TÉMA

Lvov

Ukrajina odrážela raketové útoky, škody a zranění jsou ve Lvově a Záporoží. Podle Ruska byl ostřelován Bělgorod

Ukrajinská protivzdušná obrana ve čtvrtečních ranních hodinách odrážela nové ruské raketové útoky na Kyjev a další ukrajinská města. Všechny rakety letící na Kyjev byly zničeny, uvedl na sociální síti šéf vojenské správy hlavního města Serhij Popko. Zásahy však hlásí západoukrajinský Lvov. Šéf Charkovské oblasti informoval o nejméně třech zabitých civilistech. Ruské úřady tvrdí, že ve čtvrtek proběhl útok i druhým směrem – ukrajinské rakety údajně zasáhly nákupní centrum v Bělgorodu a zemřelo sedm lidí, drony prý zapálily sklad pohonných hmot u Kursku.
15. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 21:35|

Na Ukrajině roste poptávka po protézách. „Nezlomní“ jich pro zraněné vyrobí stovky ročně

Boje na Ukrajině těžce zranily nejen řadu vojáků, ale i civilistů. Tisíce Ukrajinců proto potřebují umělé končetiny, poptávka po nich za poslední rok a půl výrazně vzrostla. Ve lvovském centru „Nezlomní“ vyrobí protézy až pro 250 pacientů ročně. Mimo jiné i pro Janu Stepanenkovou, která přišla o nohy během ruského ostřelování a po rehabilitaci si musela zvykat na nový život.
13. 1. 2024|

Rusové provedli dosud největší útok na ukrajinská města. Mrtvých jsou tři desítky, zraněných přes sto šedesát

Rusko v pátek podniklo největší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku plnohodnotné invaze, uvádějí ukrajinské úřady a média. Místní úřady hovoří o třech desítkách mrtvých a více než sto šedesáti raněných v několika městech. Oběti na životech hlásí Kyjev, Dnipro, Oděsa či Lvov. Údery přišly ve třech vlnách, Rusové zasáhli mimo jiné obytné budovy, nemocnice či školy. Ruské ministerstvo obrany po útocích prohlásilo, že se Moskvě na Ukrajině v posledních dnech podařilo zasáhnout všechny určené objekty.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 18:50|

Při náletu v Kupjansku zemřelo šest lidí. Oběti ruských útoků hlasí i Lvov a Cherson

Ruský nálet na ukrajinské město Kupjansk zabil šest lidí. Podle tamních představitelů byla v noci na úterý pod palbou ruských střel a dronů i další ukrajinská města, celkem si poslední ruský úder vyžádal devět obětí. Raketový útok zasáhl v noci i oblastní metropoli Charkov. Jeden člověk zemřel v důsledku úderu okupantů v západoukrajinském Lvově, další dva pak v Chersonu na jihu země, uvedly místní samosprávy. Podle ruské strany její protivzdušná obrana zneškodnila tři vzdušné cíle v Bělgorodské oblasti.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 17:57|

Ruský úder na západoukrajinský Luck zabil tři lidi, ve Lvově okupanti zničili školku

Po celé Ukrajině byl v noci na úterý vyhlášen kvůli ruským útokům letecký poplach. Zásahy obytných domů či jiné civilní infrastruktury hlásí východ, střed i západ země. V západoukrajinském Lucku zabili Rusové tři lidi a další zranili, cílem se stala budova švédské firmy. Útok ve Lvově, kde byla zničena mimo jiné mateřská škola, se obešel bez obětí na životech, region ale hlásí zraněné. Zranění či škody jsou po nočních ruských úderech také v Dnipru a v Čerkaské oblasti. V pondělí večer zabil ruský útok dva lidi v Kramatorsku v Doněcké oblasti.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 17:00|

Počet obětí čtvrtečního útoku na Lvov stoupl na deset

Počet obětí ruského raketového útoku na západoukrajinský Lvov stoupl na deset, uvedl podle agentury Ukrinform starosta města Andrij Sadovyj. V pátek ráno ještě informovalo ministerstvo vnitra o devíti zemřelých. Zraněných je podle ministerstva 42 lidí. Záchranné práce po úderu, který se odehrál v noci ze středy na čtvrtek, pokračují. Místní úřady vyhlásily dvoudenní smutek.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 14:53|

Klinika ve Lvovské oblasti dává zraněným vojákům nové končetiny

Klinika Superhumans poblíž Lvova pomáhá vojákům, kteří v bojích přišli o končetiny, znovu získat pohyblivost za pomoci protéz. Vyrobí zhruba padesát umělých končetin za měsíc. Podle filozofie kliniky se z raněných stávají evolucí superlidé, kteří mají bionické ruce nebo nohy.
7. 7. 2023|

