TÉMA

Finanční analytický úřad

Měl financovat ruskou válku, teď chce stavět byty v Karlových Varech. Město prý vlastníka firmy nezkoumalo

Vedení Karlových Varů hodlá i nadále podporovat developerský projekt, který v lázeňském městě plánuje kontroverzní ruský podnikatel Felix Ikonnikov. Ten podle zjištění Reportérů ČT financoval proruské separatisty na východě Ukrajiny z peněz vydělaných v takzvané pyramidové hře. Na západě Čech chce postavit 250 bytů.
3. 3. 2024|

Rusové se v Česku dál zbavují majetku. Bojí se přitvrzení sankcí

Obavy zámožných Rusů z dalších sankcí, které Česko přijalo vůči Rusku po útoku této země na Ukrajinu, pokračují. ČT zjistila, že exmanažer významné ruské zbrojařské firmy Genadij Ljachov například prodává historickou karlovarskou vilu za víc než sto milionů korun. Nemovitostí se snaží zbavit i někteří ruští politici.
20. 1. 2024|

FAÚ získá na vymáhání sankcí více peněz

Finanční analytický úřad, který dohlíží i na uplatňování sankcí, dostane více peněz. Se štědřejším rozpočtem může počítat už letos, další zvýšení navrhují někteří poslanci. Podle nich by pak instituce mohla přijmout nové lidi a rychleji odhalovat podezřelý majetek.
15. 1. 2024|

V kauze Xixoio stíhá policie dva lidi a firmu za podvedení téměř tří tisíc klientů

V kauze investiční společnosti Xixoio zahájila policie stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod. Škodu způsobenou klientům vyčíslila na nejméně 353 milionů korun, poškozených zákazníků eviduje 2931. Obviněným lidem hrozí až deset let vězení. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Jména stíhaných neuvedl, podle médií ale policie při loňské razii zadržela zakladatele a majitele Xixoio Richarda Watzkeho a šéfa představenstva Henryho Ertnera.
4. 12. 2023|

Finanční analytický úřad prověřuje další hotel napojený na Rusko

České úřady se zabývají dalším majetkem Ruska, který by mohl být obstavený v rámci národních sankcí. Podle informací ČT Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje hotely ovládané ruskými státními organizacemi. Už před dvěma týdny vláda uvalila sankce na společnost ovládající v Česku desítky nemovitostí Ruské federace.
28. 11. 2023|

Sankce zablokovaly Ruské kulturní centrum i konzuláty v Brně a Karlových Varech. Uvažuje se o jejich konfiskaci

Mezi ruskými nemovitostmi, které v České republice zablokoval katastrální úřad, je i pražské sídlo Ruského kulturního centra. To bylo už dříve prověřováno kvůli protiukrajinské propagandě. Kromě toho se národní sankce vztahují i na budovy konzulátů v Brně a Karlových Varech.
20. 11. 2023|

Česko zmrazilo majetek ruského podniku spravujícího nemovitosti. Nezůstane to bez odpovědi, vzkázala Moskva

Zmrazení majetku ruského podniku spravujícího nemovitosti Českou republikou nezůstane  podle Moskvy bez odpovědi. Podle agentury TASS se tak vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, později podobně reagovala také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Peskov označil krok Prahy za nezákonný, ruské úřady podle něj prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. O zařazení podniku na národní sankční seznam rozhodla ve středu vláda.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:07|

Ruští podnikatelé napojení na Putinův režim se zbavují majetku v Česku, dle analytiků se obávají sankcí

V Česku se zbavují majetku další podnikatelé z Ruska napojení na současný režim Vladimira Putina. Podle Reportérů ČT jde například o rodinu exministra dopravy Igora Levitina nebo někdejšího poslance strany Jednotné Rusko Vjačeslava Timčenka. Podle analytiků převody majetku souvisí s obavou před sankcemi.
13. 11. 2023|

