Na severu Kosova našli tělo dalšího podezřelého z útoku, při němž zemřel policista

Události ČT: Útok na severu Kosova (zdroj: ČT24)

Na severu Kosova bylo nalezeno tělo dalšího podezřelého z nedělního útoku, při němž zahynul kosovský policista. Informovala o tom s odvoláním na kosovskou prokuraturu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), podle níž tímto nálezem stoupl počet zabitých útočníků na čtyři. Po dalších účastnících se stále pátrá, podle kosovských úřadů přešli někteří z nich do Srbska.

Příslušník kosovské policie Afrim Bunjaku, etnický Albánec, zemřel v neděli při ozbrojených střetech v obci Banjska (albánsky Bajskë), která leží v severní, převážně Srby obývané části Kosova. Dva další policisté utrpěli zranění.

Kosovští představitelé uvedli, že tři desítky maskovaných ozbrojenců se poté ukryly v klášteře pravoslavné církve, který policie obklíčila a následně nad ním získala kontrolu. V neděli hlásily kosovské úřady tři mrtvé z řad útočníků a šest zadržených. Zabaveny byly také zbraně a munice.

Tělo čtvrtého podezřelého z útoku se našlo asi jeden a půl kilometru od místa incidentu, řekl stanici RFE/RL prokurátor Naim Abazi. Podle něj se spolu s tělem, které musí být teprve identifikováno, našlo také vozidlo se zbraněmi. Podle serveru Koha.net dále Abazi uvedl, že policie prověřuje možné skrýše zbraní v dalších automobilech a domech.

Okolí vesnice Banjska je uzavřené a kosovská policie nadále pátrá po zbylých útočnících. Podle kosovského ministra vnitra Xhelala Sveçly minimálně část z nich přešla do Srbska. „Podle dosavadních informací je v nemocnici v Novém Pazaru ošetřováno šest zraněných teroristů a žádáme Srbsko, aby je neprodleně předalo kosovským úřadům,“ řekl podle stanice Klan Kosova ministr.

Srbská agentura Beta dříve psala o dvou zraněných útočnících, kteří se léčí v Novém Pazaru na jihozápadě Srbska.

Priština viní Bělehrad, ten kosovské Srby

Priština útok označila za terorismus a připsala vinu za něj Bělehradu. Dlouhodobě tvrdí, že Srbsko prostřednictvím svých tajných služeb podporuje polovojenské struktury v severním Kosovu. Útok rovněž odsoudila Evropská unie, Spojené státy a další země. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS uvedl, že Rusko sleduje „napjatou a potenciálně nebezpečnou situaci v Kosovu“.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v neděli útok na kosovskou policii odsoudil a řekl, že za incidentem stojí Srbové ze severního Kosova, kteří „už nechtěli snášet teror“ kosovského premiéra Albina Kurtiho. V pondělí Vučič o incidentu jednal se západními představiteli i ruským velvyslancem v Bělehradě Alexandrem Bocanem-Charčenkem.

Situace se vyhrotila po srbském bojkotu voleb

Sever Kosova je dějištěm opakovaných nepokojů. Situace se tam prudce vyhrotila v květnu, kdy se kosovské úřady rozhodly jmenovat albánské starosty do čela čtyř okresů obývaných převážně Srby. Zvoleni byli ve volbách, které Srbové bojkotovali. 

V následných střetech se srbskými demonstranty bylo zraněno přibližně devadesát vojáků mezinárodních sil KFOR. Od té doby se situace stabilizovala, napětí tam ale přetrvávalo.

Z 1,8 milionu obyvatel Kosova je asi devadesát procent etnických Albánců, několik desítek tisíc Srbů žije převážně na severu Kosova. Od války z let 1998 až 1999, která skončila bombardováním Srbska letouny NATO, přecházejí vztahy mezi Prištinou a Bělehradem z krize do krize. Srbsko odmítá uznat nezávislost, kterou jeho bývalá jižní provincie vyhlásila v roce 2008.