Ruský noční útok na Lvov má nejméně pět obětí, město vyhlásilo dvoudenní smutek

Pět lidí přišli o život a více než tři desítky utrpěly zranění při nočním ruském útoku na západoukrajinský Lvov, uvedlo dopoledne ukrajinské ministerstvo vnitra. Při vzdušném úderu na město, které leží několik desítek kilometrů od polských hranic, byla zasažena obytná budova. Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podle agentury AP označil za největší útok na civilní infrastrukturu ve Lvově od začátku plnohodnotné války loni v únoru. Počet obětí podle něj ještě může vzrůst. Úřady ve městě vyhlásily dvoudenní smutek.
6. 7. 2023|

Měsíc autorského čtení přivezl české autory i na Ukrajinu

Literární festival Měsíc autorského čtení, jehož základnou je Brno, letos na dva dny zavítal také do Lvova na Ukrajině. Pořadatelé tak chtěli vyjádřit podporu zemi, která čelí ruské agresi. Čeští, slovenští a ukrajinští spisovatelé tam vystoupili 27. a 28. června. Čtení českých, slovenských a ukrajinských autorů doplnil kulatý stůl se zástupci literárních organizací na Ukrajině, jehož smyslem bylo hledat možnosti podpory ukrajinské kultuře.
30. 6. 2023|

Ruské síly v noci vyslaly drony na Ukrajinu. Zaútočily na Kyjev, Lvov i Záporožskou oblast

Kyjev i západoukrajinský Lvov v noci na úterý čelily dalším ruským útokům, v obou městech zněly exploze a byla nasazena protivzdušná obrana. Protiletecký poplach platil po několik hodin i v řadě dalších regionů Ukrajiny. Uvedly to agentura Ukrinform a ruskojazyčná verze BBC. O tom, že by si útoky vyžádaly zraněné, ukrajinské úřady neinformovaly.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 09:29|

Klinika ve Lvově pomáhá těm, kteří ve válce přišli o končetiny

K důsledkům války na Ukrajině patří i zranění, která i po zhojení potřebují péči špičkových odborníků. Těm, kdo přišli o končetiny – ať už na frontových liniích, nebo v zázemí – pomáhají rehabilitační specialisté na nové klinice v západoukrajinském Lvově.
24. 5. 2023|

Ruské rakety zabily na Ukrajině devět lidí, Záporožská jaderná elektrárna byla na čas odpojena od sítě

Ukrajinská města a energetická infrastruktura se v noci na čtvrtek staly terčem nové vlny ruských vzdušných útoků, první po zhruba třech týdnech. Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské rakety zasáhly rezidenční oblast a vyžádaly si tam nejméně pět obětí, celkem v zemi zemřelo nejméně devět lidí. Druhé největší ukrajinské město Charkov bylo bez proudu a vody, ostřelování na čas přerušilo také vnější napájení Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 19:40|

Jizvy války, které nezmizí. Fotografka archivuje rány válečných veteránů před zapomněním

Fotografka Marta Cirková zachycuje příběhy ruské agrese z jiného úhlu pohledu, než bývá obvyklé – prostřednictvím detailů těl raněných vojáků. Tvrdí, že jejím cílem je, aby Ukrajinci od lidí s válečným zraněním neodvraceli zrak. Díky fotografiím a podávání dalších svědectví se podle ní vojáci také snáz vyrovnávají s traumatickými zkušenostmi z bojiště. S fotografkou natáčela ve Lvově zahraniční zpravodajka České televize Barbora Maxová.
9. 3. 2023|

Rakety létají do center měst, v dáli duní děla. Válka je na Donbase na každém kroku, říká novinář Poleščuk

Od začátku masivní ruské invaze na Ukrajinu běloruský novinář a aktivista Andrej Poleščuk reportuje o vývoji konfliktu na Twitteru. Kromě toho také pravidelně jezdí na Ukrajinu s humanitární pomocí. Naposledy se takto přiblížil frontové linii na východě země, když navštívil město Toreck. Situaci v oblasti popsal v Událostech, komentářích jako katastrofální.
7. 3. 2023|

Jednání o vstupu Ukrajiny do Unie by mohla začít ještě letos, míní šéfka europarlamentu

Rozhovory o členství Ukrajiny v Evropské unii by mohly začít už letos, uvedla ve Lvově předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Postavení kandidátské země získala Ukrajina loni v létě, čtyři měsíce po zahájení ruské invaze. Proces vstupu do Evropské unie trvá obvykle několik let.
4. 3. 2023|

Ohlédnutí speciál: Ruská invaze vyhnala z Ukrajiny přes osm milionů lidí

Za necelé dva týdny uplyne rok od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Tématu se věnuje i pořad 90' Speciál. Druhý díl se zaměřil na vystěhovaleckou krizi, kterou začátek války zapříčinil, a také na mohutnou vlnu solidarity, kterou exodus ukrajinských uprchlíků v Česku, ale i v jiných zemích vyvolal.
12. 2. 2023|

