TÉMA

Odvolání

Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Žalobce se odvolal v neprospěch obou obžalovaných – předsedy hnutí ANO Andreje Babiše i jeho bývalé poradkyně Jany Nagyové. Soud oba podruhé nepravomocně osvobodil letos v únoru.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 17:50|

Kárný soud odvolal exekutora Homolu. Neodůvodnil převody desítek milionů korun

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve středu odvolal z funkce brněnského exekutora Jaroslava Homolu, a to kvůli neodůvodněným převodům desítek milionů korun. Senát jednal v nepřítomnosti kárně žalovaného, bez omluvy nedorazil. Muž podle zástupkyně navrhovatele vinu dříve popřel, kárný návrh považoval za nesmysl. Homola byl dlouholetým soudním exekutorem v obvodu Brno-město. Proti rozhodnutí není odvolání přípustné.
10. 4. 2024|

Soud potřetí potrestal Viktoriagruppe a jejího jednatele za podvod s chybějící naftou

V kauze chybějící české nafty v bavorském skladu uznal ve středu soud i napotřetí vinnými zkrachovalou německou firmu Viktoriagruppe a jejího jednatele Petra Malého. Muži za podvod uložil sedm let vězení a desetiletý zákaz působit ve vedení firem nebo ochraňovat hmotné rezervy státu. Činnost při ochraně státních rezerv na stejně dlouhou dobu zakázal i samotné firmě. Ostatní tři zaměstnance české pobočky firmy opět zprostil viny. Verdikt není pravomocný, státní zástupce trvá na potrestání všech obžalovaných. Viktoriagruppe a Malý podle rozsudku podvodem připravili Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 108 milionů korun.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 13:02|

Odvolací soud zpřísnil trest muži, který na chalupě těžce zbil známého a nepomohl mu. Za pokus o vraždu mu vyměřil dvanáct let vězení

Odvolací soud poslal osmačtyřicetiletého Jana Holického za pokus o vraždu na dvanáct let do vězení. Muž loni na jaře na své chalupě v Hejnicích na Liberecku z pomsty zbil o šest let mladšího známého. Pak ho nechal přes čtyřiadvacet hodin ležet zamčeného v bezvědomí uvnitř domu. Odvolací senát zpřísnil muži osmiletý trest. Překvalifikoval jeho čin z těžkého ublížení na zdraví na pokus vraždy. Muž se u hlavního líčení omluvil, uvedl, že nechtěl nikoho zabít.
27. 3. 2024|

Radní Blovic odvolali ředitelku základní školy. Rodiče jí vyčítají přehlížení šikany

Radní Blovic na Plzeňsku v pondělí odvolali ředitelku místní základní školy Dagmar Hitkovou. Reagovali tak na situaci se šikanou, která podle některých rodičů na škole dlouhodobě bují. Ředitelka byla odvolána z funkce, nedostala ale výpověď ze zaměstnání, řekl ČTK tajemník radnice Václav Kybic. Na odvolání upozornil server Novinky. Někteří rodiče jsou s krokem radních spokojeni, jiní jen částečně. Podle vyjádření starosty města Roberta Zelenky (Žijeme Blovice) ředitelka s odvoláním nesouhlasí.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:56|

Závažnou šikanu na blovické základní škole řeší policie i inspekce. Petice žádá odvolání ředitelky

Případ závažné šikany na blovické základní škole řeší policie i Česká školní inspekce. Podle části rodičů ale šikana na této škole trvá delší dobu. Přes deset procent obyvatel Blovic proto sepsalo petici, ve které žádají odvolání ředitelky. Viní ji z toho, že nepřijala dostatečná opatření.
21. 3. 2024|

Polský ministr zahraničí chce odvolat padesátku velvyslanců. Duda se staví proti

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski rozhodl o odvolání více než padesáti velvyslanců jmenovaných za předchozí vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Jím vedený resort ve středu uvedl, že jde o snahu nynější proevropské vlády vylepšit práci polských zahraničních misí v náročných časech. Prezident Andrzej Duda, který je spojencem PiS, upozornil, že nelze odvolat ani povolat žádného velvyslance bez podpisu hlavy státu.
13. 3. 2024|

Praha 1 vyzvala aktivistu Thora k odstranění přístřešků před Úřadem vlády. Ten to odmítá

Praha 1 v pondělí vyzvala protivládního aktivistu Ondřeje Thora, který od loňského května táboří na prostranství před Úřadem vlády, aby z místa odstranil své přístřešky. Thor na to má pět dnů od převzetí výzvy, může se ještě odvolat k pražskému magistrátu. Pokud stánky neodstraní a neuspěje s odvoláním, hlavní město je připraveno tábořiště odstranit. Informovali o tom zástupci Prahy 1 a magistrátu. Tábořiště by podle starostky městské části Terezie Radoměřské (TOP 09) mohlo zmizet v polovině dubna. Thor reagoval, že město jedná protiprávně a že své stánky nezlikviduje. Pokud bude třeba, bude se bránit soudně a držet hladovku.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 14:28|

