TÉMA

Armáda ČR

Zastaralá ženijní technika neunese soudobé tanky, upozornil NKÚ. Modernizaci ministerstvo odložilo

Ženijní technika české armády je podle Nejvyššího kontrolního úřadu nejenom zastaralá, navíc v některých ohledech nepostačuje současným potřebám vojáků. Například by mosty, které jsou ženisté schopni postavit, neunesly soudobé tanky. Kontroloři upozornili, že byla připravena modernizace ženijního vojska, ministerstvo obrany však investici odložilo. Podle ministerstva to byl důsledek podfinancovanosti resortu, přičemž odmítlo tvrzení NKÚ, že mělo potřebné peníze k dispozici.
15. 4. 2024|

Česko vyjednává o pokračování gripenů, neobejdou se ale bez modernizace

Česká republika se chce se Švédskem dohodnout na prodloužení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Bude je totiž potřebovat až do roku 2035, kdy by je měly plně nahradit modernější americké stroje F-35 Lightning II. Provoz gripenů je zatím domluvený pouze do roku 2027. Navíc budou potřebovat modernizaci, aby zůstaly kompatibilní se systémy spojenců v NATO.
11. 4. 2024|

Jak fungují aktivní zálohy? Armáda v nich chce do roku 2030 mít deset tisíc lidí

Aktivní zálohy ozbrojených sil, které v pátek slaví dvacáté výročí svého vzniku, se hlavně od začátku ruské agrese na Ukrajině v únoru 2022 těší zvýšenému zájmu Čechů. Přesto v nich stále chybí lidé. Armáda podle slov náčelníka svého generálního štábu Karla Řehky nutně potřebuje více lidí i v řadách profesionálních vojáků.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 20:24|

Babiš tahá veřejnost za nos, tvrdí Urbanová. Za bezpečnostní hrozbu považuje jeho rétoriku

Šéf ANO Andrej Babiš veřejnost v podstatě tahá za nos – předstírá, že můžeme rozpustit armádu, přestat zbrojit, můžeme přestat podporovat Ukrajinu a že všechno bude v pořádku, řekla v Interview ČT24 místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Barbora Urbanová (STAN). Politika podle ní pro bývalého předsedu vlády není střetem idejí, ale osobní záležitostí. Za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku považuje Babišovu rétoriku. Urbanová se v pořadu také vyjádřila k případu podmíněného trestu za znásilnění uloženého brněnským krajským soudem.
15. 3. 2024|

Nestarali jsme se dost o svoji bezpečnost, řekl Fiala. Evropa podle něj musí v obraně více spolupracovat

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje fakt, že je Česko již 25 let členem Severoatlantické aliance, za obrovský úspěch. Podotýká však, že nejen Česká republika, ale celá Evropa by měla dělat pro svoji obranu více. Mimo jiné také zmínil, že není příznivcem povinné vojenské služby nebo vyslání vojáků NATO na Ukrajinu, která čelí agresi Ruska. Premiér byl hostem Událostí, komentářů Speciál.
12. 3. 2024|

„Bez bezpečí není prosperita.“ Dvacet pět let členství v NATO se podle Řehky využilo beze zbytku

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka vidí za ekonomickým růstem a prosperitou Česka bezpečnost a ochranu, kterou zemi poskytuje členství v Severoatlantické alianci. V úterý republika oslavila čtvrt století od vstupu do NATO. Řehka v pořadu Události, komentáře zmínil také to, že podle něj není ve hře vyslání vojáků Aliance na Ukrajinu, o kterém se mluví po prohlášeních francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo polského premiéra Donalda Tuska. Ve výsledku ale záleží na politicích, dodal.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 23:11|

Armáda chce vybudovat na letišti Líně logistické centrum a základnu aktivních záloh

Armáda ČR chce na svém záložním letišti Líně u Plzně postavit logistické centrum pro české vojáky i NATO a základnu aktivních záloh krajského vojenského velitelství ve velikosti jednoho praporu kolem šesti set lidí. Do roku 2028 tam budou vojáci provozovat leteckou záchrannou službu pro Plzeňský a částečně Karlovarský kraj a poté se chtějí na jejím fungování dále spolupodílet. Po jednání zástupců armády a ministerstva obrany se starosty okolních obcí a vedení Plzeňského kraje to řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč.
8. 3. 2024|

Pavel by podpořil možnost administrativních odvodů do armády. Nejde o předstupeň obnovení vojny, upozornil

