TÉMA

Dodávky

Dodávka zbraní v utajení. K ukrajinským vojákům míří tisíc kusů RPG financovaných z české sbírky

Češi přispěli částkou 23 milionů korun do sbírky na nákup protitankových střel pro ukrajinskou jednotku. Dodávka tisíce kusů RPG už dorazila na Ukrajinu a teď se přerozděluje mezi bojové pododdíly. Sbírku uskutečnila organizace Dárek pro Putina. O logistiku se už postarali dobrovolníci z Team4Ukraine. Podle ukrajinských vojáků jsou takové dodávky v době nedostatku zbraní na bojišti klíčové, zjistila zpravodajka ČT Darja Stomatová.
23. 3. 2024|

Česko má nezávazně přislíbeno dalších 200 tisíc kusů munice pro Ukrajinu, sdělil Fiala

Vedle závazně potvrzeného nákupu 300 tisíc kusů munice pro Ukrajinu má česká iniciativa nezávazně přislíbeno dalších zhruba 200 tisíc kusů, řekl na úterní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě premiér Petr Fiala (ODS). Minulý týden předseda vlády uvedl, že se dosud podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 10:36|

Česko má na Ukrajině perfektní zvuk. Je potřeba na tom stavět hned, vybídl velvyslanec Pech české podnikatele

Česká republika patří k zemím, které Ruskem napadenou Ukrajinu podporují od samého počátku válečného konfliktu. Podle českého velvyslance na Ukrajině Radka Pecha to Kyjev nejen při diplomatických setkáních často oceňuje. Podnikům z tuzemska se podle něj i díky tomu otevřela cesta k zajímavým příležitostem. Řekl to v exkluzivním rozhovoru se zpravodajem České televize Davidem Miřejovským.
24. 2. 2024|

Česko posílá na Ukrajinu výzbroj, za kterou má náhradu. Dodávky munice zorganizuje, ale nezaplatí, řekla Černochová

Česko podporuje a bude podporovat Ukrajinu výcvikem vojáků i dodávkami zbytného vojenského materiálu, nikoli však finančně. V Interview ČT24 to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podílet se nebude ani na nákupu munice, jejíž sehnání slíbil na mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. Podle Černochové je v tomto případě role Prahy čistě organizační. Ujistila však, že dodávky starších kusů výzbroje, pro kterou má česká armáda náhradu, stále pokračuje. Naposledy minulý pátek dorazily na Ukrajinu dva bitevní vrtulníky dodané z Česka.
23. 2. 2024|

Kalifornii zasáhla druhá bouře, kterou má na svědomí atmosférická řeka. Zemřeli tři lidé

Druhá bouře, kterou má na svědomí takzvaná atmosférická řeka, zasáhla v pondělí jižní část Kalifornie. Zanechala za sebou statisíce lidí bez elektřiny a nejméně tři mrtvé. Atmosférická řeka Pineapple Express prozrazuje svým názvem, že vzniká v okolí Havajských ostrovů v tropické oblasti Pacifiku. Někdy může představovat až několik tisíc kilometrů dlouhý a několik set kilometrů široký pás s vysokým obsahem vlhkosti. Bouře se dotkla desítek milionů obyvatel. V neděli vyhlásil guvernér Kalifornie nouzový stav v osmi okresech. V Los Angeles hasiči vyjížděli k desítkám sesuvů a zaplavených míst, hrozba v oblasti stále nepominula.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 09:05|

Tisíce obyvatel Prahy byly od noci kvůli poruše potrubí bez tepla a teplé vody

Část Prahy 4 a Prahy 12 byla od noci kvůli poruše potrubí bez dodávek tepla i teplé vody. Výpadek se týkal asi pětadvaceti tisíc domácností, sdělil Pavel Maďar ze společnosti Pražská teplárenská. Společnost i radnice městské části odhadovaly, že by se dodávky měly obnovit do jedenácti hodin večer, nakonec se je podařilo zajistit kolem sedmé večer.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 20:07|

Polsko přestalo Ukrajině dodávat zbraně. Teď vyzbrojujeme vlastní armádu, oznámila Varšava

Polsko již nedodává zbraně Ukrajině, protože vyzbrojuje vlastní armádu. V době pokračujícího sporu o vývoz ukrajinského obilí to ve středu uvedla kancelář polského premiéra Mateusze Morawieckého. Polský ministr pro správu státních aktiv Jacek Sasin ve čtvrtek řekl, že Polsko nedodává zbraně Ukrajině v současné době, jak to bude v budoucnu, se uvidí. Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy si mnozí výrok premiéra interpretovali nejhůře, jak to jen šlo.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 21:51|

