TÉMA

Úplatky

V Německu zadrželi spolupracovníka lídra kandidátky AfD pro eurovolby, podle médií předával informace Číně

Německá policie zadržela v noci na úterý v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ARD. Spolkové státní zastupitelství bez upřesnění jména europoslance uvedlo, že zadrženého podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které předával informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice. ARD uvedla, že muž identifikovaný jako Jian G. (Ťien G.) byl již z minulosti německým úřadům znám kvůli možné výzvědné činnosti.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 13:56|

Šéfa lyžařského svazu Trávníčka čeká soud v úplatkářské kauze kolem agentury CzechTourism, píše MF Dnes

Prezident Svazu lyžařů České republiky (SLČR) David Trávníček je jedním z dvanácti obžalovaných v úplatkářské kauze kolem státní agentury CzechTourism a čeká ho soud. Napsala to MF Dnes. Trávníček vinu odmítá a ve funkci šéfa svazu zůstává.
18. 3. 2024|

Soud zahájil druhé kolo korupční kauzy soudce Elischera, žalobce pro něj opět navrhuje 11 let vězení

Pražský městský soud v pondělí zahájil nové hlavní líčení v korupční kauze soudce Ivana Elischera. Státní zástupce musel v jeho úvodu znovu přednést celou rozsáhlou obžalobu. Elischer a jeden ze spoluobžalovaných totiž po změně složení soudního senátu nedali souhlas k tomu, aby se již provedené úkony nemusely provádět znovu. Soud chtěl původně jednat už počátkem února, tehdy se mu ale nepodařilo sehnat dva ze šesti obžalovaných. Obžaloba navrhla pro všechny tresty vězení. Pro Elischera chce znovu jedenáct let za mřížemi, milionový peněžitý trest a zabavení dalšího milionu z účtu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 13:58|

Část obžalovaných ve vedlejší větvi kauzy Stoka dostala podmínky

Krajský soud v Brně uložil části obžalovaným ve vedlejší větvi korupčního případu takzvané kauzy Stoka podmíněné a peněžité tresty. Šlo o čtyři obžalované, kteří už dříve ve věci prohlásili vinu. Peněžitým trestem soud potrestal i jednu firmu. Hlavní líčení se zbývajícími obžalovanými, kteří vinu popřeli, je v plánu na konci února. Ve vedlejší větvi jde o „spodní patro“ kauzy, vesměs jednatele či řemeslníky, kteří podle obžaloby za úplatky dostávali zakázky. Rozsudek není pravomocný, část obžalovaných i žalobce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.
15. 2. 2024|

Izraelský nejvyšší soud zrušil hlavní část Netanjahuovy reformy. Odmítl omezení svých pravomocí

Izraelský nejvyšší soud zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua. Verdikt se týká v červenci schváleného zákona, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná. Rozhodnutí soudu by mohlo obnovit rozpory, se kterými se izraelská společnost potýkala před vypuknutím války s teroristy z Hamásu, upozornila agentura AP. Netanjahuova vláda chce omezit pravomoci nejvyššího justičního orgánu, proti čemuž demonstrovaly v ulicích pravidelně desetitisíce Izraelců.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:04|

Většina obviněných ve vedlejší větvi kauzy Stoka se přiznala. Obžaloba hovoří o úplatcích za zakázky

Ovlivňováním zadávání veřejných zakázek na Správě nemovitostí Brna-střed se začal zabývat soud. Většina z jedenácti obžalovaných v této vedlejší větvi kauzy Stoka na začátku jednání doznala vinu. Obžalováni jsou někdejší úředníci radnice Brna-střed, podnikatelé a živnostníci, kteří podle státního žalobce podpláceli, včetně jedné firmy.
28. 11. 2023|

GIBS obvinila zkušebního komisaře kvůli obchodování se zbrojními průkazy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila celkem dvanáct lidí v souvislosti s obchodováním se zbrojními průkazy. České televizi to sdělila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Jeden z obviněných, bývalý policista z Olomouckého kraje a zkušební komisař, měl minimálně ve dvaceti případech umožnit nezákonné získání zbrojního průkazu za úplatek. Hrozí mu až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Soud potrestal čtyři ženy za falšování covidových certifikátů

