TÉMA

Ředitelství silnic a dálnic

Začala stavba silnice, která vyvede dopravu z Českých Budějovic a napojí se na obchvat

Jihočeský kraj zahájil stavbu silnice, která bude vyvádět dopravu z Českých Budějovic a vyhne se zastavěné satelitní oblasti v okolí obce Srubec. Budování více než tři kilometry dlouhé komunikace potrvá do listopadu a bude stát sto dva miliony korun. Silnice se bude napojovat na obchvat Českých Budějovic, který bude součástí dálnice D3.
před 21 h hodinami|

V částech Česka pokryl hory čerstvý sníh, v Beskydech má dál přibývat

Do vyšších poloh Česka se vrátila zima. Od pátečního dopoledne do sobotního rána napadlo ve vyšších horských polohách nejčastěji pět až dvacet centimetrů sněhu. Největší přírůstky naměřili meteorologové na Šumavě, kde na hřebenech napadlo i kolem třiceti centimetrů. Na horských silnicích leží sníh, cesty jsou ale s opatrností sjízdné, vyplývá z vyjádření silničářů. Zatímco na většině území Česka bude sněžení postupně slábnout, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů sněhu, varovali meteorologové.
20. 4. 2024Aktualizováno20. 4. 2024, 15:01|

Stavbaři rovnají serpentiny u Bečova nad Teplou

Stavbaři v těchto dnech narovnávají serpentiny u Bečova nad Teplou. Jde o nejrizikovější silnici v Karlovarském kraji a jednu z nejnebezpečnějších v celém Česku. Kritický úsek, který měří necelý kilometr, se nachází na rušné komunikaci první třídy spojující Karlovy Vary a Plzeň. Denně po ní projedou tisíce aut. Práce, které v místě probíhají, představují největší dopravní omezení na Karlovarsku v letošním roce.
18. 4. 2024|

Dopravu v Plzni omezí v létě hlavně opravy tramvajových tratí a povrchů silnic

Opravy tramvajové trati ve Zbrojnické ulici a povrchů vozovek v Plaské, Lidické a Klatovské ulici omezí na konci jara a v létě dopravu v Plzni. Pokračovat budou opravy trati v Koterovské a Červenohrádecké ulici. Koncem roku začne přestavba kruhového objezdu na kraji města u Makra směrem na dálnici D5 a Domažlice, řekl ve středu náměstek primátora Aleš Tolar (STAN). Plzeň navíc připravuje i úsekové měření v dalších lokalitách.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:35|

ŘSD plánuje rozšíření dálnice mezi Prahou a Berounem. Některé obce mají připomínky

Dálnice D5 mezi Berounem a Pražským okruhem se má rozšířit na šest pruhů, práce by měly začít do pěti let. Projekt ale kritizují některé obce, obávají se nedostatečných protihlukových opatření. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl označil nesouhlas obcí za krátkozraký. Z jejich připomínek se chce poučit, uvedl v podcastu ŘSD. Starostové tvrdí, že nemají zásadní problém s rozšířením dálnice. Chtějí však, aby protihluková opatření vyhovovala i případnému dalšímu nárůstu dopravy.
15. 4. 2024|

Začíná oprava Hněvkovského ulice v Brně, omezila řidiče i provoz MHD

Ulice Hněvkovského v městské části Brno-jih, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a dálnicemi D1 a D2, bude od pondělí téměř na měsíc částečně uzavřená. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam zahájilo opravu povrchu silnice v délce dvou kilometrů. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Brněnský magistrát v tiskové zprávě informoval o dopravních omezeních při prvních dvou etapách.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 11:18|

Most nad dálnicí D6 v noci zanikl. Úplná uzavírka skončila, zúžení trvá

S velkým zpožděním skončila uzavírka dálnice D6 na křižovatce u Lokte. Místo do devíti dopoledne trvala téměř do půl druhé odpoledne. Po zprovoznění zůstává dálnice na místě, kde dříve stál nadjezd, zúžená, v každém směru se jezdí pouze jedním pruhem.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 13:55|

Dálnice D11 na Trutnovsku je bez zhotovitele, výběr Budimexu zrušil antimonopolní úřad

Místo aby se co nejdříve začal stavět příhraniční úsek dálnice D11, který by navázal na již hotovou polskou rychlostní silnici S3, příprava se znovu zkomplikovala. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výběr zhotovitele a Ředitelství silnic a dálnic musí o vítězi výběrového řízení rozhodnout znovu. Původně uspěla polská firma Budimex.
4. 4. 2024|

