Měl financovat ruskou válku, teď chce stavět byty v Karlových Varech. Město prý vlastníka firmy nezkoumalo

Události: Aktivity Felixe Ikonnikova v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Vedení Karlových Varů hodlá i nadále podporovat developerský projekt, který v lázeňském městě plánuje kontroverzní ruský podnikatel Felix Ikonnikov. Ten podle zjištění Reportérů ČT financoval proruské separatisty na východě Ukrajiny z peněz vydělaných v takzvané pyramidové hře. Na západě Čech chce postavit 250 bytů.

Na Ikonnikově finanční pyramidě prodělaly tisíce Rusů. Jde o obchodní model, v němž je výdělek závislý na přivedení dalších účastníků do systému. Ruský podnikatel následně začal v Česku investovat, koupil si dům v centru Karlových Varů a patří mu i většina společnosti, která chce stavět bytový komplex v areálu bývalého pivovaru ve čtvrti Rybáře.

Vedení města podle slov primátorky Andrey Peffer Ferklové (ANO) původ firmy, vlastníka či zdroj financí nezkoumalo. Postoj pak nezměnilo vedení ani po zveřejnění informace, že za projektem jako investor stojí právě Ikonnikov.

„Změna územního plánu, která řeší změnu využití území v mnoha lokalitách města, by mohla být předmětem jednání městského zastupitelstva 9. dubna,“ uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá. Postoj vedení města je podle ní v současné době ve věci kladný.

Rada města by prý změnila názor pouze v případě, že by dostala upozornění od Finančního analytického úřadu, který v Česku dohlíží na uplatňování protiruských sankcí. Ikonnikov ale nefiguruje ani na evropském, ani na českém sankčním seznamu. Aktivity ruského podnikatele ale podle informací ČT prověřuje policie i tajné služby.

Původ peněz by podle opozičního zastupitele Jindřicha Čermáka (Piráti) neměl hrát roli v tom, jak se v případě soukromého investora zastupitelstvo k územnímu plánu postaví. „Je to alibistické, ale nevím, jakým způsobem bychom to mohli zastavit,“ uvedl Čermák.

Výstavba má z centra města odstranit problematické území kolem zchátralé továrny, aktuálně obývané lidmi bez domova.

„Pokud investor doposud neprokázal v podstatě žádnou vůli něco udělat – to znamená, že strašlivý stav, který v lokalitě panuje, nijak nenapravil, tak nevidím důvod, proč bychom mu jako město měli vyjít vstříc v tom, aby zastavoval další části toho území,“ myslí si naopak rovněž opoziční zastupitel Adam Klsák (KOA). Demolici budov pak plánuje Ikonnikovova firma v dubnu.