TÉMA

Prevence

Částečné proplácení bílých plomb či logopeda. Ministerstvo navrhuje změny pojištění

Pojišťovny by měly v budoucnu moci hradit část ceny bílé plomby nebo preventivní péči logopeda ve školách. Za prohlídky a screeningová vyšetření by pak lidem mohly nabízet více příspěvků a bonusů. Změnu obsahuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Pojišťovny si podle něj budou moci více konkurovat a více odměnit pojištěnce za vlastní péči o zdraví. Se sankcemi pro ty, kteří si zdraví sami poškozují, zatím ale systém nepočítá.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:44|

Příběh princezny Kate o rakovině vyvolal mimořádnou vlnu zájmu veřejnosti o prevenci

Oznámení britské princezny Kate, že trpí onkologickým onemocněním, přineslo nebývalý nárůst zájmu veřejnosti o charity zabývající se prevencí rakoviny. Lékaři věří, že více pozornosti vůči tomuto riziku pomůže zachránit mnoho životů. Tento vliv je cítit i v Česku.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 21:58|

Ministr Válek vidí očkování coby nejprověřenější cestu, jak se chránit před černým kašlem

V Česku se od začátku roku nakazilo černým kašlem přes tři tisíce lidí, jen tento týden jich přibylo 810. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) za tím vidí souběh dvou faktorů: opatření během covidu a klesající zájem o očkování. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
16. 3. 2024|

Pojišťovny budou mít snazší bonifikaci zodpovědných pacientů. VZP chce také znevýhodnit ty, kdo na prevenci nechodí

Odměňovat pacienty za pravidelné preventivní prohlídky má zdravotním pojišťovnám umožnit novela, kterou dokončuje ministerstvo zdravotnictví. Do dvou týdnů by návrh měl jít do připomínkového řízení a na konci června ho chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předložit vládě. Pojišťovny ovšem uvažují i o tom, že kromě zvýhodnění těch, kdo na prevenci chodí, naopak omezí čerpání některých bonusů těm, kteří prevenci zanedbávají.
9. 3. 2024|

Zákaz HHC se blíží, už se objevují alternativy. Vobořil i experti prosazují regulovaný trh

Prodejci od středy nebudou moci nabízet v obchodech ani na internetu výrobky s HHC a dalšími látkami, které vyjmenovává novela nařízení vlády o seznamech návykových látek. Nezákonným se stává také samotné držení takových produktů, zdůraznil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Experti reakci státu kritizují a upozorňují, že zakázané substance už nahrazují jiné. Vobořil vidí cestu v regulovaném trhu, pokrok si slibuje také od nového zákona o psychotropních látkách.
5. 3. 2024|

Rakovina krále Karla III. upozornila na důležitost preventivních lékařských prohlídek

Oznámení o tom, že britský král Karel III. má rakovinu, vyvolalo odezvu po celém světě. Informace zaplnila titulní strany médií ve většině zemí. Do Buckinghamského paláce přišly stovky tisíc přání brzkého uzdravení. Úřady neupřesnily, s jakým typem rakoviny se král léčí, ani jaká je prognóza. Zpráva přesto povzbudila mnoho Britů k preventivní návštěvě lékaře.
7. 2. 2024|

NERV vyzval vládu ke zlepšení zdravotní prevence. Větší investice schvalují zástupci vlády i opozice

Větší důraz na zdravotní prevenci a investice do této oblasti jsou jedny z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Věří, že právě tyto cílené kroky by se vrátily formou miliard korun ročně. Podle NERV je zdravotní stav lidí v Česku významně horší než v západní Evropě.
4. 2. 2024|

S nedostupností péče se potýkají ve všech zemích. Mladé je třeba naučit, jak si duševní zdraví udržet, říká Winkler

Zhruba třetina deváťáků bojuje s úzkostí, až 40 procent z nich vykazuje známky střední nebo těžší deprese, zjistili při šetření odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. „Situace je alarmující,“ zdůraznil v Interview ČT24 ředitel instituce Petr Winkler. Nedostatečná je také odborná pomoc, v Česku dlouhodobě scházejí dětští psychologové a psychiatři, dodal. Proto by podle něj měl dobře fungovat systém prevence.
3. 2. 2024|