V případu Dominika Feriho se poškozené odvolaly proti výši odškodného

Proti listopadovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 v případu Dominika Feriho se kromě obžalovaného exposlance odvolaly také všechny poškozené. České televizi to řekl předseda soudu Radek Mařík. Prvoinstanční soud Feriho za dvě znásilnění a jeden pokus loni v listopadu nepravomocně potrestal tříletým vězením. Feri se proti rozsudku na místě odvolal. Zatímco někdejší politik nesouhlasí s celou obžalobou, oběti požadují vyšší finanční zadostiučinění.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:18|

Mnohamilionové investice obcí stojí, po odvolání věřitele dál čekají na peníze ze Sberbank

Odvolání jednoho z věřitelů oddálilo výplatu peněz ze zkrachovalé Sberbank CZ. Na stovky milionů až miliardy korun čekají po jejím krachu některé obce i jihomoravské hejtmanství. Pro samosprávy to znamená další komplikaci a zdržení projektů, které mají připravené, ale nemají je čím zaplatit. Celkem má insolvenční správkyně zhruba patnácti tisícům věřitelů vyplatit 57 miliard korun.
6. 2. 2024|

Trump může být stíhán v souvislosti se snahou zvrátit volby, rozhodl soud. Exprezident se odvolá

Federální odvolací soud rozhodl, že bývalý americký prezident Donald Trump nemá imunitu před stíháním v souvislosti se snahou zvrátit prezidentské volby z roku 2020, v nichž jej porazil demokrat Joe Biden, píše agentura Reuters. Trumpův mluvčí již podle agentury AFP potvrdil, že se exprezident proti rozhodnutí odvolá. Případem se tak zřejmě bude zabývat nejvyšší soud.
6. 2. 2024|

Otec a exmanželka hlavy lihové mafie půjdou znovu k soudu, o odvolání žalobce rozhodne neveřejně

O odvolání v případu Vladimíra Březiny a Stanislavy Kudlejové rozhodne zlínská pobočka brněnského krajského soudu 13. února v neveřejném jednání. Otec a bývalá manželka Radka Březiny, který byl ústřední postavou v kauze lihové mafie, byli obviněni z praní špinavých peněz. Prvoinstanční soud je opakovaně očistil, ale státní zástupce dvakrát uspěl s odvoláním. Odvolal se i proti poslednímu osvobozujícímu z loňského května.
6. 2. 2024|

V kauze Čapí hnízdo by příští týden mohl zaznít rozsudek, obhajoba navrhla nového svědka

V kauze Čapí hnízdo by příští týden mohly zaznít závěrečné řeči, vyloučit nelze ani vyhlášení rozsudku. ČT to řekl Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který příští středu případ po zrušení osvobozujícího verdiktu znovu otevře. Obhájce obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO) navrhl výslech nového svědka Tomáše Kohoutka. Jde o bývalého člena představenstva firmy, od které Babišovi příbuzní získali akcie Farmy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí i Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová, oba vinu odmítají.
5. 2. 2024|

Protesty v Tel Avivu volaly po konci premiéra Netanjahua. Nedostal izraelská rukojmí z Gazy

Tisíce lidí vyšly v sobotu večer do ulic Tel Avivu, Jeruzaléma a dalších izraelských měst demonstrovat proti premiérovi Benjaminu Netanjahuovi a jeho vládě, kterou viní, že nedělá dost pro propuštění rukojmí držených teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Informoval o tom deník Ha'arec. Server The Times of Israel (ToI) také uvedl, že řečníci v Tel Avivu na demonstraci byli tentokrát mnohem kritičtější vůči vládě.
4. 2. 2024|

Ukrajina podle Reuters informovala USA, že Zalužnyj skončí. Rozhodnutí je na Ukrajincích, vzkázal Washington

O tom, že by měl v čele ukrajinských ozbrojených sil skončit Valerij Zalužnyj, informovala ukrajinská vláda Washington. S odvoláním na dva své zdroje to uvedla agentura Reuters. Je to další z řady náznaků, podle kterých dojde k střídání v čele armády, která se téměř již dva roky brání ruské invazi. Bílý dům podle agentury vzkázal do Kyjeva, že je zcela na Ukrajincích, jaké rozhodnutí učiní.
3. 2. 2024|

