TÉMA

Hongkong

Nový zákon dusí zbytky odporu v Hongkongu. Prohřeškem může být kniha i žert

Správce Hongkongu John Lee zdůraznil, že lidem odsouzeným na základě zákona o státní bezpečnosti nebude běžně umožňováno předčasné propuštění. Vyjádřil se tak poté, co místní média uvedla, že úřady zablokovaly pondělní předčasné propuštění aktivisty Ma Chun-mana.
27. 3. 2024Aktualizovánovčera v 20:13|

Za nevhodnou knihu vězení, za povstání doživotí. Hongkong schválil tvrdý bezpečnostní zákon

Hongkongští poslanci jednomyslně přijali zákon o národní bezpečnosti. Stalo se tak necelé čtyři roky poté, co ve snaze omezit disent přijala podobnou legislativu Čína. Za povstání či velezradu bude od soboty hrozit v Hongkongu doživotní vězení, za držení pobuřujících publikací pak několik let za mřížemi. Některá ustanovení umožňují úřadům občany trestně stíhat i za zločiny spáchané mimo hranice Hongkongu, upozornila agentura AP.
19. 3. 2024|

Soud v Hongkongu poslal na léta do vězení aktivisty, kteří roku 2019 vtrhli do parlamentu

K několikaletým trestům vězení bylo odsouzeno 12 hongkongských aktivistů, kteří při prodemokratických protestech v roce 2019 vtrhli do parlamentu. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 3. 2024|

Hongkong se blíží Číně, představil bezpečnostní zákon

Hongkong představil návrh nového zákona o národní bezpečnosti. Za trestné činy jako je vlastizrada nebo vzpoura ukládá až doživotní vězení. Norma podle agentury dál prohloubila obavy z omezování svobod ve městě poté, co vláda v Pekingu v roce 2020 v reakci na hongkongské prodemokratické protesty zavedla přísný bezpečnostní zákon, napsala agentura AP.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 08:44|

Pronásledovaní obyvatelé Hongkongu hledají útočiště na svobodnějším Tchaj-wanu

Řada obyvatel Hongkongu, kteří se v minulých letech zapojili do prodemokratického hnutí, byla obviněna z výtržnictví a následně je úřady sledovaly na každém kroku. Raději se tak rozhodli odejít do exilu na Tchaj-wanu, který Čína považuje za odpadlickou provincii. Povolení k pobytu už dostaly desetitisíce lidí.
3. 2. 2024|

Obří čínský developer s bilionovými dluhy míří do likvidace

Soud v Hongkongu poslal do likvidace čínskou realitní společnost China Evergrande, která je se závazky v objemu 328 miliard dolarů (7,5 bilionu korun) nejzadluženějším developerem na světě. Podle agentury Reuters bude mít rozhodnutí pravděpodobně výrazné dopady na čínské finanční trhy. Evergrande se stala nejvýznamnějším symbolem krize na čínském trhu s nemovitostmi, která vedla ke zpomalení hospodářského růstu a k mnoha bankrotům.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 22:27|

V Hongkongu začal soud s prodemokratickým mediálním magnátem Laiem, hrozí mu doživotí

V Hongkongu v pondělí začal soud s bývalým mediálním magnátem, zakladatelem bulvárního deníku Apple Daily a předním kritikem čínského režimu Jimmym Laiem, který je obžalovaný z porušení kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až doživotní trest vězení.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 22:24|

Krize čínského trhu s nemovitostmi se projevila i v Hongkongu. Developeři nabízejí slevy

Po víc než deseti letech mohutné výstavby a nadměrného zadlužování nastal pro čínský trh s nemovitostmi okamžik zúčtování. Prodeje klesají, výstavba vázne a realitní společnosti neplní závazky. Krize se projevuje i v Hongkongu. Vláda pod tlakem nabízí úlevy a developeři lákají na slevy, aby podpořili poptávku.
6. 12. 2023|

Estonsko začalo vyšetřovat loď z Hongkongu kvůli poškození kabelů na dně Baltu

Za poškození optických kabelů na dně Baltského moře, k němuž došlo začátkem října, může s velkou pravděpodobností kotva čínské nákladní lodi, která v tu dobu místem proplouvala. Estonská prokuratura během pátku oznámila, že vyšetřování incidentu se nyní soustředí právě na kontejnerovou loď NewNew Polar Bear registrovanou v Hongkongu. Od čínských úřadů nyní žádá další informace.
10. 11. 2023|

