TÉMA

Požár

Fasáda historické budovy kodaňské burzy se zřítila

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se ve čtvrtek odpoledne zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn se jich polovina propadla.
včeraAktualizovánopřed 18 h hodinami|

Polovina historické burzy v Kodani vyhořela, požár stále není zcela zlikvidován

Dánské úřady oznámily, že po úterním ničivém požáru polovina staré dánské burzy úplně vyhořela a zůstaly z ní jen obvodové zdi. Hasičům komplikuje práci lešení, na některých špatně dostupných místech požár stále není zcela uhašen. K záchranným složkám se v úterý připojili kolemjdoucí, kteří vynášeli z budovy velké obrazy a historické artefakty. Podle generálního ředitele Dánské obchodní komory, která budovu vlastní, Briana Mikkelsena se nejcennější předměty podařilo zachránit – i díky předem připravenému havarijnímu plánu.
17. 4. 2024|

V Kodani vzplála historická budova burzy, její ikonická věž se zřítila

V historické budově burzy cenných papírů v Kodani vypukl požár. Jde o jednu z nejznámějších staveb dánského hlavního města. Plameny zachvátily věž, která se zřítila. Všichni lidé, kteří se nacházeli uvnitř, stihli včas uniknout. Příčina požáru zatím není známá. Na podzim měla dánská metropole oslavit 400 let od jejího vzniku, na místě probíhaly rozsáhlé restaurátorské práce.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 18:30|

SROVNÁNÍ: Jak katedrála Notre-Dame vstává z popela

Před pěti lety, v podvečer 15. dubna 2019, se v krovu katedrály Notre-Dame rozšířil oheň a plameny zachvátily rozsáhlé části této ikonické pařížské památky. Příčina požáru stále nebyla zcela objasněná, jasné ale je, že chrám Matky Boží v Paříži postupně vstává z popela. Veřejnosti se má Notre-Dame otevřít v prosinci, vnější opravy ale docení už návštěvníci letní olympiády. Jak práce na katedrále pokročily, přiblíží grafika v článku.
15. 4. 2024|

Při pálení větví a klestí je třeba opatrnost. Počasí nahrává šíření požárů

Počasí je teplé, suché a větrné – tedy ideální k šíření požárů. V přírodě jich hasiči od začátku roku likvidovali již 650. Nyní varují před pálením větví na zahradách, nebo dokonce klestí v lesích. Následky by mohly být mnohem vážnější než obvykle na jaře.
9. 4. 2024|

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

V Thajsku hořel trajekt, cestující se zachránili skokem do moře

Plameny na palubě trajektu na turisty vyhledávaný ostrov Koh Tao ve čtvrtek donutily cestující opustit loď tím nejrychlejším způsobem. Podle místních zpráv se podařilo zachránit z moře všech 108 osob. Požár vypukl ve strojovně lodi. Úřady uvedly, že příčina zatím nebyla zjištěna a probíhá vyšetřování.
5. 4. 2024|

Požár budovy v Istanbulu si vyžádal nejméně 29 mrtvých, další lidé jsou zranění

Podle tureckého tisku vyhaslo při požáru budovy v Istanbulu nejméně 29 lidských životů. Další osoby jsou zraněné a nejméně jedna je ve velmi vážném stavu. Bilance tragédie v posledních hodinách rostla. Podle prvních informací tisku začalo hořet v podzemí obytného domu, kde se nachází noční klub. Příčiny požáru zatím nejsou jasné a jsou předmětem šetření. Policie několik lidí zadržela a vyslýchá je.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 21:29|

Hasiči zkrotili požár pily ve Frýdlantu nad Ostravicí. V neděli bude pokračovat šetření příčin

Hasiči od rána zasahovali u požáru pily a dřevovýroby ve Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku. Dopoledne požár lokalizovali, oheň se tak přestal šířit. Jeho likvidace zabrala přes dvanáct hodin. Kvůli hustému dýmu museli hasiči evakuovat z nedalekého nákupního střediska 75 lidí. Nikdo nebyl zraněn. Škodu vyšetřovatelé předběžně odhadli na sedm milionů korun, pátrají po příčině požáru.
30. 3. 2024Aktualizováno30. 3. 2024, 19:40|

