TÉMA

Pravoslavná církev

Pravoslavní křesťané oslavili příchod Tří králů koupáním v ledové vodě

Lidé plavou v ledové vodě a snaží se dotknout dřevěného kříže. Tento rituál provází oslavy Epifanie neboli svátku příchodu Tří králů. Svátek je pro pravoslavné křesťany stejně významný jako svátek narození Páně pro římskokatolické odvětví. Na rozdíl od římskokatolických křesťanů se pravoslavní vyznavači drží juliánského kalendáře, tudíž oslavy Tří králů letos připadly na devatenáctý leden. Ve východní církvi je zvykem provést takzvané žehnání vody, které provádí pravoslavný kněz.
20. 1. 2024|

Ukrajina slaví Vánoce. Válka mění tradice, ale i život rozbitých rodin

V rámci odklonu od tradic ruského agresora řada ortodoxních Ukrajinců slaví Vánoce v pondělí, tedy 25. prosince. Země si přitom dosud stejně jako Rusko svátky připomínala podle juliánského kalendáře. V něm Vánoce připadají až na 7. ledna. I tuto tradici válka změnila, stejně jako život v mnoha rodinách. K oslavám se na snímcích během štědrovečerní bohoslužby připojili i vojáci poblíž frontové linie u Kupjansku.
25. 12. 2023|

Ukrajinská pravoslavná církev budí podezření. Moskevského patriarchu odsuzujeme, hájí se

Ukrajina neustále likviduje ruské drony a rakety a na frontě vzdoruje ofenzivním operacím nepřítele. V už tak složité době stojí navíc napadená země na pokraji náboženských sporů. Kyjev vyhlásil tažení proti pravoslavné církvi, které přičítá vazby na Moskvu. V Oděse natáčela zpravodajka ČT Barbora Maxová.
23. 10. 2023|

O hlavu pravoslavné církve v Česku se zajímá policie. Daroval nemovitosti pochybnému spolku

Policie prověřuje arcibiskupa české pravoslavné církve Michala Dandára kvůli majetkovým převodům. Trestní oznámení na něj podal duchovní správce českobudějovické pobočky. Bez jeho vědomí měly být z církve vyvedeny nemovitosti včetně kaple. Vedení v čele s arcibiskupem čelí kritice kvůli hospodaření dlouhodobě.
17. 10. 2023|

Na severu Kosova našli tělo dalšího podezřelého z útoku, při němž zemřel policista

Na severu Kosova bylo nalezeno tělo dalšího podezřelého z nedělního útoku, při němž zahynul kosovský policista. Informovala o tom s odvoláním na kosovskou prokuraturu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), podle níž tímto nálezem stoupl počet zabitých útočníků na čtyři. Po dalších účastnících se stále pátrá, podle kosovských úřadů přešli někteří z nich do Srbska.
25. 9. 2023|

Vedení pražské pravoslavné církve se musí omluvit duchovním z Loděnice za nepravdivý článek, rozhodl soud

Vedení z pražské pravoslavné církve se musí omluvit matce představené Valentyně a otci Metodějovi z loděnického monastýru za nepravdivý článek zveřejněný na webových stránkách. Pražská pravoslavná eparchie by také měla jako odškodné zaplatit sto tisíc korun. V pondělí o tom nepravomocně rozhodl Okresní soud pro Prahu 6.
17. 7. 2023|

Špičky české pravoslavné církve se fotily s Nočními vlky, sklidily za to kritiku

Vedení české pravoslavné církve se minulý týden zúčastnilo v západních Čechách akce spolu se zástupci motorkářského klubu Noční vlci. Arcibiskup Michal Dandár s nimi pózuje i na společných fotkách. Část věřících i duchovních za to vedení církve kritizuje. Noční vlci totiž čelí kvůli podpoře Putinova režimu unijním sankcím.
4. 7. 2023|

Vedení církve dosadilo do čela kláštera duchovní s vazbou na ruské podnikatele, část věřících se bouří

Část věřících pravoslavné církve v Česku kritizuje arcibiskupa kvůli personálním změnám. V podnětu ministerstvu kultury chtějí zvrátit výměnu v čele největšího českého pravoslavného kláštera v Loděnici. Kritikům vadí, že vedení církve dosadilo do funkce duchovní s vazbami na kontroverzní podnikatele z Ruska.
12. 3. 2023|

Kontroverzní změny v pravoslavné církvi. Představenou kláštera v Loděnici střídá kněží s vazbami na ruské podnikatele

