TÉMA

António Costa

Výsledky portugalských voleb budou těsné, odhady mírně favorizují opozici, napsala agentura AP

První odhady výsledků nedělních předčasných parlamentních voleb v Portugalsku naznačují, že souboj o první místo bude těsný, vítězství si připíše jedna ze dvou hlavních politických stran. S největší pravděpodobností se potvrdí i očekávaný nárůst krajní pravice. Napsala to agentura AP s odkazem na výsledky průzkumu provedeného mezi voliči před volebními místnostmi.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 10:28|

Portugalský prezident rozpustil parlament. Volby budou v březnu

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa oznámil rozpuštění parlamentu po demisi premiéra Antónia Costy. Předčasné volby se uskuteční 10. března, uvedl podle agentur v televizním projevu. Parlament tak bude mít čas, aby schválil státní rozpočet na příští rok.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 22:23|

Portugalský premiér po razii podal demisi. Podezření o poctivosti se neslučují s funkcí, řekl

Portugalský premiér António Costa podal demisi kvůli vyšetřování údajných případů korupce, které se týkají lithiových dolů a dalších průmyslových projektů. Costa v projevu řekl, že má čisté svědomí, ale premiérská funkce není slučitelná s pochybami ohledně jeho poctivosti. Socialistický politik Costa byl předsedou portugalské vlády od roku 2015. S premiérem končí celá vláda.
7. 11. 2023|

Portugalsko dočasně zrušilo DPH na základní potraviny

Portugalský parlament schválil zavedení nulové sazby daně z přidané hodnoty na 40 druhů potravin. Nulová DPH bude platit jen do konce října a má pomoci potravinářskému a zemědělskému sektoru, který čelí výraznému růstu výrobních nákladů, píše agentura EFE. V zemi se od začátku roku uskutečnila řada protestů i stávek za opatření proti nadměrnému zdražování potravin a zvyšování životních nákladů.
6. 4. 2023|

Ukrajina dostane peníze zabavené v USA Rusovi i portugalské tanky. Oděsa zůstala bez proudu

Jihoukrajinskou Oděsu postihl velký výpadek elektřiny v důsledku ruského ostřelování. Na sanaci velkých škod způsobených ruskou agresí poprvé zamíří peníze zabavené Američany Rusům pod sankcemi. Ukrajina dostala i další slib vojenské pomoci, konkrétně neupřesněný počet tanků Leopard 2 z Portugalska. Kromě toho se také uskutečnila výměna válečných zajatců.
4. 2. 2023|

Jižní Evropu kvůli vysokým teplotám dál sužují lesní požáry

Hasiči na jihu Francie a Španělska bojují s lesními požáry, kvůli kterým muselo své domovy opustit už přes deset tisíc lidí. Plameny trápí i Portugalsko, Řecko nebo Rakousko. Se suchem a vysokými teplotami se potýkají rovněž v Itálii a Turecku. Velká Británie kvůli očekávání teplot dosahujících čtyřiceti stupňů Celsia vyhlásila stav nouze.
16. 7. 2022|

Socialisté premiéra Costy získali v portugalském parlamentu absolutní většinu

Vládnoucí středolevá Socialistická strana (PS) premiéra Antónia Costy zvítězila v portugalských předčasných volbách. Po sečtení více než devětadevadesáti procent hlasů získává 41,6 procenta, což jí zajistí nejméně 117 křesel ve dvěstětřicetičlenném parlamentu. Costa ve vítězném projevu hovořil o odpovědnosti a slíbil, že jeho vláda bude sloužit všem Portugalcům.
31. 1. 2022|

Koronavirus ve světě: Portugalsko má nejvyšší přírůstek případů od února, špatná situace je i v Moskvě

Portugalsko ve středu zaznamenalo nejvyšší přírůstek nových případů koronaviru od konce února. I v Moskvě se epidemie dramaticky rozšiřuje, varuje starosta města. Místní úřady nařídily povinnou vakcinaci proti covidu-19 pro pracovníky v sektoru služeb. Ukrajina prodloužila karanténu do konce srpna, ale rozvolňuje. Rozvolňuje také Slovensko, ve kterém se zvyšuje počet okresů, kde platí jen mírná epidemická omezení. Zlepšení pozorují i ve Španělsku nebo Francii, kde ohlásili, že brzy zruší povinnost roušek venku.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 19:41|

Rakousko zavádí noční zákaz vycházení, v Anglii budou fungovat jen nezbytné služby

Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem z posledních dní zavede Rakousko od úterý 3. listopadu zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejní okénka či roznáškovou službu. Británie v sobotu překonala hranici milionu pozitivních testů od začátku pandemie. Premiér Boris Johnson vzhledem k novému rozmachu nákazy znovu nařídil částečnou uzávěru ekonomiky. Další přísná opatření zavádí také Portugalsko, které vyhlásí uzávěru na velké části svého území.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 22:19|

Řecko obnovilo provoz regionálních letišt. Létat se už může i na Maltu

Řecko ve středu obnovilo provoz regionálních letišť, na která budou moci opět létat mezinárodní spoje. Od 15. června se mohlo ze zahraničí létat pouze do Atén a Soluně. Země tak doufá, že se jí ještě podaří zachránit letošní turistickou sezonu, cestovní ruch v Řecku totiž zaměstnává zhruba 700 tisíc lidí. Z vybraných evropských letišť se navíc může létat i na Maltu.
1. 7. 2020|