TÉMA

Jana Pastuchová

Poslanci schválili růst příspěvků na péči pro lidi s postižením

Zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením v pátek schválila sněmovna podle koaličního návrhu. Úpravy opozičních hnutí ANO a SPD o razantnějším růstu části dávek zamítla. Novelu, která má také zdůraznit podporu poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich domácím prostředí, nyní dostanou k posouzení senátoři. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) také řekl, že by se měl měnit systém, kterým se posuzuje zdravotní stav žadatelů o příspěvek.
12. 4. 2024Aktualizováno12. 4. 2024, 20:13|

Sněmovna schválila novelu, která má pomoci omezit výpadky léků. Řešila i úložiště radioaktivního odpadu

K omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu má přispět vládní novela o léčivech, kterou ve středu schválila sněmovna s některými úpravami. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Novelu teď posoudí horní parlamentní komora. Poslanci zároveň schválili pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a také novelu o organizaci sociálního zabezpečení.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:54|

Žijí jako rodina, ale stát je tak nevnímá. Poslanci se vrátí k debatě o manželství stejnopohlavních párů

Sněmovna opět prodiskutuje téma manželství pro páry stejného pohlaví. V názoru na něj ovšem není jednotná ani koalice, ani opozice. Před druhým čtením návrh musí projednat garanční Ústavně právní výbor, který se sejde příští týden. Politici napříč kluby hledají kompromis.
24. 10. 2023|

Vláda přestála hlasování o nedůvěře. Skončil maraton více než třiceti jednacích hodin

Kabinet Petra Fialy (ODS) přečkal hlasování o nedůvěře. Po více než 31 hodinách poslanci vládní koalice odmítli návrh, který iniciovalo opoziční hnutí ANO. Zdůvodnilo ho tím, že spojuje ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s kauzou Dozimetr. Hlasování ve sněmovně skončilo ve čtvrtek nad ránem, pár minut před jednou hodinou. Po vyhlášení výsledků a jejich zpřesňování pak byla tato schůze ukončena.
18. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 05:37|

Poslanci budou hlasovat o úsporném balíčku v pátek. Pošlapáváte naše práva, míní opozice

O podobě sporného konsolidačního balíčku budou poslanci hlasovat v pátek od 11:00. O stanovení termínu rozhodla sněmovna na návrh vládního tábora. Opoziční politici mluvili o omezování práv a stěžovali si, že se na mnoho opozičních řečníků nedostane řada. Sněmovna debatu nedokončila a jednání skončilo v souladu s jednacím řádem. Vystoupit ale chtějí ještě desítky poslanců.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 19:25|

Důchodová novela k prvnímu září platit nebude. Prezident zvažuje i veto

Prezident Petr Pavel by poprvé mohl vetovat zákon. Podle jeho mluvčí Markéty Řehákové o tom uvažuje u důchodové novely. Zda ji vetuje či podepíše, oznámí Pavel v pátek, dodala. I kdyby zákon podepsal, nezačal by platit od 1. září, jak původně předpokládala vláda. O důchodové novele jednal Pavel s premiérem Petrem Fialou (ODS) na pravidelné schůzce ve čtvrtek večer. Fiala na Pražský hrad mířil s ambicí hlavu státu přemluvit, aby zákon podepsala ještě v srpnu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 21:09|

Konsolidační balíček prošel sněmovními výbory. Opozice je proti němu, své pozměňovací návrhy předloží až později

Rozpočtový i sociální výbor Poslanecké sněmovny doporučily schválit vládní konsolidační balíček včetně úprav, na kterých se shodla koalice. Úspěšně balíček prošel také ústavně-právním výborem. Nic se ale nemění na zásadním odporu opozice, jejíž zástupci hlasovali proti balíčku. Výhrady mají i samosprávy. Po projednání ve výborech čeká balíček druhé čtení na sněmovním plénu, koalice jej chce zařadit na program řádné zářijové schůze.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 22:05|

Nešlo o strategii. Poslankyně Pastuchová vysvětluje, proč navrhla projednat stejnopohlavní sňatky

Předloha novely, která by měla umožnit manželství stejnopohlavních párů, leží už rok ve sněmovně. Návrh, aby se novela dostala na program jednání, přednesla v úterý poslankyně za ANO Jana Pastuchová, což koalice odmítla. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že Pastuchová navrhla projednání tohoto bodu jenom proto, aby zamezila odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To Pastuchová v Událostech, komentářích odmítla. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) si ale myslí, že ANO nemá ve skutečnosti zájem, aby byl tento zákon úspěšně projednán.
20. 5. 2023|

