Do Česka míří miliardy korun z východu přes průtokové účty. Protikorupční úřady apelují na vládu

Události: Boj proti legalizaci peněz z trestné činnosti (zdroj: ČT 24)

Průtokové účty umožňují podle policie firmám, především ze zemí bývalého Sovětského svazu, obcházet sankce a posílat do světa včetně Česka miliardy korun. Protikorupční organizace proto žádají od vlády rychlé prosazení novely zákona proti legalizaci peněz skrze tyto účty. Podle nich hrozí, že se to v tomto volebním období nestihne.

Zhruba šest miliard korun nejasného původu ročně mířilo podle statistiky policie v minulých letech na české účty z východu. V České republice se objevují prázdné nemovitosti, spící firmy a na účtech podezřelé částky.

Příkladem je areál u Karlových Varů, který ruský investor postavil bez povolení. „Areál je v podstatě uspaný. Jeho majitelkou má být postarší dáma, nevyvíjí žádnou aktivitu,“ podotkl mluvčí magistrátu Jan Kopál. 

Novela nejdříve v druhé polovině příštího roku

Vláda rozhodla, že bude pracovat na novele, podle které by majitel konta musel prokazovat původ peněz. Chce ji předložit do konce příštího roku. „Bohužel to datum nám přijde opravdu hraniční a hrozí, že návrh nebude přijat včas do konce volebního období,“ apeluje právník Lukáš Kraus z Rekonstrukce státu. A dodává: „Česko je dlouhodobě známé jako pračka na špinavé peníze, proto si myslíme, že příprava návrhu zákona by měla být maximálně urychlena.“

Ministerstvo spravedlnosti chystá návrhy řešení zhruba dva roky. Tvrdí, že novela musí navázat na takzvanou konfiskační směrnici, která ještě není hotová. „Domnívám se, že dříve, než v druhém pololetí příštího roku bychom to asi nedokázali předložit,“ uvedl náměstek ministerstva spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS). 

Tématem průtokových účtů se opakovaně zabývá i sněmovní kontrolní komise, která dohlíží na činnost Finančního analytického úřadu (FAÚ). Podle některých jejích členů si sice změna legislativy zaslouží podrobnou debatu, zároveň ale mluví o tom, že by mohla být předložena dříve, třeba už v polovině příštího roku.

„Tak, aby mohlo být paragrafové znění ve sněmovně a stihlo se to projednat a schválit do konce volebního období,“ říká člen zmíněné komise Jan Hrnčíř (SPD). „Návrh by se měl připravit co nejrychleji, v nějaké ideální lhůtě, abychom nečekali až na konec roku 2024,“ řekl předseda komise Michal Zuna (TOP 09). „Snažíme se to maximálně připravovat, v současné době už svoláváme pracovní jednání,“ dodal Stanislav.

Opatření proti praní peněz přes takzvané průtokové účty přijaly Pobaltské země zhruba před pěti lety. Novou legislativu chystá v současné době také Moldavsko.