Vsetínský okresní soud potrestal čtyři ženy za falšování certifikátů o absolvovaném očkování proti covidu-19. Hlavní organizátorce uložil úhrnný trest odnětí svobody na deset měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let a peněžitý trest 24 650 korun. Peněžité tresty od dvaceti tisíc do 122 500 korun musejí na základě rozhodnutí soudu zaplatit další tři ženy, které v případu figurovaly. Na posun v případu upozornil Český rozhlas Zlín. Verdikt vsetínského soudu v kauze potvrdil jeho předseda Pavel Kotrady.
11. 8. 2023|

Ukrajina tvrdě zasáhla proti korupčníkům v justici. Potřebuje do EU a udržet si miliardy od spojenců

Ukrajina rozplétá historicky největší korupční kauzu v oblasti justice. Ve vazbě skončil předseda nejvyššího soudu Vsevolod Kňazev, který byl dopaden při přebírání mnohamilionového úplatku. Podle expertů by podobné rázné kroky proti vlivným činitelům mohly pomoci přesvědčit západní spojence k poskytnutí další finanční a vojenské pomoci. Kyjev potřebuje omezit úplatkářství také kvůli snahám o členství v Evropské unii. I přes větší transparentnost zakázek či databáze týkající se vlastníků a majetku se ale nedaří kořeny úplatkářství dostatečně přesekat. V současné době tak kromě blížící se vojenské protiofenzivy probíhá intenzivní protikorupční kampaň. Jedna bez druhé se totiž obejde jen těžko.
22. 5. 2023|

Do Varnsdorfu se jezdilo pro řidičák z celé republiky. Za korupci padlo šest obžalob

Ve Varnsdorfu na Děčínsku získaly stovky lidí řidičský průkaz neoprávněně. Obžalobě čelí šest osob, mezi nimi komisař, zástupci autoškol i tlumočník. Hrozí jim až desetiletý trest vězení. Úplatky dostávali dva komisaři od autoškol z celého Česka, jeden v průběhu vyšetřování zemřel. Stovky lidí čelí stíhání z křivé svědecké výpovědi, řekli vyšetřovatelé z děčínského policejního odboru. Je to podle nich nejspíše největší případ korupce při udělování řidičských průkazů v zemi. Případem se začne soud zabývat v červnu.
10. 5. 2023|

Ukrajina musí reformovat soudnictví, aby vyšetřila ruské válečné zločiny, říká držitelka Nobelovy ceny

Ruské jednotky na Ukrajině podle tamní generální prokuratury od začátku obnovené invaze spáchaly přes osmdesát tisíc válečných zločinů. Lidskoprávní aktivistka Oleksandra Matvijčuková v rozhovoru pro ČT tvrdí, že se musí změnit způsob jejich vyšetřování, aby se každá oběť dočkala spravedlnosti.
22. 4. 2023|

Podnikatel Janiga přijal milionový trest za podplácení exšéfa pražské nemocnice Dbalého

Podnikatel Ladislav Janiga se dohodl se státním zástupcem na milionovém peněžitém trestu a podmínce v délce osmnácti měsíců za to, že podplácel bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Dohodu ve středu pravomocně schválil soud, a uzavřel tak třetí větev korupční kauzy nemocnice. Součástí Janigova trestu je i rok a půl zákazu působení ve vedení firem. Podnikatel dlouhodobě žádal o zastavení stíhání s ohledem na svůj zdravotní stav, podle soudu ale simuloval.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 10:55|

Kreml zřejmě podplácel evropské politiky, včetně těch českých, uvádí investigativci

Kreml zřejmě podplácel evropské politiky, aby zaujali vstřícnější postoje vůči Rusku. Činil tak prostřednictvím utajované lobbistické organizace, která byla řízena přímo z ruského parlamentu. Uvedla to investigativní skupina OCCRP na základě analýzy stovek uniklých e-mailů.
4. 2. 2023|

Netanjahu s „těžkým srdcem“ odvolal ministra vnitra Deriho

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli oznámil, že z funkce odvolává ministra vnitra a zdravotnictví Arjeho Deriho. Odvolání lídra izraelské ultraortodoxní strany Šas a premiérova významného spojence přichází po středečním rozhodnutí nejvyššího soudu. Ten Derimu zakázal zastávat ministerskou funkci kvůli minulým trestným činům i jeho slibu, že se vzdá politického života v rámci dohody o vině a trestu. Tu uzavřel loni poté, co byl obviněn z daňových deliktů. Píše o tom list The Times of Israel.
22. 1. 2023|

