TÉMA

Hlas

Kdo kandiduje za koho a na kterém místě? Projděte si uchazeče o křesla europoslanců

O křesla jednadvaceti českých europoslanců letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) usiluje 675 kandidátů. Je to méně než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety, kdy kandidovalo o devět uskupení více než nyní. Letos ale kandiduje téměř dvojnásobek koalic. Úřad přehledy adeptů, pro které budou Češi hlasovat 7. a 8. června, zveřejnil na volebním webu.
včera|

PŘEHLEDNĚ: Na slovenského prezidenta kandiduje devět mužů

Slovensko čeká 23. března první kolo prezidentských voleb. O post se uchází devět kandidátů, současná prezidentka Zuzana Čaputová úřad neobhajuje. Průzkumy veřejného mínění favorizují zejména současného předsedu parlamentu Petera Pellegriniho a diplomata Ivana Korčoka. Na hlasy voličů cílí ale i bývalý předseda Nejvyššího soudu, expremiér, politik z maďarské menšiny, historik a archivář či policista. Průzkumy naznačují, že voliči o budoucím prezidentovi rozhodnou až v druhém kole, které je stanovené na 6. dubna.
19. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 23:55|

Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry

Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
18. 3. 2024|

V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, s proslovem vystoupila i Vášáryová

Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu, ale i ministryni kultury Martinu Šimkovičovou za návrh jejího úřadu posílit vliv státu ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS).
15. 3. 2024|

Nová slovenská vláda pokračuje v policejní „čistce“. Opozice už volá po odvolání ministra vnitra

Nová slovenská vláda už odvolala či vyměnila několik státních tajemníků (náměstků) na ministerstvech i představitele různých institucí. Personální rošády odstartoval kabinet premiéra Roberta Fica (Smer–SD) krátce po nástupu do úřadu. Patrně největší kritiku si vysloužil za „čistky“ v policii. I proto chce nejsilnější opoziční strana Progresívne Slovensko (PS) iniciovat mimořádnou schůzi Národní rady na odvolání Matúše Šutaje Eštoka (Hlas–SD). Ministr vnitra se hájí, že postupuje podle zákona.
8. 11. 2023|

Slovensko je ztracený případ, míní spisovatel Soltész. Volby ukázaly demokracii v zemi, oponuje politolog Valeš

Předsedové slovenských stran Smer–SD, Hlas–SD a SNS podepsali po parlamentních volbách memorandum, které se stane základem koaliční smlouvy. Volby byly referendem o tom, zda země patří na Západ a voliči rozhodli, že se jim tam nelíbí, domnívá se spisovatel a komentátor televize JOJ Arpád Soltész, který se na Slovensku obává maďarského scénáře. Podle politologa Západočeské univerzity Lukáše Valeše ale bude Hlas–SD případný příklon k Východu korigovat. O povolební situaci na Slovensku debatovali v Událostech, komentářích.
13. 10. 2023|

Hlas Karla Gotta díky umělé inteligenci čte z jeho biografie

Český rozhlas Dvojka vysílá četbu na pokračování z autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím. V režii Aleše Vrzáka ji načetl herec Igor Bareš. Vybrané pasáže čte umělá inteligence hlasem Karla Gotta. Je to vůbec poprvé v Česku, kdy je hlas vytvořený umělou inteligencí takto použit v literárně-dramatickém díle. Projekt by nevznikl bez katedry kybernetiky Západočeské univerzity (ZČU).
14. 7. 2023|

Ve slovenských volbách kandiduje pětadvacet uskupení, v neděli skončila registrace

Do zářijových předčasných parlamentních voleb na Slovensku se zaregistrovalo 24 politických stran a hnutí a také jedna tříčlenná koalice. Její součástí je kromě jiných dosud nejsilnější parlamentní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče. Lhůta pro podávání kandidátních listin skončila v neděli o půlnoci. Podle sondáží má šanci na zisk křesel jen menší část z celkového počtu přihlášených formací.
3. 7. 2023|

Hlas matky během dospívání ztrácí sílu. Mozek tím teenagery připravuje na budoucnost

Řada rodičů se diví, jak moc se jejich potomci mění při dospívání. Některým se zdá, že je jejich děti snad vůbec neposlouchají. Nová studie dokazuje, že to není tak daleko od pravdy – děti během dospívání totiž opravdu přicházejí o schopnost vnímat své matky více než jiné lidi.
2. 5. 2022|

168 hodin: Velká pomoc pro lidi s handicapem. Chytrý byt se dá ovládat jen hlasem