Poslanci podpořili zvýšení spotřební daně z nafty, z mediální rady odvolali Köppla

Sněmovna odvolala Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli podezření ze střetu zájmů. Opoziční ANO a SPD žádaly i debatu o vládním konsolidačním balíčku, který kabinet představil minulý týden, nesvedly ale na program schůze prosadit ani jeden z navrhovaných bodů. Schůze byla těsně před 21. hodinou přerušena, pokračovat bude ve středu ráno.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 21:10|

První tři dny nemoci bez náhrady mzdy. Koalice uvažuje o obnovení karenční doby

Vládní strany debatují o možném obnovení karenční doby. Zaměstnanci by tak znovu nedostávali náhradu mzdy za první tři dny nemoci. Rozhodne i analýza, kterou ministerstvo zdravotnictví získá v průběhu dubna. Většina koaličních stran opatření považuje za smysluplné šetření. Teď zaměstnanci dostávají šedesát procent základu výdělku už od prvního dne pracovní neschopnosti.
3. 4. 2023|

Začala platit sleva na pojistném u některých zkrácených úvazků. Ministerstvo k nim chce motivovat zaměstnavatele

Od února začala platit výhodnější pravidla pro zaměstnávání rodičů s malými dětmi nebo třeba lidí starších pětapadesáti let, kteří pracují na zkrácený úvazek. Zaměstnavatelé nyní mohou uplatnit slevu na pojistném u těch s úvazkem od osmi do třiceti hodin týdně.
4. 2. 2023|

Poslanci měli projednat návrh na zrušení nadbytečných právních předpisů, k debatě se však nedostali

Poslanci měli v úterý projednat vládní návrh na zrušení nadbytečných právních předpisů, dolní komora se však k jednání nedostala, opozice téměř tři hodiny načítala další návrhy změn programu. Opoziční poslanci však opět debatu o rozpočtu, změnách v DPH či o řešení energetické krize neprosadili. Schůze byla přerušena do středečních 9:00.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 18:17|

Sociální dávky mají zpoždění, ministerstvo a Úřad práce se obviňují, kdo za to může. Odbory odkazují na nízké platy

I když se problémy konkrétních lidí, které nastaly kvůli činnosti – nebo nečinnosti – státu, daří vyřešit, vyplácení sociálních dávek se stále zpožďuje. Ze samoživitelek, které se svým platem nevyjdou a potřebují pomoc i od státu, se pro majitele bytů stává riziková skupina. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) tvrdí, že dělá maximum pro to, aby Úřad práce fungoval lépe, a pokud potíže trvají, odkazuje na jeho generálního ředitele Viktora Najmana. Naopak odbory Úřadu práce tvrdí, že je vše na ministerstvu. Problémům se sociálními dávkami se pro 168 hodin věnoval Jaroslav Hroch.
12. 12. 2022|

Zaměstnanci budou mít nadále zaplacené první tři dny nemoci. Vláda neplánuje obnovit karenční dobu

Vládní koalice neplánuje obnovit karenční dobu. Zaměstnanci tak budou nadále dostávat náhradu mzdy i za první tři dny nemoci. Strany současného kabinetu přitom dříve považovaly karenční dobu za důležitý zdroj úspor a kritizovaly její zrušení předchozí vládou Andreje Babiše (ANO). Náklady od té doby stouply i firmám.
4. 7. 2022|

Sněmovna schválila zjednodušení pravidel u příspěvku na bydlení i změnu čerpání rodičovské

Pravidla u příspěvku na bydlení se nejspíš zjednoduší. Poslanci schválili normu, podle které už zájemci nemusí dokládat příjmy a výdaje každé čtvrtletí, ale pouze jednou za půl roku. Dávku by měly úřady také přiznávat na dobu neurčitou a lidé by o ni nemuseli žádat každý rok znovu. Nutný nebude ani podrobný rozpis jednotlivých položek nákladů na služby související s bydlením. Vládní předloha zároveň zavádí změny v dávce mimořádné pomoci a v čerpání rodičovského příspěvku.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 11:26|

Sněmovna schválila podmínky pro uprchlíky. Problémy budou, ale pomoc je nutná, řekl Rakušan