Prezident Petr Pavel by podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, aby stát získal přehled o tom, s kým může počítat pro obranu státu. Odvody podle něj nicméně nelze vnímat jako předstupeň obnovení základní vojenské služby. Pavel to uvedl v pořadu Za pět minut dvanáct, který odvysílala televize Nova. Kritizoval v něm také nedostatečnou materiální pomoc západních zemí ukrajinské armádě i deficit v investicích do vlastní obranyschopnosti. Rozšíření konfliktu proti státům NATO se zatím neobává.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 14:40|

Česko na Ukrajinu poslalo už 62 tanků, od Německa by mohlo získat další leopardy

Dalších patnáct tanků Leopard 2A4 by mohlo darovat Německo Česku jako kompenzaci za odeslání vojenských zásob na Ukrajinu. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že kabinet o nabídce Berlína informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Množství leopardů ve výzbroji české armády by se tím zdvojnásobilo, v minulosti již stejným způsobem vojáci získali dalších patnáct tanků téže specifikace. Německo kromě daru nabízí také možnost nákupu dalších patnácti tanků Leopard 2A4.
21. 2. 2024|

První studenti prošli v rámci volitelného předmětu vojenským výcvikem. Vysoké školy jim za to nově dávají kredity

První studenti Karlovy univerzity (UK) a vysoké školy CEVRO získali kredity za vojenský výcvik v aktivních zálohách. Předmět si mohli zájemci obou škol letos na podzim zapsat poprvé. Využilo toho několik desítek z nich. Vstřícný přístup škol jim má pomoci skloubit studium s praxí u Armády ČR a motivovat další studenty k zapojení do dobrovolné branné povinnosti. S armádou spolupracují také další vysoké školy.
17. 2. 2024|

Armáda střídá vojáky na misích, nejvíc jich zůstává na východním křídle NATO

Česká armáda prostřídala vojáky v zahraničních operacích. Momentálně nejvyšší počet jich působí na Slovensku a v Pobaltí, kde posilují obranu východního křídla NATO. Na dvě stovky příslušníků, kteří se z misí vrátili, dostalo na pražském Vítkově vyznamenání za službu v zahraničí.
9. 2. 2024|

Česko při nákupu vrtulníků porušilo směrnici o obranných zakázkách, vytýká Evropská komise

Evropská komise (EK) se rozhodla zahájit řízení s Českou republikou, která podle ní při nákupu vojenských vrtulníků porušila směrnici o veřejných zakázkách v oblasti obrany. Komise o tom informovala v prohlášení. Česku byla zaslána formální výzva kvůli porušení povinnosti vyplývající ze směrnice o veřejných zakázkách v oblasti obrany a ze Smlouvy o fungování Evropské unie, uvedla EK. Praha má nyní dva měsíce na odpověď a vyřešení nedostatků, na které Komise nyní poukázala. Podle českého ministerstva obrany se unijní exekutiva případem zabývá již od roku 2020 a zatím jej neukončila.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 18:30|

V Praze se v září poprvé sejdou náčelníci zemí NATO

V září se v Praze sejde Vojenský výbor Severoatlantické aliance, v Česku se zasedání náčelníků generálních štábů zemí NATO uskuteční poprvé. Na událost upozornil server CZ Defence. Pro Česko má být setkání příležitostí představit „národní pohled“ na společnou obranu Aliance, vyplývá z dokumentu resortu obrany.
15. 1. 2024|

Nabrat skokově tisíce lidí nelze, řekl Řehka k rozvoji armády. Posílit má protivzdušná obrana

Česká armáda hodlá posílit protivzdušnou obranu a zvýšit počet vojáků, skokově to ale nejde, řekl náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka v Událostech, komentářích. Připustil, že armáda má rezervy v technice, výzbroji i zásobách, má ale „dobré lidi“.
21. 12. 2023|

Zóna ČT24: Čeští vojáci působí na Sinaji už dekádu. Práci s letouny CASA ovlivňuje pouštní vedro i písek

Česká armáda na egyptském Sinaji působí již deset let. Vojáci zde pomocí letounu CASA hlídají dodržování mírové dohody mezi Káhirou a Jeruzalémem. Při své práci si museli zvyknout na práci v pouštním terénu, silné vedro, ale i všudypřítomný písek, který proniká do součástek letadla. Vedení mise si působení českých vojáků na Sinaji podle náčelníka českého generálního štábu Karla Řehky velmi cení. Podobné ohlasy zní také z Egypta nebo Izraele. Pořad Zóna ČT24 se věnoval působení českých vojáků na Sinaji.
17. 12. 2023|

Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 20:15|

Řehka: Hlavním a jediným cílem je bojeschopnost armády

Rusko a také mezinárodní terorismus jsou v současnosti podle náčelníka generálního štábu české armády Karla Řehky největšími hrozbami. Řekl to v projevu na úvod velitelského shromáždění, které by mělo stanovit úkoly armády na příští rok, za svůj „hlavní a jediný cíl“ v něm zároveň označil bojeschopnost armády. S projevem vystoupil také prezident Petr Pavel, podle nějž se bezpečnostní situace ve světě stále zhoršuje.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 19:23|

Na dálnici u Tuchlovic vjel vůz do vojenské kolony, při nehodě se čtyři vojáci lehce zranili

Na dálnici D6 u Tuchlovic na Kladensku se ve středu ráno ve směru na Prahu stala nehoda osobního auta a vojenských vozidel. Čtyři vojáci jsou lehce zranění. Dálnice nebyla uzavřená, avšak vzhledem k ranní špičce byl průjezd několik hodin komplikovaný. V koloně byly tři pandury, jedno doprovodné nákladní auto a dvě vojenská osobní vozidla. Mluvčí armády Magdalena Dvořáková dopoledne informovala, že všichni vojáci byli propuštěni z nemocnice. Kladenská policejní mluvčí Michaela Richterová doplnila, že škoda na havarovaných vozech byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 13:26|

Systém dotací prohlubuje rozdíly mezi regiony, řekl na závěr návštěvy Olomouckého kraje prezident

Systém dotací není podle prezidenta Petra Pavla dobře nastaven a jen dále prohlubuje rozdíly mezi chudšími a bohatšími částmi Česka. Řekl to po úterním jednání se starosty měst a obcí Jesenicka a Šumperska, se kterými se setkal odpoledne v Loučné nad Desnou na Šumpersku.
31. 10. 2023|

Armáda nedostane příliš mnoho, ale získá, co dávno měla mít, říká Černochová

Armáda podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nedostává příliš mnoho peněz, ale dostává to, co má. V Interview ČT24 připustila, že se nynější kabinet snaží financování obrany napravit v ekonomicky nepříznivé době, je však přesvědčena, že je to nezbytné. Zastala se také nákupu stíhaček F-35 Lightning II, na které půjde nezanedbatelná část obranného rozpočtu. Ujistila, že rozhodnutí vlády vzešlo ze stanoviska vojáků.
11. 10. 2023|

Prioritou nové strategie Česka je příprava na dlouhou obrannou válku a odstrašení protivníka

Hlavní úlohou české obranné politiky je v důsledku rostoucí agresivity Ruska příprava na dlouhotrvající obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi. Uvádí to nová obranná strategie, kterou ve středu schválila vláda.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 21:41|

V Olomouci začala stavba nové budovy pro studenty medicíny a zdravotnických oborů

V Olomouci začala stavba nové budovy pro výuku studentů Lékařské fakulty a Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého (UP). Náklady včetně vybavení nového zázemí pro studenty přesáhnou 640 milionů korun, dvě třetiny pokryje dotace ze státního rozpočtu. V moderním nepřehlédnutelném objektu v Hněvotínské ulici bude aula pro téměř čtyři sta lidí, prostory pro praktickou výuku budoucích lékařů a zdravotníků na nejmodernějších simulátorech a také menza s kapacitou dva tisíce strávníků denně. Budova by měla být hotová v roce 2026.
6. 9. 2023|

Tankový den přilákal do Lešan tisíce návštěvníků. Představil se i Leopard 2A4

Davy příznivců vojenské historie v sobotu zamířily do lešanského vojenského muzea na 19. ročník akce Tankový den. Hlavním tahákem byl nově zaváděný tank do výzbroje české armády Leopard 2A4. Jeho ukázku veřejnosti se podařilo dohodnout s vedením 73. tankového praporu. Nechyběla ani historická technika nebo ukázka bojů z druhé světové války. Akce tradičně přilákala tisíce lidí.
2. 9. 2023|

S tréninkem na vrtulníky Venom a Viper pomohou českým vojákům simulátory

Simulátory pomohou s výcvikem tuzemských pilotů pro nové armádní vrtulníky. Ten se místo ve vzduchu zčásti odehraje v Náměšti nad Oslavou v trenažérech, které napodobí běžný provoz i nestandardní situace. Na místě budou působit i američtí instruktoři. Vojáci zatím dostali čtyři stroje.
28. 8. 2023|