Opět se spekuluje o osudu Zalužného. Chce-li Zelenskyj nahradit generála s aurou hrdiny, nebude to mít jednoduché

Spekulace kolem údajného napětí mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a hlavním velitelem ukrajinských ozbrojených sil Valerijem Zalužným znovu nabraly na obrátkách. Ukrajinská média v pondělí informovala o tom, že byl hlavní velitel ozbrojených sil odvolán, mluvčí prezidenta Serhij Nykyforov vzápětí informaci popřel. Zprávu o odvolání označilo za nepravdivou také ukrajinské ministerstvo obrany. O napjatých vztazích obou mužů se začalo hovořit poprvé už v listopadu poté, co napjatě očekávaná ukrajinská protiofenziva nedosáhla svých ambiciózních cílů dobýt ztracené území a odříznout ruský pozemní most na Krym.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 22:09|

Trump musí zaplatit skoro dvě miliardy korun zneužité novinářce za pomluvu

Bývalý americký prezident Donald Trump musí zaplatit dalších 83,3 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy korun) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil. O rozhodnutí poroty informovaly tiskové agentury. Trump v reakci na verdikt přislíbil, že se odvolá.
26. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 00:05|

Ševčík žaluje rektora Vysoké školy ekonomické kvůli svému odvolání

Odvolaný děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík podal na rektora školy žalobu, s odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Ševčík to řekl serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák vydal rozhodnutí o odvolání v polovině prosince. Už tehdy Ševčík řekl, že postup považuje za nezákonný a politický motivovaný a že se bude bránit soudní cestou. Ševčík tehdy odmítl odvolání převzít osobně, vedení univerzity mu ho muselo zaslat do datové schránky.
26. 1. 2024|

Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. „Setkal jsem se s ním dopoledne, abych mu písemné rozhodnutí předal, odmítl jej ale převzít, proto není pravomocné. Stane se tak, až mu bude doručeno,“ uvedl rektor. Své rozhodnutí odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Děkan Ševčík považuje rozhodnutí rektora za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 23:35|

Za pobodání muže v metru potvrdil soud jedenáct let vězení

Na jedenáct let do vězení půjde Jiří Felcman, který letos v lednu pobodal spolucestujícího v pražském metru. Rozsudek je pravomocný, Vrchní soud v Praze potvrdil předchozí verdikt městského soudu. Odsouzený muž nicméně vinu popírá, i před odvolacím soudem trval na tom, že se bránil napadení. Byl odsouzen za pokus o vraždu a výtržnictví.
12. 12. 2023|

Ministryně obrany odvolala ředitele státního podniku VOP CZ Špoka

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odvolala ředitele státního podniku VOP CZ Marka Špoka. Důvodem jsou dlouhodobé neutěšené výsledky strategického státního podniku i problémy v jeho vnitřní firemní komunikaci. VOP CZ se v Šenově u Nového Jičína zabývá opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor. Podle ministerstva má více než šest set zaměstnanců.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 14:35|

Domažlice přijdou kvůli obchvatu Babylonu o část lesů. Ztrátu by mohly nahradit pozemky od soukromníků

Domažlice přijdou kvůli plánované stavbě obchvatu Babylonu na hranicích s Německem o 30 hektarů lesa. Radnice tak nyní vyzývá soukromníky, aby jí své lesní pozemky nabídli, pokud na nich dlouhodobě nehospodaří. Stavba obchvatu měla původně začít v roce 2025, kvůli námitkám spolku Děti Země se ale asi o několik měsíců pozdrží.
21. 11. 2023|

Soud přijal kauci milion korun za podnikatele Knoblocha, který je ve vazbě kvůli ovlivňování veřejných zakázek

Městský soud v Brně přijal kauci milion korun za podnikatele Roberta Knoblocha, kterého minulý týden poslal do vazby. Skončil tam jako jediný ze třinácti obviněných v kauze ovlivňování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Dalšího obviněného Davida Štěpánka krajští radní odvolali z funkce ředitele Správy silnic Olomouckého kraje.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 15:57|

Ministerstvo uznalo dvě odvolání ze zářijových maturit, jeden student díky němu zkoušku složil

Ministerstvo školství vyhodnotilo odvolání, která studenti podali proti výsledkům didaktických maturitních testů z letošního září. Ve většině případů šlo o opravné termíny. Z celkem 369 žádostí ministerstvo uznalo dvě. Jeden žadatel díky tomu ve zkoušce uspěl. Podobný počet žádostí uznalo ministerstvo i vloni, informoval resort. Devět studentů bude moci maturitu opakovat. Celkem maturitu skládalo přes osm a půl tisíce studentů, neuspělo téměř 42 procent z nich.
20. 11. 2023|