Američané viní Čínu z dodávek vojenského materiálu Rusku

Čína pomáhá Rusku obcházet západní sankce a pravděpodobně mu dodává techniku s vojenským využitím, uvádí čerstvě odtajněné hodnocení amerických zpravodajců. Celní záznamy podle nich svědčí mimo jiné o dodávkách součástek do bojových letounů, informovala agentura Reuters.
28. 7. 2023|

Česko letos dodalo Ukrajině 24 tanků a 76 bojových vozidel, řekl Fiala po schůzce s Černochovou a Řehkou

Česko letos poskytlo Ukrajině 24 tanků, 76 bojových vozidel pěchoty, 16 speciálních vozidel pro systém protivzdušné obrany a také tisíce nábojů. Po schůzce s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Setkali se krátce před prvním výročím od Řehkova nástupu do čela štábu a zároveň si v těchto dnech celá Armáda České republiky připomíná třicáté výročí své existence.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 12:44|

Ukrajina má kritický nedostatek munice, budeme se snažit dodávky zvýšit, řekl Pavel po návratu ze země

Česká republika bude ve spolupráci s dalšími spojenci hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu. Uvedl to prezident Petr Pavel po návratu z Ruskem napadené země, kde byl na pracovní návštěvě. Ukrajina má podle něj munice kritický nedostatek, přičemž právě munice je nezbytná pro to, aby země mohla zahájit protiofenzivu a obnovit kontrolu nad svým územím.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 20:10|

Peking chce tajně dodat zbraně Rusku, tvrdí uniklá zpráva. Ukrajinci našli čínské díly v dronech a tancích

V ruských zbraních na Ukrajině se často objevují čínské součástky, upozornil Kyjev s tím, že se jedná o díly v dronech či tancích. Oznámení přichází v době, kdy Peking utužuje obchodní i diplomatické vztahy s Moskvou a hovoří o „rostoucí důvěře mezi armádami“. V jedné z uniklých zpráv Pentagonu se navíc píše o ochotě Číny dodávat Rusku vojenské materiály maskované za civilní zboží. Podle USA ale k tomuto kroku zřejmě ještě nepřistoupila. Samotný Peking odmítá, že by vyzbrojoval jakoukoli z válčících stran. Hovoří se nicméně o tom, že do Ruska proudí pokročilé čínské technologie použitelné právě ve smrtících zbraních.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 22:05|

Řada léků dál chybí, lidé jich přitom loni do lékáren vrátili rekordní množství

Některé léky v Česku stále chybí. Třeba antibiotika s penicilinem, ale problém je stále třeba i se sirupy a dětskými čípky. Ministerstvo zdravotnictví dál vyjednává o mimořádných dodávkách. Příští týden oznámí, kolik balení zajistilo na příští měsíce. Na podzim navíc resort slibuje statisíce balení od výrobců z Jižní Koreje.
2. 4. 2023|

Spotřeba tepla v Česku byla loni nejnižší za šest let

Spotřeba tepla z centrálních tepláren v Česku loni klesla meziročně o dvanáct procent. Celkem se spotřebovalo 74 petajoulů (PJ) tepla, což je nejméně za posledních šest let. Největší podíl měly tradičně průmysl a také domácnosti. Spotřeba klesala napříč všemi sektory a takřka po celý rok. Vliv na to mělo i počasí. O více než jedenáct procent se snížily i dodávky tepla a o sedm procent výroba. Informoval o tom Energetický regulační úřad (ERÚ). Loni se snížila spotřeba i dalších energií, vedle počasí působily i rostoucí ceny.
24. 3. 2023|

Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:35|

Němci mírní optimismus z dostatku paliv. Příští zima nemusí být tak mírná

Úřady, podniky i domácnosti v Německu projevily po začátku rusko-ukrajinské války dostatek duchaplnosti, a zásoby paliva jsou tak nyní v zemi dostatečné. Svou pozitivní roli však také sehrála mimořádně přívětivá zima, která se ale nemusí napřesrok opakovat. Představitelé německého regulačního úřadu tak vybízejí k opatrnosti.
27. 2. 2023|

