TÉMA

Obstrukce

Posun v jednání o volbě poštou. Vládní strany opozici nabízejí ústupky

Jednání o korespondenční volbě pro Čechy žijící v zahraničí se posunula. Opozice záměr sice dále odmítá, vládní strany jí ale nabídly některé ústupky – třeba větší dohled nad sčítáním hlasů či jednodušší prokazování bydliště v cizině. Díky snaze dosáhnout kompromisu někteří politici věří, že by zákon ve sněmovně nemusely blokovat další obstrukce.
27. 3. 2024|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Ústavní soud není prezidentský ani vládní, patří každému, zdůraznil Josef Baxa

Parlamentní obstrukce nemůže mít podle předsedy Ústavního soudu Josefa Baxy podobu destrukce. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na rozhodnutí soudu o snížení valorizace penzí. Stížnost proti ní podalo hnutí ANO, které ale neuspělo. Baxa taky řekl, že ho zaskočila razance nenávistných projevů, které na svoji adresu od lidí dostal.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 15:39|

„Pohár trpělivosti přetekl.“ Koalice opět otevírá debatu o možném zrychlení jednání sněmovny

Koalice oživuje debatu o možném zrychlení jednání sněmovny a omezení opozičních obstrukcí. Vede ji k tomu mimo jiné neobvykle dlouhá diskuse kolem korespondenční volby. Namísto úpravy jednacího řádu ale zvažuje prosazení takzvaného autonomního usnesení, které by nová pravidla nastavilo.
29. 1. 2024|

Sněmovna kvůli obstrukcím řešila změnu jednacího řádu. Pomohl i nález Ústavního soudu

Ve sněmovně debatovalo o obstrukcích, a to ve spojitosti se středečním nálezem Ústavního soudu, který řekl, že dlouhé bezobsažné projevy nemohou sněmovnu paralyzovat. Podle kabinetu by se tak mohl změnit jednací řád. Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka nemůže Ústavní soud diktovat, jak dlouho může opozice mluvit, o tom rozhoduje sněmovna. Premiér Petr Fiala (ODS) naopak doufá v to, že si opozice verdikt Ústavního soudu s pokorou přečte, což bude mít dlouhodobý vliv na dění ve sněmovně.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 22:57|

Nejvíc jsme se shodli v tom, že opozice měla na debatu o penzích dost času, říká ústavní soudce Šimíček

Ústavní soud ve středu zamítl návrh poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů. Podle ústavního soudce a zpravodaje ve věci valorizace penzí Vojtěcha Šimíčka byla na plénu největší shoda v tom, že opozice měla k debatě dostatek prostoru. Soud podle něj nezpochybnil právo politické menšiny bránit vládě, aby prosadila něco, s čím opozice nesouhlasí. Nemůže si ale stěžovat, že byla „pošlapána“ její práva a nemohla vyjádřit své názory, když veškerou energii ve sněmovně vynaložila na obstrukce. Navíc nešlo o obsáhlý kodex, který by si zasloužil měsíce projednávání, řekl v pořadu Interview ČT24.
24. 1. 2024|

Hurá akce 15 poslanců, zkritizovala Dostálová volbu poštou. ANO účelově mění svůj pohled, kontroval Kupka

Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová v nedělních Otázkách Václava Moravce mimo jiné velmi silně naznačila, že za aktuální obstrukce při projednávání korespondenční volby ze zahraničí v dolní komoře si může pětikoalice sama, protože se o návrhu neporadila s opozicí a snaží se ho prosadit na sílu jako „hurá akci na bázi 15 poslanců“. To důrazně odmítl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který zároveň připomněl, že volbu poštou ze zahraničí mělo v minulosti v programu i ANO, ale „účelově mění svůj pohled“. Projednávání sporné normy má ve sněmovně pokračovat v následujících dnech, do rozpravy jsou přihlášeny desítky zákonodárců.
21. 1. 2024|

Sněmovna znovu přerušila jednání o korespondenční volbě. Vrátí se k ní v příštím týdnu

Poslanci se v pátek znovu vrátili k úvodní debatě o sporném zavedení možnosti poštovního hlasování v některých volbách pro Čechy žijící v cizině. Předlohu prosazuje koalice, aby ulehčila těmto lidem hlasování. Nyní musí cestovat na zastupitelské úřady někdy stovky i tisíce kilometrů. Opozice projednávání předlohy v nynějším prvním čtení brzdila a poukazovala na možnost rozporů s ústavou i na rozšíření prostoru pro manipulace. Po šesti hodinách pak sněmovna opět přerušila projednávání tohoto návrhu a vrátí se k němu v úterý 23. ledna. Korespondenční volbě a jednacímu řádu sněmovny se bude věnovat ústavní právník Jan Kysela, který bude v pátek večer hostem pořadu Interview ČT24.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 23:04|

Opozice opět blokovala debatu o korespondenční volbě. Okamurovo vystoupení trvalo skoro jedenáct hodin