Podvodníci vzali klientům bank přes miliardu. Počet útoků byl loni trojnásobný

Banky v Česku loni zaznamenaly 69 685 klientů, které napadli kyberpodvodníci. Je to trojnásobek proti předchozímu roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda činila 1,35 miliardy korun, informovala Česká bankovní asociace. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvodů v Česku 5,5 procenta, byl tak nejnižší od roku 2017.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:37|

I mladé lidi může zasáhnout rakovina. Důležitá je u nich také psychická pomoc

Blíží se únor – měsíc boje proti rakovině. V Česku lékaři ročně odhalí okolo osmdesáti tisíc zhoubných nádorů, asi dva tisíce z nich u dětí a mladých lidí do třiceti let. Obecně platí, že čím dříve se nádorové onemocnění odhalí, tím větší je šance na úspěšnou léčbu.
29. 1. 2024|

168 hodin: „Zombie droga“ fentanyl už se šíří i v Česku

Droga fentanyl, která je stokrát silnější než heroin, zachvátila Spojené státy a nyní děsí i Evropu. V Česku už má první oběti. Odborníci před ním varují dlouhodobě. Na černém trhu se zatím prodávají jen fentanylové náplasti z nemocnic, nabídka se ale rozšiřuje. O fentanylu natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 1. 2024|

Zásah proti střelci na univerzitě byl profesionální, uvedl policejní úřad. Kriminalisté chtějí vytvořit pracovní skupinu

Policie při hledání mladíka, který později střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zvolila adekvátní prostředky, řekl na tiskové konferenci šéf policejního úřadu vnitřní kontroly Michal Tikovský. Zásah prověřuje i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík uvedl, že policie se rozhodla založit pracovní skupinu Střelec, která by do budoucna mohla zajistit efektivnější prověřování a vyšetřování typově shodných případů. Policejní prezident Martin Vondrášek zmínil mezi možnými oblastmi pro zlepšení mimo jiné zvýšení analytických schopností policie, rozšíření střelecké přípravy mimo prvosledové hlídky a pokračování v komunikaci s provozovateli měkkých cílů.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 20:34|

V uplynulých dvou letech zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961. Loni 455

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 455 lidí, o jednoho více než o rok dříve. Počet obětí je druhý nejnižší od roku 1961, odkdy policie vede souvislé statistiky. Dopravních nehod policisté zaznamenali o 3515 méně než v roce 2022. O 1501 meziročně stoupl počet zraněných lidí. Zvýšila se i hodnota hmotných škod, dosáhla více než sedmi miliard korun.
5. 1. 2024|

Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.
3. 1. 2024|

Je to příznak toho, v jakém stavu se společnost nachází, míní Baxa

Ve společnosti je mnoho mladých lidí psychicky rozhozených, na čemž se podepsaly události kolem covidu, ale i rodina a stav společnosti obecně, míní kněz, teolog a filozof Tomáš Halík. V pořadu Události, komentáře podotkl, že pokud člověku schází jakási vnitřní imunita, může propuknout skryté zlo, které v mnohých lidech je. Předseda Ústavního soudu Josef Baxa prohlásil, že jde o příznak toho, v jakém stavu se společnost nachází. Vidí také problém například v neodpovědnosti za to, co se sdílí na sociálních sítích. Halík a Baxa se v debatě sešli po tragické střelbě na pražské filozofické fakultě.
23. 12. 2023|

Policie zesiluje ochranu škol a jiných „měkkých cílů“

Policie po celém Česku přijala preventivní opatření v návaznosti na čtvrteční útok na pražské filozofické fakultě. Budou zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle. O konkrétní hrozbě ale policie nemá žádné informace. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) opatření potrvají minimálně do 1. ledna. S policií spolupracuje také Bezpečnostní informační služba a to i přesto, že jde o kriminální čin, který nepatří do její působnosti. Za klíčové označuje důvěru ve stát a semknutí společnosti, uvedla na síti X.
22. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 08:25|

