TÉMA

Náklady

Některá města omezí brigády, stěžují si na vyšší náklady

Kvůli novele zákoníku práce, podle které se dohody přiblížily klasickému pracovnímu poměru a brigádníci mají nárok na dovolenou nebo příplatky za víkendy a svátky, budou v létě některá města omezovat letní brigády. Znamenalo by to pro ně totiž vyšší náklady a složitější administrativu. Některé provozy se bez brigádníků ale neobejdou a náklady jim vzrostou o desítky procent.
15. 4. 2024|

Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady

V Česku ubývá malých mlékáren. Znát je to třeba na jihu Čech, kde podle tamní agrární komory menší farmy s výrobou končí hlavně kvůli vysokým nákladům. Po zdražení energií a krmiva se jim vlastní produkty přestaly vyplácet. V celém Česku loni pozastavila činnost asi stovka takových farem.
27. 3. 2024|

Levné obědy v jídelnách nejsou fér, tvrdí restauratéři. Ceny jsou tam poloviční, jenže menší jsou i porce

Kvůli dlouhodobě vysokým cenám potravin hledá stále více lidí levnější varianty stravování. Větší zájem teď registrují například některé školní jídelny. Kromě žáků a studentů nabízejí hotová jídla třeba seniorům, ale i ostatním zájemcům. S tím ale nesouhlasí někteří restauratéři, podle kterých to je neférová konkurence.
16. 2. 2024|

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Nový blok může být jeden i čtyři, řekl Stanjura. Opozice chce o tendru více informací, dostane je až později

Kolik nových jaderných bloků v Česku vznikne, bude jasné teprve, až vláda dostane závaznou nabídku na čtyři bloky, kterou si vyžádala od francouzské EDF a korejské KHNP. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) připadají v úvahu možnosti, že vyroste jen jeden blok, dva nebo všechny čtyři. Bývalý ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem zdůraznil, že financování čtyř nových bloků by bylo velmi náročné, domnívá se, že by například mohly vzrůst daně. Další exministryně financí a nynější předsedkyně poslaneckého klubu opozičního ANO Alena Schillerová podotkla, že vláda není s opozicí ve věci výstavby nových jaderných bloků v zásadním rozporu, chtěla by ale, aby se opoziční politici o situaci dozvěděli víc. Podle Stanjury to ale zatím nejde, protože tendr probíhá. Stanjura, Schillerová a Kalousek diskutovali o výstavbě jaderných bloků v Otázkách Václava Moravce.
4. 2. 2024|

Čeští farmáři mají starosti. Třetina zemědělců je prý ve ztrátě

Zisk členů Zemědělského svazu vloni klesl o tři pětiny. Dohromady vydělali osm miliard a 700 milionů korun. Producenti potravin si stěžují hlavně na nízké výkupní ceny a vysoké náklady.
16. 1. 2024|

Lobbista Rittig má dostat od státu přes půl milionu v souvislosti se stíháním v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig částečně uspěl se žalobou na stát, ve které požadoval náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Dostat má 536 tisíc korun s úrokem. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Hrozilo mu až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby.
12. 12. 2023|

Medvědinec v Zoo Praha za 1,2 miliardy je absurdní, prohlásil Ondráčka. Budou v něm i další zvířata, namítl kurátor

Navýšení nákladů na stavbu pavilonu pro lední medvědy v pražské zoo o dalších 300 milionů korun na 1,2 miliardy má bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka za absurdní. „To navyšování se děje už několik let, od roku 2017, původně ten projekt měl stát snad 300 milionů,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře. Oproti tomu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl argumentoval, že se jedná o rozsáhlý arktický pavilon, v němž budou žít kromě medvědů i tuleni nebo polární lišky. „Jeho součástí je i restaurace, amfiteátr pro návštěvníky, řada edukativních a zábavních prvků,“ řekl.
25. 11. 2023|

Porcelánky ohrožuje růst cen energií. Mají obavy ze zahraniční konkurence

Výrazné zdražení energií ohrožuje konkurenceschopnost českých porcelánek na světovém trhu. Od nového roku jim hrozí další výdaje kvůli zvýšení regulované složky energií. Například porcelánce v Nové Roli na Karlovarsku by tak mohly vzrůst náklady na výrobu a provoz až o dvacet milionů korun. Stejně jako další tuzemské porcelánky by proto uvítala pomoc státu. Ministerstvo průmyslu už slíbilo, že se tím bude zabývat.
15. 11. 2023|

Elektrárny v Baltském moři před útoky nikdo nehlídá. Ať se činí vlády, žádají provozovatelé

Větrné elektrárny v Severním moři by měly do roku 2030 dodávat elektřinu až stu milionů domácností. Většina z nich ale není téměř vůbec chráněna před případným útokem. Obavy o bezpečnost podmořské klíčové infrastruktury vzrostly na začátku měsíce, kdy došlo k poškození plynovodu Balticconnector a dvou komunikačních kabelů v Baltském moři. Provozovatelé elektráren chtějí, aby ostrahu zajistily vlády. Infrastrukturu by mohly hlídat třeba senzory nebo podmořské drony.
28. 10. 2023|

Nejde o peníze, ale o úspěšnost léčby, říká o váhání nad experimentálními léky náměstek Dvořáček