Sněmovna ve čtvrtek v devět hodin večer přerušila debatu o koaličním návrhu na uzákonění možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Skoro celý jednací den vyplnilo zjevně obstrukční vystoupení předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, který hovořil téměř jedenáct hodin. Navrhl zamítnutí novely. Podle něj je účelová a není v souladu s ústavou. Po něm vystoupil už jen předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO), který varoval před zvýšením polarizace ve společnosti. Koalice svůj návrh hájí a oponuje tím, že krajané žijící v zahraničí budou moci snáze uplatnit své volební právo. K úvodnímu kolu diskuse o volbě poštou se poslanci opět vrátí v pátek ráno.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 21:17|

Sněmovnu čeká debata o korespondenční volbě. Protáhnout se může na několik dní

Zákonodárci ve středu na mimořádném jednání otevřou korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. Zatímco koalice avizuje odhodlání návrh prosadit, opozice otevřeně mluví o obstrukcích. Obě strany přesto ujišťují, že chtějí hledat dohodu. Dolní komora by ale opět mohla jednat o jednom návrhu řadu dní a také v noci.
13. 1. 2024|

Fungování sněmovny by pomohla změna jednacího řádu, vůle k tomu ale chybí všem stranám, říká Kysela

Změnu politické kultury v Poslanecké sněmovně by mohla přinést změna jednacího řádu. K ní se ale nikdo nemá, protože je v opozici teď nebo v ní bude časem, a tak mu možnost rozsáhle obstruovat vyhovuje. V Interview ČT24 to řekl ústavní právník, poradce prezidenta republiky a vedoucí katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela. Míní, že by pomohlo, kdyby se čeští politici inspirovali modelem fungování parlamentu v Německu či Rakousku. K odmítnutí kandidáta na ústavního soudce Pavla Simona v Senátu podotkl, že vnímá předěl v přístupu senátorů po nástupu nového prezidenta.
19. 10. 2023|

Očekávám, že senátoři balíček podpoří. Nemáme už moc času, míní Růžička

Konsolidační balíček míří do horní komory. Senátor Jiří Růžička (nestr. za TOP 09) neočekává žádné obstrukce jako ve sněmovně. Je přesvědčený o tom, že senátoři přistoupí k balíčku racionálně a politické boje půjdou při jeho projednávání stranou. Podle něj si uvědomují, že opatření jsou kvůli vysokému deficitu rozpočtu nutná. Koalice by je ale měla podle senátora lidem lépe vysvětlit. Růžička byl hostem Interview ČT24.
13. 10. 2023|

Z konsolidačního balíčku ponecháme jen zvýšení daně z hazardu a ze závislostí, říká Schillerová

Konsolidační balíček by mohl – podobně jako například vládní důchodové novely – skončit před Ústavním soudem. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové to připadá v úvahu mimo jiné kvůli tomu, že koalice prosadila pevný čas hlasování ve sněmovně. Opozice se ale podle ní nepokusí dalšími obstrukcemi toto hlasování dál odkládat. I kdyby však následně u Ústavního soudu neuspělo, podstatnou část změn, které balíček zavádí, chce ANO zrušit, pokud se v budoucnu dostane do vlády, řekla Schillerová v Interview ČT24.
12. 10. 2023|

Poslanci budou hlasovat o úsporném balíčku v pátek. Pošlapáváte naše práva, míní opozice

O podobě sporného konsolidačního balíčku budou poslanci hlasovat v pátek od 11:00. O stanovení termínu rozhodla sněmovna na návrh vládního tábora. Opoziční politici mluvili o omezování práv a stěžovali si, že se na mnoho opozičních řečníků nedostane řada. Sněmovna debatu nedokončila a jednání skončilo v souladu s jednacím řádem. Vystoupit ale chtějí ještě desítky poslanců.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 19:25|

Obstrukce ve sněmovně si při jednání o úsporách musíme odbýt, míní Michálek

Konsolidační balíček vstoupil do třetího čtení, zatím se ale jednání o něm téměř neposunula. Důvodem jsou obstrukce opozice, které jsou podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka už sněmovním evergreenem. Kdyby opozice přišla s konstruktivními návrhy na oddlužení veřejných financí, tak by je koalice vzala na vědomí, řekl Michálek v Interview ČT24. Myslí si, že by se dolní komora neměla omezit jen na rétorická cvičení u pultíku.
23. 9. 2023|

Vládní balíček prošel ve sněmovně druhým čtením, poslanci v něm navrhli desítky změn

Poslanci ukončili ve čtvrtek v podvečer obecnou rozpravu nad vládním konsolidačním balíčkem, kterou zahájili ve středu odpoledne. Trvala šestnáct a čtvrt hodiny, opozice v ní ohlásila desítky úprav, některé změny předložili i vládní poslanci. Krátce nato bylo druhé čtení konsolidačního balíčku ukončeno, soubor úsporných opatření se tak blíží ke schvalování, které by mělo proběhnout koncem září. Opoziční ANO a SPD nicméně navrhují například snížení daňového zatížení nákladů na bydlení, stejně jako nižší sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na balenou kojeneckou vodu, menstruační pomůcky a řezané květiny. Prosazovali také vyšší podporu stavebního spoření, kterou chce vláda naopak snížit.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 19:16|

Úsporný balíček jde do druhého čtení, Babiš s Okamurou řečnili hodiny

Sněmovna se ani po dvanácti hodinách debat nedostala k hlasování o programu své aktuální řádné schůze. Koalice chce jako první bod projednat konsolidační balíček. Na základě dohody předsedů poslaneckých klubů ve středu krátce před 2:00 jednání přerušila. K debatě o úpravách programu se vrátí ve středu ráno. Řečniště od úterního odpoledne opanovali opoziční řečníci, kteří přednášeli své návrhy na úpravu programu schůze. S několikahodinovými projevy vystoupili předsedové opozičních hnutí Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD).
5. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 06:39|

Zpomalení valorizací a další změny v penzích jsou ve sněmovně před schvalováním. Debata trvala osm hodin

Navrhované zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů je ve sněmovně před schvalováním. Jednání trvalo přes osm hodin. Poslanci opozičních ANO a SPD podali k vládní novele v úterním druhém čtení na dvě desítky úprav. Jedna z nich se týká i již dříve schváleného snížení důchodů prominentů někdejšího komunistického režimu. Zákonodárci budou nejdříve příští týden hlasovat v závěrečném kole i o zamítnutí předlohy, která také nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 22:17|

Jednání o vládních úsporách se blíží. Koalice očekává obstrukce, hrozí omezením řečnické doby

V úterý čeká poslance mimořádná schůze, na jejímž programu je konsolidační balíček. Opozice vládní návrhy kritizuje a avizuje dlouhou debatu. Protáhnout se může už úvodní část schůze, tedy schvalování programu. Koalice je odhodlaná úspory prosadit, i za cenu nočních jednání. Připouští také, že může dojít k omezení řečnické doby.
10. 7. 2023|

Sněmovna by mohla začít projednávat úsporný balíček v červenci, řekl Benda. Opozice avizuje dlouhé jednání

Poslanecká sněmovna by mohla začít projednávat vládní balíček na konsolidaci veřejných financí v úterý 11. července. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu vládních občanských demokratů Marek Benda. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v pořadu avizovali dlouhé jednání poslanců, k obsahu návrhu jsou kritičtí.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 15:10|

Premiér by měl propouštět na úřadu vlády, ministři méně cestovat, radí Babiš. Kvůli balíčku slibuje obstrukce

Schválený 295miliardový schodek rozpočtu se vládě podle předsedy opozičního ANO Andreje Babiše nepodaří dodržet. Babiš to řekl v rozhovoru pro Týden v Politice. Kritizoval úsporné plány, domnívá se, že nejsnáze by vláda ušetřila, kdyby propustila zaměstnance úřadu vlády, poradce a ministři přestali jezdit na zahraniční cesty. Rozhovor s Andrejem Babišem vedla Štěpánka Martanová.
17. 6. 2023|

Vlastnění médií politiky je nešvar totalitních zemí, řekl Michálek. Podle Vondráčka novela neprošla řádným procesem

Média by měla kontrolovat politiky, a ne naopak, řekl v Událostech, komentářích předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v souvislosti se schválenou novelou o střetu zájmů, která zahrnuje zákaz vlastnictví médií politiky. Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) zmínil, že nejde o zákon jako takový, ale to, jakým způsobem byl projednán, a že ve sněmovně podle něj neproběhla řádná debata.
17. 6. 2023|

Opozice zneužívá jednací řád sněmovny, míní Lochman. Jsme důrazní, chtějí to naši voliči, říká Havlíček

Prezidentovi Petru Pavlovi chybí větší tolerance mezi vládní koalicí a opozicí a naslouchání si, jak v úterý podotkl ve sněmovně. S tím souhlasí místopředseda poslaneckého klubu STAN Ondřej Lochman. Opozice, která podle něj neustále obstruuje, zneužívá jednací řád sněmovny, prohlásil v Událostech, komentářích. Podle místopředsedy sněmovny Karla Havlíčka (ANO) má Pavel pravdu, že diskuse je někdy vyhrocená, nicméně je normální, že strany hájí zájmy svých voličů. „A musí je hájit důrazně,“ řekl.
14. 6. 2023|

Ministerstvo poslalo úsporný balíček do připomínkového řízení

Ministerstvo financí dokončilo práci na úsporném balíčku a poslalo ho v pondělí k připomínkám jednotlivým resortům. Ministr Zbyněk Stanjura (ODS) chce, aby koaliční politici ponechali balíček pokud možno beze změn. Zároveň ale připustil, že úplně ve stejné podobě se ho vládě uhájit nepodaří. Návrh balíčku, na kterém se kromě resortu financí podílely i ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo průmyslu a obchodu, by měla vláda projednat ve druhé polovině června. Poslanci by o něm v prvním čtení měli hlasovat před sněmovními prázdninami.
22. 5. 2023|