Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila skoro o třetinu, pomohl i screening

Úmrtnost na rakovinu prsu se za dvacet let snížila o jednatřicet procent. Díky preventivním screeningovým vyšetřením žen v rizikovém věku se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou vyléčitelné, zaznělo na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ročně je nádor podle dat resortu nově diagnostikovaný u zhruba 7500 žen, u 4500 díky screeningu. Více než čtyřicet procent žen nad 45 let ale na tato vyšetření nechodí, nejvíc v Praze.

Za dvacet let od zavedení screeningu, tedy preventivního vyšetření žen nad 45 let, bylo podle Ondřeje Májka z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) provedeno více než 11,2 milionu vyšetření mamografem, což je speciální typ rentgenu. „U 61 971 žen byl odhalen karcinom prsu, drtivá většina z nich v časných stadiích s velmi úspěšnou léčbou,“ doplnil.

Přestože nových případů je proti roku 2002 asi o šestnáct procent více, úmrtí ubývá a Česko je podle Májka v úspěšnosti léčby mezi nejlepšími zeměmi Evropy. „Výborné výsledky mamografického screeningu jsou potvrzením jeho smysluplnosti a motivací pro rozšiřování screeningových programů i pro další diagnózy, u kterých je to odborně podložené,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Tisková konference k prevenci onemocnění rakoviny prsu (zdroj: ČT24)

Díky screeningu vzrostl i podíl nemocných, u nichž lékaři odhalí rakovinu v počátku růstu nádoru, kdy se dá dobře léčit. V současné době se pohybuje kolem padesáti procent. Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se loni léčilo 56 tisíc jejích klientů, léčba stála kolem 2,5 miliardy korun. U VZP je asi šedesát procent populace. Kolem šestnácti set pacientek nemoci každý rok podlehne.

Vyšetření ve specializovaných centrech

Nejčastější jsou nádory prsu u žen ve věku 65 až 69 let, nevyhýbají se ale ani mladším ženám či mužům. Každá žena nad 45 let má možnost nechat se mamografickým screeningem vyšetřit jednou za dva roky zdarma v jednom ze 73 specializovaných center, vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Nejmenší podíl žen, a to 52 procent, dochází na vyšetření v Praze, přestože je v ní těchto center třináct.

„Výsledky vyšetření jsou známy v rámci několika dní, některá centra vydávají výsledek ihned, a dokonce okamžitě doplňují některá nezbytná vyšetření. Všechny ženy, kterým je objeven podezřelý nález, jsou dovyšetřeny a předány k léčbě do Komplexních onkologických center,“ vysvětlila předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR Miroslava Skovajsová. Čekací doba na vyšetření je podle ní zhruba dva měsíce.

Ženám ve věku 40 až 45 let pojišťovny na mamografické vyšetření přispívají, mladší ženy mají možnost podstoupit vyšetření prsů ultrazvukem. Musí si je samy uhradit, zdravotní pojišťovny jim ale zpětně část ceny proplácejí. Odborníci také upozorňují, že vhodné je pravidelné samovyšetření. Prvním příznakem rakoviny může být pevná bulka v prsu, změny jeho tvaru, barvy či velikosti, zejména vtažená nebo vyklenutá místa.

Podobně jako u rakoviny prsu jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazena preventivní vyšetření k odhalení rakoviny děložního čípku u gynekologa, rakoviny tlustého střeva a konečníku u lidí nad 50 let a rakoviny plic u bývalých či současných dlouhodobých kuřáků. Od příštího roku bude spuštěn screening rakoviny prostaty.