Část nových vrtulníků Bell dostane armáda se zpožděním

Dodávky nových vrtulníků české armádě naberou zpoždění. Jak zjistili Reportéři ČT, Spojené státy letos nezvládnou dodat všechny objednané vrtulníky od výrobce Bell. Vojáci by měli převzít čtyři bitevní vrtulníky a osm víceúčelových helikoptér, část z nich nakonec přijde až napřesrok.
22. 2. 2023|

Ohlédnutí speciál: Klíčovou roli sehrály dodávky systémů HIMARS

Před rokem zbývalo do začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pět dní. Tamní armáda sice nevěděla, odkud útok přijde, byla ale připravená. To, že se něco může dít, bylo pro Ukrajince zřejmé, válka totiž začala už v roce 2014, připomněl redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó. Třetí díl seriálu 90' Speciál se zaměřil na západní dodávky zbraní i energetickou bezpečnost Evropy.
19. 2. 2023|

Musíme urychlit vojenskou pomoc Ukrajině, vybízí šéf unijní diplomacie Borrell

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na Mnichovské bezpečnostní konferenci vyzval k rychlejší a rozsáhlejší zbrojní podpoře Ukrajiny. Podpořil také návrh estonské premiérky Kaji Kallasové, aby Evropská unie nakupovala munici pro ukrajinskou armádu společně, jako během pandemie pro své členy hromadně pořizovala vakcíny proti nemoci covid-19. Borell a Kallasová patřili k řečníkům závěrečného dne Mnichovské bezpečnostní konference. Ta podle slov jejího šéfa Christopha Heusgena ukázala silnou transatlantickou jednotu. Za Česko se jednání v Mnichově zúčastnili ministr zahraničí Jan Lipavský a zvolený prezident Petr Pavel. Oba se shodli, že konference byla ukázkou jednoty Západu.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 14:09|

Rusko hromadí letadla a připravuje se na ofenzivu. Nový útok by mohl přijít z nebe

Plánovaná ruská ofenziva bude využívat hlavně síly ve vzduchu, domnívají se západní analytici. Zprávy amerických a britských zpravodajských služeb vycházejí z informací, že Rusko poprvé od začátku obnovené invaze masivně posílá k hranicím s Ukrajinou letecké jednotky. Armáda Vladimira Putina by tak měla začít ve velkém zapojovat stíhačky a vrtulníky. Představitelé americké armády proto nyní spojence vyzývají k dodávkám stíhacích letounů ukrajinské armádě a posílení protivzdušné obrany napadené země.
15. 2. 2023|

Česko loni snížilo závislost na ruském plynu na čtyři procenta

Česko v loňském roce snížilo závislost na ruském plynu z původních 97 procent na aktuální maximálně čtyři procenta. Plyn z Ruska stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem (LNG) ze zámoří. Po úterní návštěvě ministerstva průmyslu a obchodu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Do budoucna chce stát omezit závislost na ruském plynu úplně, nahradit jinými zdroji chce i dovoz ruské ropy.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 20:09|

Armádě loni rekordně ubylo techniky, zřejmě kvůli dodávkám zbraní Ukrajině

Česká armáda loni přišla o rekordní množství techniky. U hlavních strojů pozemních sil se za rok původní počty snížily skoro o dvanáct procent, zjistila Česká televize z dat, která vojsko každoročně zveřejňuje. Vyřazená technika typově odpovídá dodávkám pro bránící se Ukrajinu. Armáda souvislost připustila.
4. 1. 2023|

Pokud dodávky antibiotik nezvýší výrobci, ministerstvo zdravotnictví je bude shánět v cizině

Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že zajistí pro české pacienty dostatek léků. Pokud to nepůjde jinak, objedná zahraniční alternativy. Teď v lékárnách nejvíc chybí antibiotika, ale i medikamenty na odkašlávání nebo na horečky. Ministerstvo ale říká, že se lidé nemusí ničeho obávat. Problém řešila nově založená pracovní skupina pro dostupnost léků, která se s distributory dohodla na častějším hlášení zásob léků. Resort ministra Vlastimila Válka (TOP 09) zároveň jedná s výrobci o případných mimořádných dodávkách.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:02|

Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 23:26|

Česko bude podle Fialy do roku 2025 nezávislé na ropovodu Družba. TAL se rozšíří

Česká republika bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL ve středu při zasedání v Rakousku schválil projekt rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 17:04|