Otevřít dveře, okno, rozsvítit nebo zapnout televizi, to děláme naprosto automaticky. Pro lidi na invalidním vozíku je to však velký problém. I na tyhle úkony potřebují pomoc členů rodiny nebo placených asistentů, i když třeba jen chtějí přepnout program v televizi. Co ale celou domácnost ovládat třeba jen hlasem? Přímo v bytě, který můžou lidé s handicapem takto ovládat, natáčela reportérka pořadu 168 hodin Jana Gerleová.
21. 2. 2022|

V ostravské MHD zazněl neznámý známý hlas. Informace cestujícím nově předává Marika Tošková

Informace o zastávkách či změnách v provozu od pondělka cestujícím ve vozidlech městské hromadné dopravy v Ostravě oznamuje nový hlas. Více než třináct set typů hlášení namluvila učitelka a moderátorka Marika Tošková. Po dvaceti letech tak nahradila hlas rozhlasové moderátorky Yvetty Dadamové, uvedl generální ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava (DPO) Daniel Morys.
13. 12. 2021|

Spor o nástupce poslance Jakoba rozkmotřil středočeské Spojence, předvolební koalice se může rozpadnout

Hledání nového středočeského radního pro kulturu místo Jana Jakoba (TOP 09), který se rozhodl rezignovat, vede k rozkolu v zastupitelském klubu Spojenců. Členové klubu, do nějž patří zástupci TOP 09, Hlasu a Zelených, v pondělí rozhodli o nominaci bývalého příbramského místostarosty Václava Švendy (TOP 09). Hnutí Hlas, které na uvolněné místo prosazovalo svého předsedu Pavla Teličku, bylo proti. V prohlášení oznámilo, že situace směřuje ke konci trojstranné koalice.
1. 2. 2021|

Wisconsin přepočítá část hlasů. Trumpův tým to bude stát tři miliony dolarů

Americký prezident inicioval částečný přepočet hlasů ve Wisconsinu, který se mu podle předběžného výsledku na rozdíl od roku 2016 v prezidentských volbách nepodařilo získat. Vyžádaná revize se týká dvou okresů, které zahrnují dvě největší města ve státě, a měla by být hotová s koncem měsíce. Stát vysílá deset volitelů. Mezitím se chýlí ke konci přepočet hlasů nařízený vedením státu Georgia s 16 voliteli, závěry budou zřejmě k dispozici už ve čtvrtek.
18. 11. 2020|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|

Darovaný hlas. Žáci s postižením řeči mohou díky projektu mluvit jako jejich zdraví kamarádi

Ve Velké Británií trpí závažným postižením řeči tisíce lidí. Těm, kteří se nemohou s okolím dorozumívat znakovým jazykem, pomáhají moderní technologie. Elektronicky generovaný hlas ale často nedokáže podtrhnout osobnost uživatele. Na škole National Star začali díky charitativnímu projektu shromažďovat hlasy, které přiřazují přísně individuálně.
26. 11. 2019|

Polsko: Právo a spravedlnost chce přepočítat hlasy v prohraných senátních volbách

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) chce přepočítat hlasy z voleb do Senátu. V horní komoře parlamentu ztratila většinu. Podle televize TVN 24 požádala nejvyšší soud o přepočítání hlasů v šesti obvodech. V nich prohrála poměrně malým rozdílem hlasů a část z nich byla údajně vyřazena jako neplatná. Čas na námitky stran vůči volbám konaným 13. října vypršel o půlnoci.
22. 10. 2019|

Kandidáti za HLAS ve volbách do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční ve dnech 24. a 25. května. S volebním číslem 24  kandidují představitelé uskupení HLAS (Hlas). Lídrem kandidátky je Pavel Telička (Hlas). Uskupení se o přízeň voličů uchází poprvé.
17. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Median: Výsledky stran ve volbách do Evropského parlamentu budou záviset na volební účasti

Podle volebního modelu agentury Median by v evropských volbách mohlo hnutí ANO získat až přes 25 procent, ODS a Piráti kolem 14 procent. Nad 11 procent může při nízké účasti mít koalice TOP 09 se STAN a Zelenými, k deseti procentům se může přiblížit SPD a KDU-ČSL. Nad šest procent by se mohl dostat volební zisk komunistů a sociálních demokratů. Median volební model zveřejnil pro různé volební účasti, data pro něj sbíral mezi 16. březnem a 3. květnem.
9. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Pavel Telička (Hlas)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 24 jde do voleb hnutí Hlas. Jeho volebním lídrem je Pavel Telička. Rozhovor s ním vedl Roman Fojta.
6. 5. 2019|