Česko není dostatečně připraveno na krize a mimořádné události, varuje NKÚ

Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve výroční zprávě za loňský rok. Odpovědné instituce podle něj podcenily mnohé události, jako byla třeba pandemie covidu-19, a dostatečně se z nich nepoučily. Někdy jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků. NKÚ také konstatoval, že stát nezajistil, aby se rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se vláda snaží na krize připravit. Výtka NKÚ ho nepřekvapila, protože v posledních letech se podle něj problematice nevěnovala dostatečná pozornost.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 22:38|

Stavbaři začali opravovat frekventovanou silnici I/49 v Otrokovicích, omezilo to i MHD

Stavbaři v úterý začali opravovat povrch frekventované silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích na Zlínsku. Pracují ve směru od Zlína, průjezdný je tam jeden ze dvou jízdních pruhů. V opačném směru zůstávají v provozu oba jízdní pruhy, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lucie Trubelíková. Oprava by měla být hotová do poloviny května, dotkla se i provozu linek MHD.
2. 4. 2024|

Silničáři začali bourat most na městském okruhu v Chrudimi, nový má být hotový v létě

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v úterý začalo bourat most na městském okruhu v Chrudimi. Nejpozději do 4. srpna vybuduje a zprovozní nový, původní již byl ve špatném technickém stavu. Náklady dosáhnou 18 milionů korun, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Kvůli pracím je provoz na obchvatu přerušený. V Pardubicích zároveň začala oprava čtyřpruhu na silnici I/37. Jde o hlavní tah z krajského města do Hradce Králové.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 12:14|

V Hradci Králové začala přestavba křižovatky Mileta, nejen řidiči musejí počítat s komplikacemi

V Hradci Králové v úterý stavbaři zahájili půlmiliardovou přestavbu frekventované křižovatky Mileta na silničním okruhu I/31. Řidiči musejí počítat s komplikacemi a zdržením. Ráno se tvořila kolona na příjezdu ke křižovatce od Střelecké ulice. Změnily se také trasy některých linek městské hromadné dopravy, část zastávek je na jiných místech. Chodci a cyklisté musejí křižovatku složitě obcházet a objíždět. Stavba potrvá do konce roku 2026.
2. 4. 2024|

Lidé z hradeckých Plotišť se brání plánovaným dopravním stavbám. Je pozdě, vzkazují úřady

Proti stavbě přeložky silnice I/11 v Hradci Králové a také velkého odstavného parkoviště pro kamiony se bouří obyvatelé Plotišť nad Labem – místní části krajského města, které se chystané stavby bezprostředně týkají. Kromě obav z hluku z dopravy se místním nelíbí ani to, že by přeložka vedla přes pole, která patří mezi nejúrodnější na východě Čech.
22. 3. 2024|

Práce na teplickém dálničním přivaděči měly skončit loni, ale pokračují. Tvoří se kolony

Opravy silnice I/8 mezi Teplicemi a Řehlovicemi stále pokračují, i když měly být hotové začátkem zimy. Na komunikaci, která je součástí teplického přivaděče k dálnici D8, se proto dál tvoří dlouhé kolony. Důsledkem špatné průjezdnosti hlavní silnice je i neobvyklé dopravní zatížení přilehlých Bystřan, kudy někteří řidiči kolony objíždějí.
20. 3. 2024|

V Liberci je pro veškerou dopravu uzavřená část Sokolské ulice. Neprůjezdná bude půl roku

V Liberci přibylo s jarem dopravních omezení, uzavřená je pro veškerý provoz část Sokolské ulice v centru, která je součástí krajské silnice. Neprůjezdná zůstane zhruba půl roku. Po objízdných trasách musí i autobusy městské dopravy. S dopravním omezením musí od pondělí řidiči počítat i v Doubské ulici, kde se rekonstruuje podchod pod tratí.
18. 3. 2024|

Soud zamítl žalobu Dětí Země na povolení D1 u Přerova, stavba tak může pokračovat

Krajský soud v Olomouci zamítl žalobu spolku Děti Země proti rozhodnutí ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterým byla v prosinci 2022 potvrzena právní moc stavebního povolení na budování posledního úseku dálnice D1 u Přerova. Dopravní stavba tak může pokračovat podle harmonogramu. Desetikilometrová část dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi má být zprovozněna v březnu 2026. Na sociální síti X to oznámil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba D1 u Přerova byla zahájena loni v lednu, stát má téměř sedm miliard korun.
13. 3. 2024|