Vedení pravoslavné církve v Česku zbavilo funkce představenou monastýru v Loděnici původem z Ukrajiny. Na její místo byla jmenována zástupkyně proruské pravoslavné církve z Karlových Varů. Ta má podle zjištění České televize vazby na kontroverzní podnikatele z Ruska. Tento krok tak vyvolal ostrou kritiku části duchovních a věřících.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:16|

Bez trhů a koncertů, ale v kostele i 25. prosince. Ruská agrese mění oslavy ukrajinských Vánoc

„Kdy slavíte Vánoce?“ Zatímco jinde by tato otázka vyvolala maximálně údiv, na Ukrajině je dlouhodobě předmětem diskuzí a sporů. V zemi přibývá lidí, kteří Vánoce slaví dvakrát, tedy jak v tradičním lednovém termínu, který vychází z juliánského kalendáře, tak v prosinci jako většina světových křesťanů. Roste také počet těch, kteří upřednostňují prosincový termín oproti dosud tradičnímu lednovému. Rovněž ukrajinská pravoslavná církev letos poprvé umožnila oslavy ve svých farnostech už 25. prosince. Částečně to zdůvodnila ruskou agresí, která se do oslav promítá i jinak.
25. 12. 2022|

Česká pravoslavná církev má ekonomické problémy. Část duchovních viní její vedení

Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích viní ze špatného hospodaření vedení církve. Kritizují ho také za to, že jim neumožňuje dostatečný přístup k dokumentům o hospodaření.
27. 11. 2022|

Modlitba za válku. Patriarcha Kirill stojí neochvějně za Putinem, padlým na Ukrajině slibuje odpuštění hříchů

Velmi důležitou roli ve válce na Ukrajině hraje ruská pravoslavná církev a její nejvyšší představitel – patriarcha Kirill. Zatímco například papež František opakovaně vyzval k ukončení bojů a zastavení masakrů jako v Buče u Kyjeva, Kirill, který je dlouholetým spojencem Vladimira Putina, agresi na Ukrajině schvaluje a podporuje. A pozadu nezůstávají ani někteří jiní kněží pravoslavné církve.
8. 11. 2022|

Pravoslavná církev v Česku čelí kritice, že odvolává z funkce duchovní z Ukrajiny

Část duchovních i věřících kritizuje vedení pravoslavné církve v Česku za to, že zbavuje funkcí představené původem z Ukrajiny. Zprávu o odvolání dostali třeba ti z kláštera v Loděnici u Prahy. Arcibiskup je chce nahradit zástupkyní proruské pravoslavné církve z Karlových Varů, která má podle zjištění ČT vazby na podnikatele z Ruska.
15. 10. 2022|

Před 80 lety nacisté rozpustili pravoslavnou církev. Šlo o trest za atentát na Heydricha

Uplynulo osmdesát let od chvíle, kdy nacistická správa protektorátu Čechy a Morava rozpustila pravoslavnou církev. Její duchovní totiž poskytli v pražském chrámu svatého Cyrila a Metoděje úkryt parašutistům, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:05|

Papež volá po dialogu s Moskvou. Tamní patriarcha se však setkání vyhnul

Pokus papeže Františka otevřít cestu k dialogu a smíření při možném řešení rusko-ukrajinské války opět vyšel naprázdno. Hlava katolické církve zamířila na setkání světových náboženských lídrů do Kazachstánu, kde se původně měla setkat s ruským patriarchou Kirillem. Ten však dopředu oznámil, že nepřijede, a vyslal za sebe z Moskvy delegaci.
15. 9. 2022|

Kontakty vedení české pravoslavné církve s proruskými duchovními pobuřují věřící

Část věřících i duchovních české pravoslavné církve kritizuje své vedení za to, že se opakovaně schází s proruskými duchovními ze zahraničí. Česká televize zjistila, že se český arcibiskup Michal Dandár před několika týdny sešel v Maďarsku s biskupem Ilarionem Alfejevem, který donedávna patřil k blízkým spolupracovníkům moskevského patriarchy Kirilla. Schůzka s lidmi napojenými na ruskou část církve se o víkendu uskutečnila i v Praze.
9. 9. 2022|

Věřící kritizují vedení pravoslavné církve v Česku, mluví o nátlaku i praktikách StB