České úřady prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Jde o dvanáct bytů v Praze

Orgány v Česku prověřují majetek rodiny dalšího ruského politika. Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT zkoumá firmu, kterou zakládal poslanec městské dumy v Dzeržinsku Ivan Grigoriev. Společnost – nyní ovládaná jeho rodiči – vlastní na lukrativních místech v Praze dvanáct bytů. Už dříve ČT informovala, že v Česku má nemovitosti i rodina současného ruského ministra školství Sergeje Kravcova.
2. 11. 2023|

Do Česka míří miliardy korun z východu přes průtokové účty. Protikorupční úřady apelují na vládu

Průtokové účty umožňují podle policie firmám, především ze zemí bývalého Sovětského svazu, obcházet sankce a posílat do světa včetně Česka miliardy korun. Protikorupční organizace proto žádají od vlády rychlé prosazení novely zákona proti legalizaci peněz skrze tyto účty. Podle nich hrozí, že se to v tomto volebním období nestihne.
30. 10. 2023|

Rodina sankcionovaného ruského ministra se zbavuje majetku. Analytici volají po důslednějším postupu úřadů

Rodina sankcionovaného ruského ministra školství Sergeje Kravcova se v Česku zbavuje majetku. Podle zjištění ČT v létě prodala byt v Karlových Varech psaný na ministrovy rodiče a bratra. Už po začátku invaze na Ukrajinu se na Karlovarsku zbavili některých domů a pozemků. Úřady majetek dosud nezajistily. Podle analytiků by měly postupovat důsledněji.
22. 10. 2023|

Karlovarský hotel sankcionovaného oligarchy přijímá hosty, získal výjimku

Finanční analytický úřad dal úlevy karlovarskému hotelu sankcionovaného ruského zbrojaře Vladimira Jevtušenkova. Úředníci umožnili další provoz hotelu s tím, že zisky nemohou jít oligarchovi. Výjimku podle zjištění ČT vyjednal jeden z šéfů hotelu, jenž v minulosti podnikal i s firmou rodiny sankcionovaného exprimátora Moskvy Vladimira Resina.
21. 10. 2023|

Studenti z Ruska a Běloruska mají zájem o studium v Česku, nesmí ale na některé obory

Přes tisíc studentů z Ruska a Běloruska se v novém akademickém roce zapsalo ke studiu na českých vysokých školách. Nadále pro ně ale platí omezení, na některé obory nemohou nastoupit. Ty jsou převážně na technických fakultách.
4. 10. 2023|

Česko usiluje o rozšíření kritérií sankcí. Zatím se Rusům často daří majetek před nimi uchránit

Česko chce na evropské úrovni prosadit rozšíření kritérií protiruských sankcí. Slibuje si od toho, že zabrání jejich obcházení. České televizi to řekl zástupce ministerstva zahraničí. Podle něj je ukrývání ruského majetku stále sofistikovanější. Analytici odhadují, že od začátku války přesunulo jmění asi 40 procent Rusů, kteří v Česku podnikají.
1. 10. 2023|

Soud EU potvrdil platnost sankcí proti ruskému podnikateli Pumpjanskému

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil platnost sankcí proti Dmitriji Pumpjanskému a jeho ženě Galině, vyplývá z tiskové zprávy instituce. Na sankční seznam EU byl miliardář Pumpjanskij zapsán po invazi Ruska na Ukrajinu kvůli podpoře ruské vlády a tamních státních podniků. V Česku je rodina Pumpjanských spojována se společností na výrobu armatur MSA a hotelem Westend v Marianských Lázních.
7. 9. 2023|

České úřady prověřují podnikání Putinova spojence Vekselberga

České úřady prověřují majetek tří ruských zbrojařů. Kromě Borise Obnosova a Vladimira Jevtušenka, kteří jsou na českém sankčním seznamu, je zajímá i podnikání Viktora Vekselberga. Tajné služby a Finanční analytický úřad (FAÚ) podle informací ČT analyzují jeho možný vliv na společnost Safina, které se oficiálně zbavil ještě před začátkem loňské otevřené ruské invaze na Ukrajinu.
31. 8. 2023|