Když pojišťovna nechce proplatit léčbu vzácného onemocnění, není to kvůli penězům. V Interview ČT24 to řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Překážku, kvůli které pojišťovna odmítla uhradit například léčbu dvouletého Martina experimentálním lékem za sto milionů, podle něj představovaly pochyby, zda by taková léčba mohla být úspěšná. Zároveň ale Dvořáček – též někdejší ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu – zapochyboval o cenách, o které si výrobci léků za podobné přípravky říkají, a varoval, že mohou strmě růst. Pomoci by mohly společné evropské nákupy.
21. 10. 2023|

Odbory budou při kolektivních jednáních chtít růst mzdy o osm až deset procent, uvedl Středula

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude pro příští rok doporučovat ve vyjednávání kolektivních smluv v privátní sféře růst mezd ve výši osm až deset procent. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom informoval předseda ČMKOS Josef Středula.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 14:27|

Pavel podepsal novelu zákoníku práce s úpravami přesčasů lékařů a přesnějším vymezením práce na dohodu

Prezident Petr Pavel podepsal novelu zákoníku práce, která zavede spornou možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Přesnější vymezení, a tím předvídatelnost, získají práce na dohody. Zaměstnavatelé navíc budou moci dávat paušální náhradu nákladů lidem, kteří pracují z domova. Některé úpravy by měly být účinné od října, další od ledna.
17. 9. 2023|

Libanonská mydlářská společnost pokračuje v tradiční výrobě mýdla i přes nepříznivé podmínky

Mydlářská společnost Sadik Adra & Co, která se v současnosti potýká kvůli finanční krizi v Libanonu s  vysokými náklady na provoz a výrobu, produkuje mýdlo tradiční technikou více než sto let. I přes popsané potíže nemají mydláři v plánu s tradiční výrobou přestat nebo jakkoliv snižovat kvalitu mýdel.
2. 8. 2023|

Hosté se do západočeských lázní vrátili, chybí však personál

Západočeské lázně jsou dva roky na seznamu světového dědictví UNESCO. Byly to náročné dva roky, do kterých se promítly dopady celosvětových omezení spojených s pandemií covidu-19 i odliv ruských návštěvníků poté, co si Rusko rozpoutáním plnohodnotné války se svým sousedem zavřelo dveře do západních zemí. V Mariánských Lázních jsou ale nyní spokojeni. Počty turistů podle radnice i správců památek rostou – i těch ze zahraničí. Problémem je spíše nedostatek personálu a také malá ziskovost kvůli nárůstu nákladů, zaznělo ve zpravodajském speciálu Sečteno.
28. 7. 2023|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Stát je na útlum rodných čísel dávno připraven, říká Profant. Neměňme, co funguje, vyzývá Králíček

Na upozadění rodných čísel je stát připraven, náklady budou ve stovkách tisíc, ne v miliardách, řekl náměstek místopředsedy vlády pro digitalizaci Ondřej Profant (Piráti). S tím nesouhlasí člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček (ANO) a vyzývá, aby se neměnilo něco, co funguje. Hosté Událostí, komentářů řešili i bezpečnostní aspekt rodných čísel a jejich možné zneužití.
27. 5. 2023|

V Ústeckém kraji mají problém s turistickým značením. Může za to loňský požár národního parku i kůrovec

V Ústeckém kraji se potýkají s problémy v označování turistických cest. Značky poškodil nejen loňský požár v Národním parku České Švýcarsko, ale také přetrvávající kůrovcová těžba. Navíc zásadně ubylo vhodných míst, kam nové značky udělat. Klub českých turistů (KČT) a Lesy ČR proto musely zavést nové a méně obvyklé způsoby, jak turistické trasy v krajině vyznačit, což je náročné a finančně nákladné.
18. 5. 2023|

Rusko utrácí za válku čím dál více, ukazuje srovnání rozpočtových údajů

Rusko jen v lednu a únoru poskytlo na vojenské výdaje více než dva biliony rublů (asi 545 miliard korun), což je o 282 procent více než ve stejném období před rokem, uvedla agentura Reuters. Dodala, že tyto údaje ruského ministerstva financí ilustrují spirálovitě rostoucí náklady Moskvy na válku proti Ukrajině. Stoupající zbrojní výroba a obrovské státní výdaje udržují ruský průmysl v chodu a pomáhají zmírnit ekonomický dopad západních sankcí uvalených na zemi po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu loni 24. února.
15. 5. 2023|

Páry si letos za svatbu připlatí. Zdražily hlavně prostory a catering

Svatby se letos oproti minulému roku prodraží o desítky procent. Česká televize oslovila několik svatebních agentur, podle kterých si páry nejvíce připlatí za catering a prostory, někdy až dvojnásobně. Zájem o svatby ale přesto neklesá. Někteří ale místo tradičních míst volí levnější sokolovnu nebo kulturní dům.
30. 4. 2023|

Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana

Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Zisk českého zemědělství loni skokově vzrostl na 22 miliard korun, oznámil svaz

Zemědělským podnikům v Česku loni stoupl zisk o 142 procent na 22 miliard korun, v roce 2021 to bylo 9,1 miliardy korun. Údaje ve středu zveřejnil Zemědělský svaz ČR na základě interního průzkumu, podle kterého podniky loni dosahovaly průměrného čistého zisku 6242 korun na hektar. Zisk podle svazu ovlivnil růst výkupních cen komodit. Letos naopak očekává dramatický propad hospodářského výsledku, protože se do něj promítne loňský růst nákladů.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 17:22|

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|