Je to příznak toho, v jakém stavu se společnost nachází, míní Baxa

Tomáš Halík a Josef Baxa hovořili o střelbě na FF UK (zdroj: ČT24)

Ve společnosti je mnoho mladých lidí psychicky rozhozených, na čemž se podepsaly události kolem covidu, ale i rodina a stav společnosti obecně, míní kněz, teolog a filozof Tomáš Halík. V pořadu Události, komentáře podotkl, že pokud člověku schází jakási vnitřní imunita, může propuknout skryté zlo, které v mnohých lidech je. Předseda Ústavního soudu Josef Baxa prohlásil, že jde o příznak toho, v jakém stavu se společnost nachází. Vidí také problém například v neodpovědnosti za to, co se sdílí na sociálních sítích. Halík a Baxa se v debatě sešli po tragické střelbě na pražské filozofické fakultě.

„Mám takový pocit, že ve společnosti hrozí, že bude hledat dvě odpovědi,“ prohlásil Halík ohledně toho, jak se budou lidé stavět k příčinám útoku. Jednou odpovědí je podle něj nějaká konspirační teorie – lidé takové spekulace podle Halíka mohou mít rádi, ale domnívá se, že je snad vyloučená. Druhou je vysvětlení, že střelec byl „osamělý šílenec“ a že po jeho smrti se věci mohou vrátit do normálu. „Nemám pocit, že ten člověk byl psychotik, tedy šílenec, ale že to byl těžký psychopat,“ řekl.

„Ve společnosti je mnoho mladých lidí, kteří jsou psychicky dekompenzovaní, rozhození,“ doplnil. „Podepsal se na tom covid, rodina a také stav společnosti. Hraje tam roli i ta celková atmosféra společnosti nebo světa,“ podotkl. „Člověk musí mít nějakou vnitřní imunitu. Za určitých okolností ta imunita odchází, ti lidé jsou dekompenzováni a to skryté zlo, které v mnohých lidech je, najednou propukne,“ myslí si.

Baxa s Halíkem souhlasí. „Je to příznak toho, v jakém stavu se společnost nachází, jaká je veřejná debata,“ myslí si. „Není to něco, co by se zrodilo ‚včera‘. Už delší čas si stěžujeme na to, že společnost hrubne, že i ti, kteří jsou vidět a kteří by svými slovy a skutky měli dávat jakýsi příklad, jakýsi vzor, se chovají právě naopak,“ řekl.

Další problém vidí v rozšířenosti sociálních sítí a neodpovědnosti za to, co se na nich zveřejní. Společnost by se podle Baxy měla zamyslet, jak zjemnit vztahy a nastolit větší toleranci jeden k druhému.

Hledání prevence

Ani jeden z mužů nepovažuje větší dohled za vhodnou prevenci. „Žijeme ve svobodné společnosti a nedá se předejít všem zlým skutkům, pokud nechceme mít všude kamery a odposlechy,“ prohlásil Baxa. „Svoboda je mnohem cennější než omezení, které by případně přicházelo v úvahu,“ dodal.

Halík pochybuje, že by takovým případům mohly předcházet turnikety a podobná bezpečnostní opatření. „Musí se jít trošku hlouběji,“ myslí si. Podle jeho soudu je společnost „prosycená násilím“, zmínil televizní pořady či videohry. „V člověku je prostě ten stín, se kterým musí nějakým způsobem pracovat,“ řekl. Je podle něj nebezpečné, když ve společnosti není přítomný nějaký prvek zklidnění, jako je třeba meditace.

Oproti tomu si myslí, že by se mělo přihlédnout k dostupnosti střelných zbraní, vzhledem k tragické události na filozofické fakultě považuje za nezodpovědné, že je jich ve společnosti tolik.

Baxa také v pořadu ocenil práci policie a záchranných složek. „Možná jsme zvyklí, že stát je nějaký protivný byrokrat, ale tady vidíme, že stát je taky něco, co poskytuje občanovi pocit bezpečí, že tady máme orgány, které prosazují zákon, chrání jednotlivce a dělají to velmi profesionálně,“ řekl.