Šetření poškozeného plynovodu a kabelu v Baltském moři se zaměřuje na čínskou loď a ruský tanker

Helsinky se ve vyšetřování případu poškozeného finsko-estonského plynovodu na dně Baltského moře soustředí na čínskou kontejnerovou loď. Ta se měla pohybovat v době incidentu v jeho blízkosti. Únik plynu na začátku října způsobil podle vyšetřovatelů vnější zásah. Plavidlo s vlajkou Hongkongu se mělo pohybovat i v blízkosti poškozeného telekomunikačního kabelu mezi Švédskem a Tallinem. V obou případech zaznamenaly radary také ruský ropný tanker.
22. 10. 2023|

„Pohádkový příběh bohéma s rozzářenýma očima“. Havel podle Topola stále inspiruje v zahraničí

Dílo Václava Havla rezonuje i tam, kde boj o svobodu probíhá v té nejtvrdší formě, řekl o prvním českém prezidentu v Událostech, komentářích programový ředitel Knihovny Václava Havla Jáchym Topol. Až pohádkový příběh muže, který se stal z vězně prezidentem, podle něj stále inspiruje lidi nejen v zahraničí.
7. 10. 2023|

Čínský realitní trh churaví stále víc. Analytici čekají, zda Peking nasadí stimulanty

Potíže čínského realitního trhu stále přitahují pozornost investorů i finančních trhů. Společnost Country Garden nedávno vykázala za první pololetí rekordní ztrátu a varovala, že by mohla mít problémy se splácením dluhů. Vysoké dluhy má i další přední firma China Evergrande Group.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:44|

Tajfun Saola zasáhl jih Číny. Jeden člověk zemřel, výzvu k evakuaci dostal téměř milion lidí

Tajfun Saola zasáhl jihočínskou provincii Kuang-tung a také města Šen-čen, Hongkong či Macao. Vyvracel stromy, rozbíjel okna a strhával ze střech solární panely. Vyžádal si jednu oběť, ale nezpůsobil tak velké škody, jak se obývaly místní úřady, které kvůli němu vyhlásily nejvyšší stupeň varování. Obnovena už byla i železniční a letecká doprava v Hongkongu.
2. 9. 2023Aktualizováno2. 9. 2023, 10:16|

V Číně se rodí rekordně málo dětí. Ke konci století může mít země polovinu obyvatel, co Indie

Plodnost čínských žen klesá ještě rychleji, než se očekávalo. Nové údaje ukazují, že tato asijská velmoc se v dalších letech bude nutně potýkat s velkým poklesem populace – pokud se něco dramaticky nezmění.
16. 8. 2023|

Hongkong se připravuje na vypouštění vody z elektrárny Fukušima. Proces potrvá několik desetiletí

Japonsko brzy začne vypouštět vyčištěnou vodu z jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu. Po splnění všech standardů to povolila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Proces, který potrvá třicet až čtyřicet let, kritizují sousední země v severovýchodní Asii, zejména Čína. Jejím nejdůraznějším mluvčím se stal Hongkong.
2. 8. 2023|

Soud v Hongkongu se postavil proti vládě. Zákaz protestní hymny by podle něj ohrozil svobodu slova

Hongkongský soud zamítl žádost tamní vlády o zákaz protestní písně, která se stala neoficiální hymnou hongkongského prodemokratického hnutí. Soudce podle BBC uvedl, že zákaz by mohl mít „hrozivé účinky“ na svobodu slova. Pročínské autority zaujaly v posledních letech vůči demonstrantům v Hongkongu tvrdší postoj.
28. 7. 2023|

Hongkongský soud rozhodne o vymazání písně, jež údajně ohrožuje čínskou bezpečnost

Soud v Hongkongu bude v pátek rozhodovat o zákazu protestní písně. Vláda usiluje o úplné vymazání chorálu Sláva Hongkongu z internetu a zákaz reprodukce. Podle ní vyvolává dojem, že je hymnou a Hongkong nezávislým státem, čímž ohrožuje státní bezpečnost Číny.
26. 7. 2023|