Poslanci zrychleně schválili podmínky udělování pobytu uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Trojice vládních předloh se týká také přístupu běženců ke zdravotním službám, vstupu na pracovní trh, sociálního zabezpečení a vzdělávání. Domácnosti, které ubytují uprchlíky, by mohly také získat peněžitý příspěvek. Přestože opoziční zákonodárci uvedli, že normy je nutné přijmout, mají obavy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jim vzkázal, že problémy samozřejmě budou, ale je nutné poskytnout uprchlíkům rychlou pomoc.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 14:50|

Politici před volbami volají po rychlejší stavbě dálnic, slibují vysokorychlostní železnici. Na detailech se ale neshodnou

Nové dálnice a také vysokorychlostní tratě (VRT) – to jsou témata, která rezonují napříč programy jednotlivých stran, které jdou do voleb. Na jejich potřebě se politici shodují, liší se ale například v představě o tom, kam by měly vysokorychlostní železnice hlavně vést. O dopravě diskutovali lídři stran s nejvyšším volebním potenciálem z Libereckého kraje. Hosty předvolební debaty byli Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD). Debatu moderoval Jakub Železný.
15. 9. 2021|

Nechceme, aby zahraniční firmy vyváděly zisky, ale investovaly v Česku, shodují se volební lídři

Dalšími tématy úterní předvolební debaty s lídry za Liberecký kraj byly sociální dávky, dostupnost bydlení nebo udržitelnost veřejných financí. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).
15. 9. 2021|

Lídři z Libereckého kraje v předvolební debatě řešili, co dělat s rostoucí inflací

V první části předvolební debaty s lídry z Libereckého kraje se řešila inflace a způsoby, jak bojovat proti jejímu zvyšování. Řeč přišla i na důchody, jejich reformu či možnosti dřívějšího odchodu do penze. Debaty se zúčastnili Petr Beitl (SPOLU), Jan Farský (PirátiSTAN), Josef Jadrný (ČSSD), Jan Koros (KSČM), Jana Pastuchová (ANO), Jaroslava Pauchová (PŘÍSAHA) a Radovan Vích (SPD).
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 22:50|

ANO zahájilo kampaň. Slibuje vyšší důchody a platy i konsolidaci financí

Vládní hnutí ANO zahájilo kampaň před sněmovními volbami, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října. Post premiéra bude obhajovat Andrej Babiš, mezi lídry krajských kandidátek jsou i další čtyři členové vlády a také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:32|

Poslanci schválili růst odměn pěstounů, kojenecké ústavy skončí. Za týden se sněmovna sejde k BIS

Odměny pěstounů zřejmě vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Stoupnout také mají státní příspěvky na dítě pro takzvané klokánky, schválila sněmovna. Na návrh skupiny zákonodárců v čele s pirátkou Olgou Richterovou dolní komora předlohou prakticky zrušila takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna stanovila až na výjimky věkovou hranici pro ústavní péči o děti. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři. Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek třináctého srpna. Mimořádnou schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:21|

Poslanci schválili nový stavební zákon, slibují si od něj snazší výstavbu

Sněmovna ve středu schválila nový stavební zákon. Má nahradit ten dosavadní z roku 2006 a má zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si od něj mimo jiné slibuje, že zajistí dodržování stanovených lhůt. Cílem resortu také je, aby občan díky digitalizaci nemusel na úřad chodit.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:48|

Poslanci zvolili členy vyšetřovací komise k Bečvě. Do závěrečného kola poslali mysliveckou novelu

Sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. V souladu s dohodami má každá ze sněmovních frakcí v komisi jednoho zástupce. Poslanci jednali také o novele zákona o myslivosti, který poslali do závěrečného kola. Umožnit by mohla lov prostřednictvím lukostřelby nebo snížení minimální výměry vlastních honiteb. Schvalování novely o platu učitelů se neuspíšilo. Na programu byla i volba čtveřice členů Rady České televize, poslanci se k ní ovšem nedostali.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:28|

Poslanci podpořili přeměnu dětských skupin na jesle, řešili i zvýšení přídavků na děti

Vládní návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle s přísnějšími pravidly míří ve sněmovně do závěrečného schvalování. Dětské skupiny by podle vlády měly přestat existovat do konce srpna 2024. Poslanci také projednali zvýšení přídavku na děti, podle vládní novely by měly vzrůst o 26 procent, neshodli se ale na tom, které rodiny by měly na dávky nárok. Sněmovna se ještě předtím odpoledne sešla na řádné schůzi, hlasování o pokutách podnikatelům za porušování protikoronavirových restrikcí ale opět odložila.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 20:13|