Policisté v kauze Dozimetr získají spolupracujícího obviněného

Podnikatel Pavel Dovhomilja by měl v takzvané kauze Dozimetr, která se týká údajného ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku, brzy získat status spolupracujícího obviněného. Na konci roku absolvoval jeden z posledních výslechů a dozorující státní zástupce nyní rozhodl, že s ním dohodu oficiálně uzavře, informoval v pondělí Deník N s odkazem na několik nejmenovaných zdrojů.
2. 1. 2023|

Kailisová zůstane ve vazbě, rozhodl soud. Čelí obvinění z korupce

Bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailisová, která čelí obvinění z korupce, zůstane nadále ve vazbě. Rozhodl o tom soud v Bruselu, který jí prodloužil vazbu o měsíc. Řecká politička je podezřelá v případu týkajícím se údajných úplatků ze strany Kataru pro evropské činitele, vinu ale popírá.
22. 12. 2022|

Policisté z Národní centrály zasahovali v Brně kvůli přidělování městských bytů. Zadrželi osm lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Provádějí domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle předsedkyně kontrolního výboru Moniky Lukášové Spilkové (Piráti), která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala, by se měl zásah týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 20:05|

Soud snížil Krčkovi podmínku za úplatky při opravě KV Areny

Odvolací soud snížil podmínku pro Romana Krčka v kauze úplatkářství a pletich při opravě karlovarské KV Areny. České televizi informaci potvrdila mluvčí odvolacího Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová. Nově teď pro Krčka, který je bývalým členem městské komise pro hospodaření s majetkem v Karlových Varech, platí trest šest měsíců s odkladem na jeden a půl roku. Krček a další odsouzení zmanipulovali veřejnou zakázku na opravdu arény tak, aby ji vyhrála konkrétní firma a mohli si pak ponechat zbývající peníze od města. Odvolání státního zástupce Krajský soud v Plzni zamítl.
19. 7. 2022|

Dovhomilja z kauzy Dozimetr přiznal podíl na zločinecké skupině. Popsal rozdělování úplatků

Pavel Dovhomilja, kterého policie obvinila v kauze Dozimetr, řekl webu Seznam Zprávy, že byl členem zločinecké organizace a stejně vypovídal i na policii. Doufá, že se mu tak podaří snížit případný trest. Hovořil o údajném dělení peněz získaných z úplatků mezi členy skupiny.
28. 6. 2022|

Rath se má vrátit do vězení, rozhodl soud. Metrostavu potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách

Odvolací pražský vrchní soud uznal bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými v druhé větvi korupční kauzy někdejšího politika. Rathovi soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bývalý politik se tak bude muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.  V případu čelí obžalobě z přijímání úplatků a manipulace s tendry ve Středočeském kraji. Senát uznal vinnými i stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure, kterým potvrdil tříletý zákaz účasti na veřejných zakázkách. Metrostav už potvrdil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 20:03|

Vrchní státní zastupitelství prověří úniky informací v Hlubučkově kauze

Vrchní státní zastupitelství v Praze začalo prověřovat, jak se dostaly písemnosti z kauzy korupce v pražském dopravním podniku, ve které je mezi obviněnými i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), do médií. Vyšetřování zahájilo i v dalších případech.
19. 6. 2022|

Policisté přes dva roky sledovali lidi, auta i konspirační byty. Kauza dopravního podniku zblízka

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček je ve vazbě. Spolu s ním i další dva obvinění. Podle státního zástupce organizovali vybírání úplatků od dodavatelů pražského dopravního podniku. Hlubuček obvinění odmítá a jeho advokát označil exnáměstkovu roli v kauze jako okrajovou. Detaily z vyšetřování ukazují, že policisté sbírali důkazy dlouho a systematicky a že údajná zločinecká skupina měla mnohem víc členů.
17. 6. 2022|

Vyšetřování kauzy úniků z policejních databází je u konce, GIBS stíhá osm lidí i dvě firmy

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) končí vyšetřování velké kauzy úniků z policejních databází. Elitní policisté jsou podezřelí, že za peníze poskytovali informace lobbistovi Tomáši Horáčkovi. V případu jde o úplatky za víc než milion korun.
21. 5. 2022|

Seznam Zprávy: Podnikatel Horáček přijal v kauze nemocničních zakázek půlroční trest

Podnikatel Tomáš Horáček, který byl obviněn v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Přijal půlroční trest, sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech a peněžitou sankci pět milionů korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Dohodu, podle které musí Horáček také uhradit škodu zhruba 600 tisíc korun, schválil Obvodní soud pro Prahu 5. Horáček spolupracuje s policií.
13. 12. 2021|