme na levém břehu města Kupjansk, zhruba pět kilometrů od nás je obec Synkivka, kde v lese probíhají boje,“ přiblížila z východoukrajinského města Stomatová.

Frontální útok Rusů směrem na město je podle ní v této oblasti nemožný. „Je tady most, který Rusové zničili během října, a řeka je silně rozvodněná. Tím pádem se Rusové nesnaží dostat přímo do města, ale spíše ho obchází. Jsou na severu u Synkivky a během ledna se snažili protlačit i z jihu a dostat se až k řece do míst, která jsou průchodnější než přímo tady.“

Kupjansk označila za „pevnost“, důležité město. „Levý břeh se nachází v nížině, zatímco pravý břeh je na kopci, tím pádem veškeré ruské útoky směřované na město jsou raketové anebo lidé hlásí i útoky leteckými pumami a dělostřelectvem.“

Reportérka Darja Stomatová o aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Lidé z levého břehu nakupují na pravém, kde jsou levnější potraviny

Město mělo původně zhruba čtyřicet tisíc obyvatel, nyní jich tam zůstávají asi tři tisíce. „Zůstávají často starší lidé. Ale když se bavíte s vojáky, říkají, že jsou tu i ti, kteří očekávají znovu okupaci, vítězství Rusů,“ dodala Stomatová a připomněla, že Kupjansk už během současné války okupován byl.

Ve městě stále fungují některé obchody. „Místní nám říkali, že tu funguje jeden obchod, jedna benzínka, viděla jsem, že tu funguje i doprava,“ popsala zpravodajka ČT.

Levý a pravý břeh podle ní žijí úplně jinými životy. „Lidé na levém břehu už nemusí platit komunální služby, protože jsou blíž fronty. Ale zároveň kvůli logistickým příplatkům platí víc třeba za potraviny. Viděli jsme, že lidé přecházejí na pravý břeh přes most, který byl silně poškozen, aby si mohli nakoupit za ne tak velkou přirážku, a vracejí se zpět do svých domovů.“

Z města už byly evakuovány ženy i děti. Dojíždějí tam ale stále i humanitární pracovníci, kteří pomáhají třeba s dovozem potravin či dalších prostředků.

Fronta se hýbe jen o desítky metrů

Ve stejné oblasti, zhruba pět kilometrů od frontové linie, se nachází velení 57. brigády. „Byla jsem překvapená, jak velký tam byl klid,“ komentovala Stomatová tamní úterní návštěvu. „Odpovídá to i tomu, co prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, že za poslední tři měsíce se situace změnila. Tři měsíce Rusové masivně tlačili, což se projevilo i v tom, že se jim podařilo získat Avdijivku. Ale teď je spíš takové období klidu, možná i období čerpání sil ze strany Rusů, kteří se údajně připravují na letní ofenzivu, což zároveň dává Ukrajincům šanci se trochu zotavit.“

Ve středu ráno nicméně ukrajinský generální štáb upozornil, že Rusové jsou po celé délce frontové linie opět aktivnější, a to především v oblasti Lymanu v Doněcké oblasti a právě také u Kupjansku v Charkovské oblasti, kde počet jejich pokusů o útok vzrostl.

Boje u Kupjansku jsou specifické tím, že se odehrávají v silně zalesněné oblasti. „Lesní boj je specifický v tom, že už jde o kontaktní boj, často se (ukrajinští vojáci) dostávají do situace, kdy jsou jen několik metrů od nepřítele, je velmi těžké v těchto lesích budovat zákopy. Podle vojáků ani nejde o to, že by třeba získali zpět větší územní celek, několik kilometrů, ale fronta se spíš posouvá jen o několik desítek metrů. Nejdřív tlačí Rusové, dostanou se třeba o sto metrů dopředu, a potom zase tlačí Ukrajinci a snaží se dostat zpět své pozice,“ popsala zpravodajka ČT.

Potvrdila také, že Ukrajince stále ohrožuje nedostatek munice – zatímco Rusové vypálí deset dělostřeleckých granátů, Ukrajinci podle ní zpravidla odpoví jen jedním. Zároveň ale dodala, že se nadále snaží obrannou linii držet a že už se na frontě možná začíná projevovat skutečnost, že jsou zajištěné další dodávky munice, na kterých se velkou měrou podílí i česká iniciativa.