Ukrajina slaví Vánoce. Válka mění tradice, ale i život rozbitých rodin

Události: Vánoce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

V rámci odklonu od tradic ruského agresora řada ortodoxních Ukrajinců slaví Vánoce v pondělí, tedy 25. prosince. Země si přitom dosud stejně jako Rusko svátky připomínala podle juliánského kalendáře. V něm Vánoce připadají až na 7. ledna. I tuto tradici válka změnila, stejně jako život v mnoha rodinách. K oslavám se na snímcích během štědrovečerní bohoslužby připojili i vojáci poblíž frontové linie u Kupjansku.

Část Ukrajinců poprvé slaví svůj hlavní svátek společně s většinou Evropy. Přesun vánočních dnů má pro ně spíše symbolickou hodnotu. „Bible, ani žádná historická kronika přesně neuvádí, jestli se Ježíš narodil 25. prosince nebo 7. ledna,“ říká kněz Mychajlo Horodyskyj.

Šedesát procent Ukrajinců letos slaví Vánoce 25. prosince. Loni jich bylo pouhých 18 procent. Víc než dvě třetiny zároveň obdarují své blízké podle dřívější tradice až na Nový rok. Odstřižení od sovětské minulosti se promítá také do vánoční výzdoby. Populární jsou například dekorace s ukrajinskými motivy.

Vánoce na Ukrajině 25. prosince
Zdroj: Kantar

Lidé ve lvovském centru pro uprchlíky z Mariupolu ale nyní spíš hledají vzájemnou podporu. Například manžel Julie téměř před dvěma lety padl do zajetí v Mariupolu. Rodina s ním od té doby nemá žádný kontakt. „Jsem tu sama s dětmi, ale držíme se. Jak se říká: drž se, protože na tebe také někdo spoléhá,“ říká.

Ruská agrese tak proměnila dříve radostné svátky milionům Ukrajinců. „Jsou svátky a my čekáme na zázrak. Protože zázraky se dějí. Mé vnučky netrpělivě čekají na návrat své maminky,“ říká další mariupolská uprchlice Inna Bojcovová.

„Jsou to Vánoce s jinou náladou, jiným kontextem a jinou příchutí. A rodinná domácí večeře je také jiná, protože ne každý z nás je doma a ne každý z nás nějaký domov má,“ sdělil ve svém poselství prezident Volodymyr Zelenskyj.