Počet obětí čtvrtečního útoku na Lvov stoupl na deset

Počet obětí ruského raketového útoku na západoukrajinský Lvov stoupl na deset, uvedl podle agentury Ukrinform starosta města Andrij Sadovyj. V pátek ráno ještě informovalo ministerstvo vnitra o devíti zemřelých. Zraněných je podle ministerstva 42 lidí. Záchranné práce po úderu, který se odehrál v noci ze středy na čtvrtek, pokračují. Místní úřady vyhlásily dvoudenní smutek.

„Právě jsme našli desáté tělo. Je to žena. Záchranáři oběť vyprostili ze sutin,“ napsal Sadovyj na Telegramu. Starosta Lvova ruský úder na město označil za jeden z největších útoků od začátku ruské invaze. Lvov leží jen desítky kilometrů od hranic s Polskem a stovky kilometrů daleko od frontové linie.

Podle ukrajinských vzdušných sil Rusové zaútočili střelami Kalibr z lodí a ponorek v Černém moři. Zasažená několikapatrová budova ve Lvově byla podle šéfa oblastní správy Maksyma Kozyckyje prakticky zničena. Další domy v okolí jsou poškozeny, podobně jako desítky automobilů.

Zpravodajka ČT Maxová o ruských útocích na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Před ruskou invazí žilo ve Lvově na 700 tisíc lidí, jejich počet od loňského února podle agentury Reuters narostl, jelikož se do něj uchýlilo mnoho Ukrajinců, kteří uprchli před boji a vzdušnými útoky v jiných částech země.

Postup u Bachmutu

Na druhé straně země, v Donbasu, se ukrajinským vojskům podařilo posunout o kilometr frontovou linii. Podle mluvčího východního uskupení ukrajinských vojsk Serhijej Čerevatyje vojáci osvobodili území poblíž Bachmutu.

„(Ukrajinské) obranné síly si tam (u Bachmutu) udržují iniciativu, vyvíjejí tlak na nepřítele, podnikají útoky a postupují po severním a jižním křídle. Zejména za posledních 24 hodin postoupily o více než kilometr,“ řekl v televizi Čerevatyj podle listu Ukrajinska pravda.

Už ráno mluvčí ukrajinského generálního štábu uvedl, že ukrajinské jednotky dosáhly dílčího úspěchu a upevnily své pozice v obci Kliščijivka ležící jihozápadně od Bachmutu. „Odehrávají se zde tvrdé boje,“ upozornil mluvčí.

Osvobození obce podle analytiků pomůže ukrajinským silám opět převzít kontrolu nad Bachmutem, malým městem na východě Ukrajiny, které Rusové dobyli v květnu po deseti měsících krvavých bojů, poznamenal Reuters.

O postupu u Bachmutu, kde se ukrajinským silám daří osvobozovat dříve okupovaná území, informoval i velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj.