Na Ukrajině roste poptávka po protézách. „Nezlomní“ jich pro zraněné vyrobí stovky ročně

Události: Protézy pro ukrajinské raněné (zdroj: ČT24)

Boje na Ukrajině těžce zranily nejen řadu vojáků, ale i civilistů. Tisíce Ukrajinců proto potřebují umělé končetiny, poptávka po nich za poslední rok a půl výrazně vzrostla. Ve lvovském centru „Nezlomní“ vyrobí protézy až pro 250 pacientů ročně. Mimo jiné i pro Janu Stepanenkovou, která přišla o nohy během ruského ostřelování a po rehabilitaci si musela zvykat na nový život.

Jana Stepanenková ráda maluje a tráví čas s kamarády, od jejích vrstevníků jí přitom odlišují protézy. Před rokem totiž přišla o nohy, když se se svou rodinou snažila uprchnout před ruskými střelami v ukrajinském Kramatorsku. „Má o poznání více síly než já. Nedává najevo, že je smutná, že se cítí špatně,“ popsala její matka Natalija Stepanenková.

Její dcera v rámci léčby prodělala několik operací a rehabilitaci ve Spojených státech, poté se vrátila domů. Během posledních několika měsíců si však musela zvykat nejen na nový život, ale i pohledy kolemjdoucích. „Když jsem ve Spojených státech chodila oblečená v šortkách, lidé na mě reagovali normálně,“ uvedla Jana Stepanenková.

Zatímco dříve každá výměna protéz pro ni a její matku znamenala cestu do Spojených států, nyní už si ukrajinští specialisté dokáží poradit sami. Ukrajinská medicína se snaží přizpůsobovat dětem, které zasáhla válka. V dílně lvovského centra „Nezlomní“ dokáží novou protézu vyrobit do týdne, stejně jako pro dalších 250 pacientů ročně.

Výroba protéz se pro děti nebo dospělé v zásadě nijak neliší, děti ale potřebují umělou končetinu měnit i dvakrát ročně. „Často se musí měnit horní část protézy, která je dětem časem malá, protože rostou a rozvíjí se,“ vysvětlil ortoped Anton Hajdaš.