Vedení pravoslavné církve v Česku čelí znovu kritice některých věřících, kteří mluví o nátlaku a používání metod někdejší StB. Zmiňují přitom jméno arcibiskupova tajemníka Igora Střelce, který podle nich na základě zfalšovaných dokumentů vyzýval k odstoupení vedení kláštera v Loděnici. Tam jsou převážně kněží a věřící z Ukrajiny.
13. 8. 2022|

Část věřících české pravoslavné církve je ve sporu s jejím vedením

V české pravoslavné církvi sílí kritika vedení v čele s arcibiskupem Michalem Dandárem a jeho tajemníkem Igorem Střelcem. Část věřících jim vyčítá vazby na Rusko a spolupráci s komunistickou tajnou policií, tedy StB. Některé řádové sestry původem z Ukrajiny a další zástupci církve tento týden protestovali před sídlem arcibiskupa v Praze. O sporu natáčeli redaktoři ČT Natalia Kosiaková a Jiří Hynek.
2. 7. 2022|

Snad rozkol nezničí duchovní jednotu lidu, doufá patriarcha Kirill. O invazi mlčí

Ukrajinská pravoslavná církev až dosud podřízená moskevskému patriarchátu vyhlásila minulý pátek plnou autonomii a nezávislost na ruském pravoslaví. Přidala se tak k dalším ukrajinským pravoslavným církvím. Její sněm odsoudil nejen útočnou válku, ale i postoje hlavy ruské ortodoxie, patriarchy Kirilla, který agresi režimu Vladimira Putina plně podporuje. Moskevský metropolita v nedělním kázání prohlásil, že doufá v udržení alespoň duchovní jednoty.
31. 5. 2022|

Ukrajinská pravoslavná církev podřízená moskevskému patriarchátu vyhlásila nezávislost

Rada ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu (UPC-MP) oficiálně vyjádřila nesouhlas s postojem moskevského patriarchy Kirilla k válce na Ukrajině a vyhlásila nezávislost. Informovala o tom ruskojazyčná verze stanice BBC. Moskevský patriarcha Kirill, nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve a spojenec šéfa Kremlu Vladimira Putina, odmítl útok na Ukrajinu odsoudit. Na Ukrajině působí vedle UPC-MP také na Moskvě nezávislá ukrajinská pravoslavná církev (UPC), která vznikla v roce 2018.
27. 5. 2022|

Evropská komise navrhuje embargo na ruskou ropu. Slovensko souhlasí, chce ale přechodné období

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. O návrhu se bude debatovat, řada zemí má dodatečné podmínky. PKN Orlen tvrdí, že po zákazu ruské ropy se postará o zásobování regionu. Největší ruská banka Sberbank a dva další finanční domy by měly přijít o přístup ke SWIFTu. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala také k přípravě poválečné obnovy Ukrajiny. Šéf Evropské rady Charles Michel přislíbil vojenskou podporu Moldavsku.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:30|

České pravoslaví se štěpí. Kritici arcibiskupa žádají o zásah stát

Česká pravoslavná církev prochází vnitřní krizí. Kritici současného arcibiskupa Michala Dandára poslali podnět ministerstvu kultury a žádají ho o zahájení správního řízení a zrušení církevní registrace. Důvodem je údajné porušování vnitřního řádu církve ze strany nejvyšších duchovních a hospodaření s majetkem. Stěžovatelům vadí také proruská orientace vedení.
23. 4. 2022|

Invaze na Ukrajinu nemá náboženský základ. Slova patriarchy Kirilla ho diskreditují před věřícími, říká religionista

Výroky jednoho z nejvyšších představitelů pravoslavné církve, moskevského patriarchy Kirilla, které podporují válku na Ukrajině, ho podle religionisty Jana Sušera diskreditují v očích pravoslavných ve světě. „Zdá se, že skutečně náboženský rozměr pro Rusko, když hovoříme o politickém režimu, který tu válku rozpoutal, zjevně nehraje tak velkou roli,“ dodal v pořadu Události, komentáře.
20. 4. 2022|

Kritika pravoslavné církve v Česku. Někteří duchovní žádají, aby její vedení odsoudilo ruskou agresi

Někteří duchovní pravoslavné církve kritizují její české vedení. Vadí jim, že se důrazně nedistancovalo od ruské agrese na Ukrajině. Výtky zaznívají i na adresu arcibiskupa a jeho tajemníka, kteří figurují v seznamech Státní bezpečnosti (StB) a mají vazby na Moskvu. Poukazují také na podezřelé hospodaření pravoslavné církve v Česku, jako příklad uvádějí zchátralý zámek v obci Brnky.
11. 4. 2022|