Na dovoz mořských plodů z Japonska do řady asijských zemí asi dopadne rozhodnutí o vodě z Fukušimy

Některé asijské země připravují opatření ohledně dovozu mořských plodů z Japonska. Důvodem je plán Tokia začít vypouštět radioaktivní vodu z jaderné elektrárny Fukušima do oceánu. Hlasitým odpůrcem kroku je Čína. Náhradní dodavatele hledají už i restaurace v Hongkongu. Japonsko trvá na tom, že plán má schválený od Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
21. 7. 2023|

Čína přitvrdila v cenzuře sdílení souborů. Vadí jí šíření informací z demonstrací

Cenzoři v Číně cílí na technologie pro sdílení souborů mezi cizími lidmi. Chtějí tím především bránit rychlému šíření informací z nepokojů, jako byly loňské protesty proti covidovým uzávěrám. V zemi funguje jeden z vůbec nejdůkladnějších kontrolních a sledovacích systémů. Přezdívá se mu Velká zeď čínského internetu.
19. 7. 2023|

Biden nazval Si Ťin-pchinga diktátorem. Poškodil naši důstojnost, zlobí se Čína

Americký prezident Joe Biden označil čínského vůdce Si Ťin-pchinga za diktátora. Podle agentury Reuters to prohlásil na úterním setkání s přispěvateli na kampaň v Kalifornii. Ještě v pondělí přitom tvrdil, že vzájemné vztahy jsou na správné cestě. Peking považuje Bidenova slova za provokaci a vážné narušení politické důstojnosti Číny.
21. 6. 2023|

Hongkongské úřady tvrdě potírají prodemokratické hnutí, ve věznicích běží převýchova aktivistů

Hongkongské úřady intenzivně tlačí na vězněné prodemokratické aktivisty. Lidé mladší 21 let zatčení za účast na protestech v roce 2019 podstupují ve vězení takzvaný deradikalizační program, který má potlačit jejich politické přesvědčení a přimět je k přiznání k extremismu. Podle úřadů už nucenou převýchovou mělo projít bezmála 900 mladých lidí. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová hovořila nejen o tomto tématu s představitelem hongkongské opozice Nathanem Lawem. Ten je aktuálně v britském exilu.
10. 6. 2023|

Hongkongská policie zatýkala na výročí masakru na náměstí Nebeského klidu

Hongkongská policie zadržela v sobotu večer osm lidí v blízkosti Victoria Parku, kde se v minulosti konaly připomínky masakru na pekingském náměstí Tchien-an-men (Nebeského klidu). Během neděle pak byli zadrženi další aktivisté, včetně některých známých osobností prodemokratické opozice. V Hongkongu, který spadá pod čínskou správu, byla také v souvislosti s výročím potlačení pekingských prodemokratických demonstrací z roku 1989 posílena bezpečnostní opatření. Hongkong v minulosti pietní akce povoloval, v posledních letech ale místní úřady připomínkové akce potlačují, napsala agentura Reuters.
4. 6. 2023|

Západ chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se i na Čínu, která mu pomáhá s jejich obcházením

Čína už několik měsíců pomáhá obcházet Rusku sankce, které na něj uvalily Spojené státy či Evropská unie (EU). Moskvě dodává mimo jiné technologie využitelné k civilním, ale i vojenským účelům. A přes Hongkong dokonce proudí citlivé zboží západní výroby. Unijní sedmadvacítka proto chystá další zostření sankcí. Nové balík naopak ve čtvrtek oznámily Spojené státy, krátce před začátkem summitu G7 v Japonské Hirošimě.
18. 5. 2023|

Kanada viní Čínu ze zastrašování poslance, země si vzájemně vyhostily diplomaty

Kanada vyhostila čínského diplomata kvůli údajnému zastrašování kanadského opozičního poslance Michaela Chonga, který dlouhodobě kritizuje přístup čínských úřadů k etnické menšině Ujgurů. Čína v reakci na to oznámila vyhoštění vedoucí kanadského konzulátu v Šanghaji. Peking nevyloučil další odvetná opatření.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 21:17|