U Václavského náměstí v Praze hořela lepenka na střeše hotelu. Tramvaje jezdily odklonem

Několik jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek v Praze poblíž Václavského náměstí. Podle jejich informací vzplanula lepenka na střeše opravovaného domu. Z vnitrobloku budovy stoupal hustý dým. Plameny se nešířily, hasiči je poměrně rychle dostali pod kontrolu. Zásah omezil i provoz tramvajových linek. Záchranáři odvezli do nemocnice muže, který se nadýchal zplodin hoření.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 19:24|

V jablonecké nemocnici hořelo. Škoda přesáhne milion korun

V areálu nemocnice v Jablonci nad Nisou dopoledne hořelo. Oheň vzplál ve třetím podlaží jedné z provozních budov, kde je kuchyně. Z objektu bylo evakuováno čtyřicet lidí, z nichž dva hasiči vyvedli za použití přístroje na dýchání. Nikdo nebyl podle policie zraněn ani se nenadýchal kouře. Okolnosti vzniku požáru policie zjišťuje, škoda podle předběžných odhadů přesáhne milion korun.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 16:12|

Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.
26. 3. 2024|

Škoda po požáru kostela v Chlumu přesáhne patnáct milionů korun. Příčinou byla zřejmě technická závada

Zničené varhany, střecha i okna, takový je výsledek nočního požáru barokního kostela v Chlumu u Třeboně. Škoda přesáhne původně odhadovaných patnáct milionů korun. Hořet začalo pravděpodobně na kůru. Příčinou byl zřejmě technický problém.
26. 3. 2024|

Útok v Moskvě je součástí války s protimuslimskými zeměmi, uvedl Islámský stát. Obětí je přes sto

Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy vzrostl na 133. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 147 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. V sobotu se k útoku opět přihlásil Islámský stát (IS), který večer na sociální síti zveřejnil video, o němž tvrdí, že se jedná o záběry z útoku. Podle ředitele ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova bylo zadrženo jedenáct lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na Kreml. Ruský lídr Vladimir Putin oznámil, že oběti útoku uctí nedělní celostátní smutek.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 23:36|

Střelci v koncertní síni u Moskvy zabili desítky lidí, k útoku se přihlásil Islámský stát

V koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy došlo v pátek večer ke střelbě a explozím. Počet obětí stoupl podle ruského portálu Baza na 62. Ruská bezpečnostní služba FSB po osmé hodině večer informovala o nejméně čtyřiceti mrtvých a stovce raněných. K zodpovědnosti za útok se na sociální síti přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Národní garda pátrá po pachatelích, kteří jsou podle agentury RIA Novosti zřejmě na útěku.
22. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 00:17|

Rusové vyslali rakety na Kyjev, kde je nejméně třináct raněných. V Mykolajivu zemřela žena

Kyjev ve čtvrtek v noci čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinských vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podle posledních informací ukrajinských úřadů zranil nejméně třináct lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinského letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a působily požáry. Jde o první větší podobný nálet na ukrajinskou metropoli za více než měsíc, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 15:45|

Vědci předložili časosběrný důkaz. Lesy v Českém Švýcarsku se obnovují mimořádným tempem

Lesy v Národním parku České Švýcarsko se po požáru v roce 2022 obnovují neuvěřitelnou rychlostí. Vědci Botanického ústavu Akademie věd tuto obnovu detailně zaznamenali pomocí časosběrných videí. Díky desítkám výzkumných ploch, které vědci sledují 15 let, získali unikátní poznatky o dynamice lesa.
19. 3. 2024|

Rusko tvrdí, že čelilo útoku dronů, tři lidé zemřeli. Zásahy bezpilotními letouny hlásí i Ukrajina

Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku dronů, z nichž se 35 nad osmi různými regiony podařilo zničit, informovala ráno agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Při úderu v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk a ve zdejší rafinerii ve Slavjansku vypukl požár. V Bělgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zemřela šestnáctiletá dívka, následně informoval o druhém mrtvém. Útoky bezpilotními letouny jsou hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Úřady ale oznámily, že kvůli útokům byl omezen provoz na tamních letištích. Útoky hlásí i Ukrajina, která podle agentury Ukrinform sestřelila nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí čtrnáct dronů.
17. 3. 2024Aktualizováno17. 3. 2024, 16:28|

Sekvojovcům obrovským se nejvíce daří v Británii. V jejich domovské Kalifornii je ohrožují změny klimatu

V Británii se velmi daří nejmohutnějším stromům na světě. Sekvojovců obrovských je v zemi nyní mnohem více než v americké Kalifornii, odkud pocházejí. Mohutné stromy tam ohrožují změny klimatu. S odkazem na studii londýnské University College London (UCL) to uvedl server BBC News.
17. 3. 2024|

Ukrajinský dron zasáhl zatím nejvzdálenější ruskou rafinerii. Ostřelování hlásí i Bělgorod

V rafinerii v ruské Syzrani, ležící téměř devět set kilometrů od Ukrajinou kontrolovaného území, vypukl požár, který podle místních úřadů způsobil útok ukrajinského dronu. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na guvernéra Samarské oblasti Dmitrije Azarova. Kyjev zatím nepotvrdil, že na zařízení cílily jeho stroje. Pokud by byly jeho, jednalo by se o útok dronem na jednu z největších vzdáleností od začátku války. Podle úřadů také zahynuli dva lidé a tři utrpěli zranění při novém ostřelování ruského města Bělgorod, které leží u ukrajinské hranice. Úřady útok připisují ukrajinským silám, informovala agentura Reuters.
16. 3. 2024Aktualizováno16. 3. 2024, 16:59|

„Bezvýznamný krok,“ řekl Putin ke vstupu severských zemí do NATO. K hranici s Finskem ale pošle vojáky

Ruský vládce Vladimir Putin oznámil, že chce u hranic s Finskem rozmístit vojáky a zbraně. V rozhovoru pro RIA Novosti a televizí Rossija-1 zároveň označil vstup Finska a Švédska do NATO za „bezvýznamný krok“. Putin také znovu pohrozil, že pokud bude existence Ruska v ohrožení, je Moskva připravena vést jadernou válku.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 11:23|

Hranici s Ruskem překonaly ukrajinské drony i dobrovolnická legie. Východně od Moskvy spadlo vojenské letadlo

Podle ruských úřadů došlo v úterý k několika incidentům na ruském území. Ukrajinské drony podle nich zasáhly ropné rafinerie v Novgorodské a Orlovské oblasti a členové dobrovolnické jednotky bojující na straně Kyjeva zaútočili na ruskou vesnici nedaleko hranic. Po vznícení motoru došlo také podle ministerstva obrany k pádu vojenského nákladního letadla v Ivanovské oblasti východně od Moskvy. Kreml mezitím informoval o údajném postupu na frontě.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 19:31|

Požár haly ve Frenštátě pod Radhoštěm způsobil škodu za osmdesát milionů

Škoda způsobená pondělním požárem haly ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se předběžně odhaduje na osmdesát milionů korun. Hasiči stále ještě dohašují skrytá ohniska. Pásové rypadlo, které odstraňovalo konstrukce haly, už odjelo, informovala odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 09:22|

Ve Frenštátě pod Radhoštěm hořela průmyslová hala, hasiči povolali i rypadlo

Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku hořela v pondělí hala myčky vratných obalů. Rozsáhlý požár se obešel bez zranění. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Při jejich příjezdu byly tři desítky zaměstnanců už venku. Hustý kouř byl vidět na kilometry daleko. Příčina požáru ani škoda zatím není známa.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 12:50|