Politická kultura se může jevit jako bizarní, zákulisí je ale jiné, říká Juchelka

Interview ČT24: Místopředseda sněmovny Aleš Juchelka (ANO) (zdroj: ČT24)

Po zvolené europoslankyni Kláře Dostálové (ANO) se ve středu stal novým místopředsedou sněmovny Aleš Juchelka (ANO). Podporu získal i od části koaličních poslanců. Jde podle něj o důkaz, že s ním koalice nemá problém, nicméně křeslo náleželo hnutí ANO. Roli podle něj sehrálo i jeho zaměření na sociální věci. Politická kultura v současné sněmovně se podle něj někdy může skrze média jevit jako bizarní, zákulisí je ale jiné. „Dokážeme spolu komunikovat na některých aspektech zákonů,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.

Juchelka by chtěl coby nový místopředseda sněmovny být nadstranický a férový. „V řízení sněmovny člověk nesmí nikomu nadržovat, jsou přesně stanoveny procedury, jasně dána přednostní práva,“ podotkl. „Na tu dobu, kdy tam člověk sedí, by měl svou stranickost vypnout.“

Juchelka získal 126 hlasů poslanců, podporu tak dostal i od části koalice. „Je vidět, že vládní koalice se mnou nemá problém. Taktéž je potřeba říci, že už od začátku volebního období jsou v rámci vedení sněmovny karty rozdány. Víme, komu které křeslo náleží,“ poznamenal. Nikomu nic prý slibovat nemusel.

V úterý prý Juchelka navštívil poslanecký klub SPD, aby zodpověděl dotazy poslanců tohoto hnutí a požádal je o důvěru. ANO prý také jednalo i s některými vládními předsedy klubů. „O tom, zda jsem či nejsem akceptovatelný, stejně jako mí dva kolegové Richard Brabec a Radek Vondráček. (...) Já jsem byl ten, kdo má silný resort – sociální věci budou rezonovat až do konce volebního období,“ přiblížil.

I proto pro něj bylo důležité, že místopředseda dolní komory má přednostní právo, a může tak téměř kdykoliv vystoupit a reagovat na dění ve sněmovně.

Obstrukce jsou součástí politiky, míní Juchelka

Politická kultura v současné sněmovně se skrze média může veřejnosti podle Juchelky jevit někdy jako bizarní, on sám to tak ale nevnímá. „Zákulisí politické kultury je zcela odlišné, než to, co vidíme na plénu ve sněmovně. Navzájem spolu dokážeme komunikovat na některých aspektech zákonů,“ uvedl.

Co se týče například obstrukcí, s těmi Juchelka problém nemá, jde podle něj o součást politiky. „Obstrukce nejsou nedemokratickým prvkem, naopak,“ míní. Podle jednacího řádu musí poslanec mluvit k projednávanému zákonu, Juchelka ale soudí, že je v pořádku, pokud reaguje například na současnou situaci v Česku či ve světě. 

Sněmovna ve středu zřídila vyšetřovací komisi k loňské střelbě na Filozofické fakultě UK. „Dlužíme to nejen pozůstalým, ale všem, kteří hledají odpovědi na otázky, o kterých mají pocit, že nejsou zodpovězeny. Komise bude udělána napříč politickým spektrem,“ řekl k tomu Juchelka.