Kabinet připravuje zákon, který pomůže zabavit peníze nejasného původu

Vláda ve středu rozhodla o přípravě opatření proti legalizaci peněz přes takzvané průtokové účty. Podle policie skrze ně v minulých letech posílaly dále do světa miliardy korun zejména firmy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Současná legislativa totiž neumožňuje tyto finance zmrazit. Kabinet proto navrhne zákon, který by dal soudům pravomoc tyto peníze nejasného původu zabavit.
23. 8. 2023|

Úřad zajistil majetek rodiny sankcionovaného zbrojaře Obnosova

Finanční analytický úřad (FAÚ) už zajistil majetek rodiny ruského zbrojaře Borise Obnosova v Česku. Jde mimo jiné o čtrnáct bytů napsaných na jeho zetě Rostislava Zorikova. Úředníci zablokovali i podíl v jeho české firmě. Jde o reakci na rozhodnutí vlády o zařazení Obnosova a Zorikova na sankční seznam.
21. 8. 2023|

Policie má v hledáčku ruské podnikatele s vazbami na organizovaný zločin

Česko se díky vlastnímu sankčnímu zákonu podle policie zaměří i na ruské podnikatele, kteří mají vazby na organizovaný zločin. V minulosti v tuzemsku investovali stovky milionů korun.
6. 8. 2023|

Ruští podnikatelé se zbavují hotelů v Karlových Varech. Sankce obchází majetkovými převody

Finanční analytický úřad zaznamenal vyšší počty převodů nemovitostí a firem ovládaných podnikateli z Ruska. Majetku se zbavují kvůli obavám ze sankcí. Třeba v Karlových Varech teď realitní kanceláře nabízejí kromě bytů i hotely a domy za stovky milionů korun.
31. 7. 2023|

Ruskému oligarchovi s vazbami na Putina úřad zablokoval účty a obstavil majetek v hodnotě sta milionů

Finanční analytický úřad začal uplatňovat sankce proti dosud nejvýznamnějšímu ruskému oligarchovi s majetkem v Česku. Firmám Vladimira Jevtušenka, který má úzké vazby na šéfa Kremlu Vladimira Putina, stát zablokoval účty a obstavil majetek v hodnotě sta milionů korun.
29. 7. 2023|

České úřady prošetřují možné obcházení sankcí, NCOZ zatím stíhá jednoho podezřelého

Policie i Finanční analytický úřad (FAÚ) řeší několik desítek případů možného obcházení protiruských sankcí. Národní centrála proti organizovanému zločinu ale zatím stíhá pouze jediného člověka. Podle expertů by mělo Česko v oblasti kontroly dodržování postihů některé úřady personálně posílit a zamezit tak účelovým převodům majetku.
24. 7. 2023|

Stát udělil 33 výjimek z protiruských sankcí, píší Seznam Zprávy

Zatím třiatřicet českých subjektů získalo od Finančního analytického úřadu (FAÚ) výjimky z protiruských sankcí, píše server Seznam Zprávy. Podle něj o ně žádala třeba energetická společnost ČEZ, aby mohla dále spolupracovat s některými strojírenskými podniky v majetku Rusů.
3. 7. 2023|

Česko prověřuje majetek ruského podnikatele Trofimova. Podřízený mu pomáhal posílat peníze do Evropy

České úřady prověřují majetek podnikatele Jurije Trofimova, někdejšího vysokého státního úředníka Ruské federace. Jeho rodina v Česku vlastní majetek za zhruba sto milionů korun. Jeden ze svědků České televizi řekl, že na příkaz Trofimova posílal peníze pocházející z ruských státních firem na soukromé účty v Evropě.
26. 6. 2023|