Most Golden Gate přitahuje turisty, ale i sebevrahy. Těch je v USA stále víc

Ve Spojených státech neustále roste počet sebevražd. Loni dosáhl téměř padesáti tisíc. Dokládá to, jak vážnou krizí mentálního zdraví Američané procházejí. Administrativa prezidenta Joea Bidena to považuje za alarmující. Vyčlenila proto téměř čtvrt miliardy dolarů na pomoc při budování linek tísňového volání a preventivní programy pro všechny včetně dětí a dalších rizikových skupin.
4. 12. 2023|

Prožití rakoviny je nepopsatelné. Posílí vás to, říká muž, který se vyléčil dvakrát

Končí osvětová akce Movember, která má za cíl během celého listopadu zvyšovat povědomí o zdraví mužů. Poukazuje zejména na důležitost včasného odhalení rakovinného nádoru. O své zkušenosti s nemocí v pořadu Události, komentáře promluvil Jan Gabriel, který se vyléčil dvakrát. Prožití rakoviny je podle něj něco nepopsatelného, zkušenost ho nicméně posílila.
30. 11. 2023|

Není to jen nemocný prs, nemocný je celý člověk, říká lékařka. Součástí léčby rakoviny je i sdílení

První myšlenky jsou strašné. Člověk si myslí, že je konec světa, popsal Jaromír Jíra, kterému diagnostikovali rakovinu. On sám je příkladem vzorného pacienta, u kterého k odhalení nemoci pomohla prevence. Podle odborníků je ale mnoho lidí, kteří ji nevyužívají – včasné odhalení nádoru přitom může zachránit život. Podle lékařky a členky komise pro screening nádorů prsu při ministerstvu zdravotnictví Miroslavy Skovajsové je pak při léčbě velmi důležité také sdílení. Nemoc není jen ten nemocný prs, nemocný je celý člověk, řekla v pořadu 90' ČT24.
25. 11. 2023|

Rakovina prostaty je nebezpečná hlavně při pozdní diagnostice. Od ledna odstartuje screeningový program

Muži ve věku nad 50 let by neměli zapomínat na preventivní vyšetření prostaty. Zdravotníci na čtvrteční konferenci upozornili, že v Česku ročně umírá na rakovinu prostaty 1400 lidí, a to kvůli pozdní diagnostice nádoru. Když se na něj přijde včas, lze dobře léčit. Od příštího roku by měl s prevencí pomoci screeningový program rakoviny prostaty hrazený pojišťovnami.
23. 11. 2023|

Umělému oplodnění by se mohly některé páry vyhnout při včasném rozpoznání problémů. Podle lékařů ale chybí osvěta

Přes pět tisíc dětí přijde v Česku každý rok na svět díky pomoci lékařů s početím. Že zájem o umělé oplodnění roste, je podle nich dáno i tím, že lidé rodičovství odkládají a o svou plodnost se nezajímají včas. Míní, že chybí osvěta, která by se měla soustředit například na vysokoškoláky.
15. 11. 2023|

Přibývá pacientů s rakovinou prostaty, muži starší 50 let se budou moci nechat preventivně vyšetřit

Rakovina prostaty je diagnóza, kterou si každý rok vyslechne přes osm tisíc lidí. Je to nejčastější zhoubný nádor u mužů. Od příštího roku se padesátníci a starší budou moci nechat preventivně vyšetřit. A to minimálně jednou za čtyři roky.
31. 10. 2023|

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila skoro o třetinu, pomohl i screening

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila o jednatřicet procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné, zaznělo na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor podle dat resortu nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než čtyřicet procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.
20. 10. 2023|

Chatařům sezona končí, zlodějům začíná. Policie nabádá k zabezpečení objektů

I přes teplé počasí minulých dnů se přiblížil čas, kdy lidé hromadně opouštějí chaty a chalupy a připravují je na zimní sezonu. K té patří i obavy z vykradení rekreačních objektů. Kriminalisté každý rok prověřují stovky vloupání.
9. 10. 2023|