Czech Press Photo vyhrála fotografie z masakru v ukrajinské Buče

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2022 vyhrál snímek volného fotografa Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buče. Je ze série fotografií, která dokumentuje válečné události v ukrajinských městech Buča a Irpiň. Mezinárodní porota vítězný snímek vybrala z více než šesti tisíc prací, které do 28. ročníku soutěže přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska. Lidé si budou moci nejlepší snímky z fotožurnalistické soutěže prohlédnout od středy do konce července v Národním muzeu.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 23:15|

Ukrajina čelila masivnímu ruskému raketovému útoku. Skoro celý Lvov přišel o elektřinu

Rusko ve čtvrtek ráno spustilo masivní raketový útok proti Ukrajině. V několika městech včetně Kyjeva se ozývaly výbuchy, podle úřadů pracovala protivzdušná obrana. Lvov se ocitl takřka bez elektřiny, s havarijními výpadky se potýkají také obyvatelé Kyjeva a Oděské oblasti. Bělorusko podle tamních úřadů sestřelilo protiletadlovou raketu S-300 vyslanou z Ukrajiny, načež si ministerstvo zahraničí předvolalo ukrajinského velvyslance a protestovalo kvůli tomu. Ukrajinské ministerstvo obrany vyjádřilo ochotu podílet se na vyšetřování a vyslovilo podezření, že incident mohl být výsledkem úmyslné ruské provokace s cílem zatáhnout Bělorusko do války.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 21:27|

Ukrajinští veteráni se léčí pomocí hipoterapie. Pomáhá jim lépe spát, míní odbornice

Na Ukrajině je podle tamních úřadů momentálně milion dvě stě tisíc veteránů. Po konci války by jejich počet mohl vzrůst na pět milionů. Řada z vojáků přišla v bojích k těžkým zraněním a momentálně se rehabilitují ve speciálních centrech. Součástí jejich terapie a léčby je v některých případech i jízda na koni.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 21:00|

Na Ukrajině zůstaly po ruských útocích bez proudu miliony domácností, situace je kritická

Rusko při nové vlně vzdušných útoků, jejichž síla podle Kyjeva překonala ty z 10. října, vypálilo střely na města a energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Energetická situace je kritická, upozornil zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. V Kyjevě si útoky vyžádaly nejméně jednu oběť, zasaženy byly dva obytné domy. Polovina odběratelů v metropoli je bez elektřiny, řekl starosta Vitalij Klyčko. Bez elektřiny se ocitla i řada dalších ukrajinských měst. Více než sedm milionů ukrajinských domácností je po útocích bez proudu.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 21:21|

Kyjevem opět zněly exploze. Výbuchy otřásly i Charkovem nebo Záporožím

Série výbuchů se v pondělí v ranních hodinách ozvala v ukrajinském Kyjevě, informovala agentura Reuters s odvoláním na svědky ve městě. Exploze oznámily také regionální úřady v severní, východní a střední části Ukrajiny, včetně měst Charkov, Záporoží či Kryvyj Rih. Zranění utrpělo nejméně třináct lidí, uvedla agentura Unian s odvoláním na šéfa ukrajinské policie Ihora Klimenka. V ukrajinské metropoli je naplánováno společné jednání ministrů české a ukrajinské vlády. Kvůli poškození infrastrukturních objektů ukrajinské úřady přistoupily v různých částech země k odpojování proudu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba pondělní ruské údery na Twitteru odsoudil jako útoky proti civilistům.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 18:51|

Ruské rakety opět dopadaly na ukrajinská města. Zasaženo už bylo asi třicet procent energetické infrastruktury

Nejméně dvacet mrtvých a 108 raněných si vyžádaly pondělní ruské útoky na ukrajinská města, hlásí ukrajinská média s odvoláním na záchranáře. V noci na úterý či v úterý se opět staly terčem nových ruských útoků Lvov, Záporoží, Oděsa a tepelná elektrárna ve Vinnycké oblasti, cílem palby raketometů a těžkých děl byla i Dněpropetrovská oblast. Tyto útoky od pondělí zasáhly asi třicet procent ukrajinské energetické infrastruktury. Skupina G7 na úterním mimořádném jednání ruské útoky odsoudila a uvedla, že šéf Kremlu Vladimir Putin se z nich bude zodpovídat.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 22:39|

Neznáma se bojí víc než ruských raket. Mnozí lidé z Donbasu odejít nechtějí

S postupující frontovou linií utíkají do bezpečí další Ukrajinci. Vláda by chtěla z Donbasu evakuovat přes 200 tisíc lidí, mnozí ale v nebezpečných oblastech blízko bojů i nadále zůstávají. Obávají se neznáma i toho, že by na západě země nenašli práci. V donbaském Prokrovsku natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos a kameraman Jan Bradáč.
12. 8. 2022|

Americký herec Liev Schreiber ve Varech představil projekt na podporu Ukrajiny

Americký herec a režisér Liev Schreiber, po dědovi s ukrajinskými kořeny, se v neděli setkal s diváky v Karlových Varech. Představil jim svůj charitativní projekt na podporu Ukrajiny. Jeho vztah k této zemi přitom souvisí i s Českou republikou.
3. 7. 2022|