Celnice v Rozvadově ustoupí parkovišti. ŘSD slibuje u dálnice stovky nových míst

Bývalá celnice u dálnice D5 v Rozvadově jde k zemi. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo zbourat devět budov, které nemají od vstupu Česka do schengenského prostoru využití. Vzniklý prostor chce využít k rozšíření parkoviště, na němž se zásadně zvýší počet prakovacích míst pro kamiony a zbude i na osobní auta.
7. 3. 2024|

Průjezd Pardubicemi ztěžují další uzavírky, část páteřních linek jezdí odklonem

Stavbaři znovu zkomplikovali průjezd Pardubicemi. Stávající omezení se nejvíc dotýká obyvatel městských částí Trnová, Ohrazenice a Polabiny. A také těch, kteří cestují městskou hromadnou dopravou. Hned několik páteřních linek totiž kvůli výlukám a uzavírkám musí jezdit odklonem, navíc se změnily jejich cílové zastávky.
4. 3. 2024|

Začala stavba posledního úseku západního obchvatu Olomouce

Dlouho plánovaná stavba olomouckého obchvatu, která je součástí dálnice D35, začala. Kvůli chybějícímu úseku zatím řidiči často stojí v dlouhých kolonách před kruhovým objezdem u nákupního centra na okraji města. Po dokončení stavby by měla být doprava mezi výpadovkami na Brno a Hradec Králové plynulá. Stavbu poslední části dálničního obchvatu dlouho komplikovaly spory o vedení trasy.
27. 2. 2024|

Stavba prvního úseku kapacitní silnice z Brna na Svitavy začne za dva roky

Za dva roky začne stavba prvního úseku kapacitní silnice z Brna na Svitavy, oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Silničáři Jihomoravský kraj požádali o územní rozhodnutí, následovat budou výkupy pozemků. O alternativě k přetížené silnici I/43, která vede z Brna do Svitav, se mluví už několik desetiletí. Hotovo by podle odhadů mohlo být v roce 2032.
17. 2. 2024|

Stodesítka mezi Vary a Ostrovem bude možná až po úpravě křižovatek

Zhruba tři stovky řidičů dostaly loni pokutu za překročení rychlosti na tahu z Karlových Varů do Ostrova. Silnice I/13 má sice čtyři jízdní pruhy, nejvyšší povolená rychlost je tam však jen devadesát kilometrů za hodinu. Její navýšení na 110 kilometrů za hodinu navzdory přáním řidičů i Ředitelství silnic a dálnic neumožňuje zákon. Problémem jsou křižovatky, které by musely projít přestavbou, zatím na nich chybí připojovací pruhy.
7. 2. 2024|

Řidičům na Šumpersku zrychluje cestování nová spojka k bludovskému obchvatu

Řidiči již mohou vyrazit na silnici, která dala podstatně větší smysl loni zprovozněnému obchvatu Bludova na Šumpersku. Přeložka silnice I/11 odvádí z Bludova právě na tento obchvat řidiče, kteří míří od západu z Pardubického kraje. Obyvatelům Bludova a také obce Chromeč se uleví od intenzivní tranzitní dopravy, řidičům od pomalého projíždění obcemi a také objedou klikatý a kopcovitý úsek mezi Bludovem a Šumperkem.
7. 2. 2024|

Dodávka na Rakovnicku se zřítila z rozestavěného mostu, dva lidé zemřeli

U Krupé na Rakovnicku ráno po pádu dodávky z rozestavěného mostu zemřeli dva lidé, další dva utrpěli vážná zranění, záchranáři je transportovali do pražských nemocnic. Dodávka se stavebními dělníky dostala smyk a zřítila se z patnácti metrů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 16:25|

Ledovka zkomplikovala dopravu. V Brně poškodila troleje, na Olomoucku zastavila vlaky

S problémy v dopravě se v úterý potýkali lidé v několika krajích. Nepříznivé počasí nejvýrazněji postihlo jih Moravy, kde kvůli ledovce nabíraly zpoždění autobusy i vlaky. V Brně kvůli poškozenému trolejovému vedení nejezdily některé tramvaje, provoz na železnici se zastavil i na hlavním koridoru v Olomouckém kraji. Horská služba varuje před počasím v okolí Pece pod Sněžkou v Královéhradeckém kraji, kvůli silnému větru se nerozjela lanovka na Sněžku. Ledovka způsobila také dopravní nehody na silnicích, lékaři ošetřovali úrazy po pádech na kluzkých chodnících. V Turnově na Semilsku kvůli tomu vyhlásili kalamitní stav.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:25|