Klinika ve Lvovské oblasti dává zraněným vojákům nové končetiny

Události: Klinika Superhumans (zdroj: ČT24)

Klinika Superhumans poblíž Lvova pomáhá vojákům, kteří v bojích přišli o končetiny, znovu získat pohyblivost za pomoci protéz. Vyrobí zhruba padesát umělých končetin za měsíc. Podle filozofie kliniky se z raněných stávají evolucí superlidé, kteří mají bionické ruce nebo nohy.

Petro Burjak a Denys Krivenko bojovali na opačných koncích fronty. Oba muže válka nenávratně poznamenala, a právě to je spojilo. „Seznámili jsme se v autobuse (na cestě na kliniku), když jsme měli dostat protézy,“ popisuje Petro.

Krivenko je ze čtyř sourozenců. Bránit Ukrajinu šel kvůli nim. Válka ho dovedla až do Bachmutu. Ve městě, které se stalo symbolem krveprolití, bojoval jen 14 dní. Protitankový granát ho připravil o obě nohy a o ruku. Dva a půl měsíce se jeho zranění hojila, pak dostal první protézy. Oporou mu byl právě Burjak, který také začínal s rehabilitací.

První kroky na protézách udělal brzy po Krivenkovi i Burjak. Amputovali mu obě nohy. Se svojí jednotkou najel u Chersonu na minu. Tři týdny byl v kómatu a přežil pět klinických smrtí.

Teď Burjak pomáhá vojákům, jeho fond jim dováží zásoby a on sám se pozvolna vrací do života – před válkou se živil jako řidič.

Navyknout si na život bez končetiny je fyzicky i psychicky náročný boj. Naučit se ovládat protézu trvá i několik měsíců. V centru se momentálně léčí třicet pacientů.