Není to jen nemocný prs, nemocný je celý člověk, říká lékařka. Součástí léčby rakoviny je i sdílení

90’ ČT24 – Šance vyhrát nad rakovinou prostaty a prsu (zdroj: ČT24)

První myšlenky jsou strašné. Člověk si myslí, že je konec světa, popsal Jaromír Jíra, kterému diagnostikovali rakovinu. On sám je příkladem vzorného pacienta, u kterého k odhalení nemoci pomohla prevence. Podle odborníků je ale mnoho lidí, kteří ji nevyužívají – včasné odhalení nádoru přitom může zachránit život. Podle lékařky a členky komise pro screening nádorů prsu při ministerstvu zdravotnictví Miroslavy Skovajsové je pak při léčbě velmi důležité také sdílení. Nemoc není jen ten nemocný prs, nemocný je celý člověk, řekla v pořadu 90' ČT24.

V Česku přibývá odhalených případů rakoviny prsu. Ročně je tento typ nádoru diagnostikován zhruba sedmi a půl tisíci pacientům, nejčastěji ženám ve věku od 65 do 69 let. Více než polovinu případů odhalí preventivní vyšetření. Díky těm se na nádor přijde brzy a úspěšnost léčby tak narůstá. Ročně tomuto onemocnění podlehne zhruba sedmnáct set lidí.

Andrea Chaloupková onemocněla rakovinou, když jí bylo 32 let. Tou dobou měla téměř tříletého syna. Začala psát blog Kozí život. „Řekla bych, že to byl takový můj deníček, kdy jsem chtěla vypsat všechny pocity, které jsem měla v hlavě,“ vzpomíná.

Podle lékařky Miroslavy Skovajsové je sdílení nezbytné. „Nemoc není jen ten nemocný prs, nemocný je celý člověk. Přístup, podpora, sdílení, pomáhání si navzájem jsou určitou částí léčby,“ dodala.

Na to, že je Andrea Chaloupková nemocná, se přišlo v roce 2017. Nahmatala si bulku a navštívila lékaře. Nyní je stále brána jako riziková pacientka. Na kontroly dál chodí. Právě samovyšetření je podle Skovajsové dobrým krokem. Jak na něj, vysvětluje například ve videu. Skovajsová upozornila, že hmatný nález je většinou nezhoubný, přes kůži se to ale nepozná. „Proto, když si najdu něco, co tam nebylo, je dobré se neodkladně přihlásit na vyšetření,“ zdůraznila.

Každá žena nad 45 let má jednou za dva roky nárok na mamografický screening, vyšetření v jednom ze 73 specializovaných center hradí pojišťovna. Velká část ženské populace na toto vyšetření ale stále nechodí. Skovajsová uvedla, že pokud mají mladší ženy prokázané genetické riziko, existují pro ně individuální preventivní plány. „Je to různé střídání ultrazvuků, magnetické rezonance, mamografie,“ nastínila. Pokud ženy prokázané riziko nemají, mohou začít s prevencí jako samoplátkyně. Skovajsová ujistila, že škodlivost mamografického záření nikdy nebyla prokázána a obavy z vyšetření jsou zbytečné.

Jednoduše z krve

U mužů tvoří čtvrtinu všech případů rakoviny nádor prostaty. Že ji mají, se ročně v Česku dozví zhruba osm tisíc mužů. Každoročně jich navíc zhruba o pět procent přibývá. Přibližně čtrnáct set pacientů pak každý rok nemoci podlehne. Riziko rakoviny prostaty si mohou muži starší padesáti let nechat vyšetřit i z krve, a to u praktického lékaře nebo urologa. To udělal Jaromír Jíra. Na první kontrolu šel právě v padesáti letech, kdy mu měřili hodnoty napovídající rakovině prostaty. „A v 53 letech hodnoty byly takové, že bylo potřeba to radikálně řešit,“ popsal.

Přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze a zakladatel nadačního fondu Muži proti rakovině Roman Zachoval upozornil, že velká skupina mužů preventivní vyšetření nepodstupuje. Podle něj mají často obavy z pohmatového vyšetření prostaty, které se provádí konečníkem. Od nového roku bude nicméně fungovat screening, který bude hrazený z veřejného zdravotního pojištění. „Pro všechny muže mám dobrou zprávu, protože ten screeningový program bude založen pouze na odběru krve,“ uklidnil Zachoval.

Preventivní vyšetření dokáže problémy odhalit včas. Podle odborníků totiž zhruba 22 procent pacientů je diagnostikováno až ve třetím a čtvrtém stadiu, kdy je nižší šance na vyléčení nemoci.

Samovyšetření varlat

Co se týče rakoviny varlat, nádor se podle Zatloukala vyskytuje spíše ve věku mezi dvaceti a pětačtyřiceti lety. Těmto mužům doporučuje v pravidelných obdobích, většinou dvou měsících, samovyšetření. „Protože znakem je nebolestivé zvětšení nebo přítomnost bulky v oblasti varlete,“ popsal s tím, že jakmile se objeví něco neobvyklého, doporučuje ihned vyhledat urologa.

K prevenci vyzývá i Jíra. „První myšlenky jsou strašné. Člověk si myslí, že je konec světa,“ popsal pocity poté, co mu byla diagnostikována rakovina. Podporu našel u lékaře i u lidí ve svém okolí. Nemoc podle něj způsobila, že se zamyslel nad hodnotami. „To, po čem jsem kdysi toužil a nedokázal jsem k tomu najít cestu, tak najednou se z toho stala priorita. A já jsem toužil si splnit některé sny, na které jsem dříve jenom myslel,“ řekl. Sen si nakonec splnil a zajel na čtyřkolce Rallye Paříž – Dakar 2020, kterou vyhrál.