TÉMA

Visegrádská čtyřka

Fico odmítl novou migrační dohodu. Mluví o diktátu z Bruselu

Slovenský premiér Robert Fico odmítl nový migrační pakt, který minulý týden schválil Evropský parlament. Dohoda počítá s převzetím části běženců nebo finanční či materiální pomocí zemím zasaženým přílivem migrantů. Fico opatření označil za diktát z Bruselu, nejde podle něj o solidaritu.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 13:29|

Česko by mělo přimět USA k tomu, aby zůstaly v Evropě, míní expert Roháč

Česko by mělo využít návštěvy premiéra Pera Fialy (ODS) k tomu, aby tuzemská diplomacie vytvořila pro americkou stranu argument, který by ji přesvědčil k setrvání v Evropě. V rozhovoru pro ČT to uvedl Dalibor Roháč, který publikuje v prestižních světových médiích a působí jako seniorní expert v think-tanku American Enterprise Institute. Roháč zmínil také polarizaci uvnitř skupiny V4, kdy se Maďarsko a Slovensko odklánějí od bezpečnostních záruk Západu. „Je to prakticky sebevražedné,“ usoudil.
15. 4. 2024|

Slovensko a Maďarsko zůstávají spojenci, ale nechovají se tak, shodují se diplomaté

Slovenský a maďarský zástupce na středečním setkání ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky v Praze potvrdili, že nepřispějí na českou iniciativu ohledně dodávek munice pro Ukrajinu. Ruskem napadené zemi už nehodlají poskytovat ani žádnou jinou vojenskou pomoc. Výrazně se tak odchylují od postojů zbytku členských zemí EU, ale i spojenců v NATO. Jak moc je v této chvíli důležitá diplomacie, je třeba jednat a přesvědčovat, nebo už situace překročila mez a je nutno přistoupit k jiným krokům, například odebrání práva veta? O tom diskutovali hosté pořadu 90' ČT24.
22. 3. 2024|

Rusko na Ukrajině porušuje mezinárodní právo, shodli se ministři zahraničí V4

Ministři zahraničí zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se na setkání v Praze shodli na tom, že ruská agrese na Ukrajině porušuje mezinárodní právo a ukrajinské území musí zůstat v mezinárodně uznaných hranicích. Slovensko a Maďarsko se ale nechtějí připojit k české muniční iniciativě pro Ukrajinu a představitelé těchto zemí zopakovali, že neposkytnou Kyjevu žádné zbraně. Skupina je do budoucna podle čtveřice ministrů důležitá pro spolupráci hlavně v oblastech, ve kterých se země shodují a mají podobné zájmy.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 20:42|

V některých oblastech ve V4 shodu nenajdeme, uvedli Lipavský a Sikorski po jednání v Praze

Země Visegrádské skupiny se v některých tématech neshodnou, uskupení ale přesto má smysl, uvedli po jednání v Praze šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) a jeho polský protějšek Radoslaw Sikorski. Sešli se den před jednáním ministrů zahraničí všech zemí V4. Kromě situace ve Visegrádské skupině řešili také pomoc Ukrajině v odporu proti ruské agresi.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 19:41|

Za zmrazení mezivládní spolupráce mohou Ficovy postoje, štípanec byl namístě, řekli Lipavský a Vondra. Putin se směje, míní Zaorálek

Roztržka v česko-slovenských vztazích na vládní úrovni je důsledkem slov a činů vlády Roberta Fica, spolupráce zemí ale nekončí, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Štípanec“ byl namístě i podle europoslance ODS Alexandra Vondry, zatímco exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) přerušení mezivládních konzultací kritizuje a říká, že jde na ruku ruskému vládci Vladimiru Putinovi.
10. 3. 2024|

Jinou možnost naše vláda neměla, říká k roztržce Vystrčil. Přestaňme už mentorovat Slováky, oponuje Vondráček

„Vzhledem k chování pana premiéra Fica nebylo vyhnutí,“ říká k postoji české vlády vůči slovenskému kabinetu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Domnívá se, že kabinet nemohl legitimizovat výroky a chování slovenského premiéra Roberta Fica. Věří však, že se nadstandardní vztahy obou zemí budou nadále rozvíjet. „Přestaňme už mentorovat Slováky, přestaňme si říkat, co je pro ně dobré nebo ne,“ reagoval předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). Obě vlády si prý měly neshody vyříkat, uvedl v Událostech, komentářích.
8. 3. 2024|

Krizi V4 přečkala, zní po pražském jednání. Na formě podpory pro Ukrajinu se ale premiéři neshodli

Premiéři všech zemí Visegrádské skupiny se shodují, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Po summitu V4 v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Země V4 se podle něj liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat. Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenskou pomoc, Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí, ale jsou připraveny se podílet humanitárně či finančně.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:22|

Nepochybně se to uvnitř V4 projeví, komentoval Fiala Ficův projev o ruské agresi

Výroky slovenského premiéra Roberta Fica vyřčené v souvislosti s druhým výročím plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu se nepochybně projeví uvnitř visegrádské čtyřky. Před úterním summitem V4 v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Fico ve svých vyjádřeních převzal i některé narativy, které šíří ruská propaganda. Fiala zdůraznil, že jeho názory jsou přesně opačné, ale že jednat v rámci V4 je třeba. Jen další dění podle něj ukáže, zda se formát V4 přežil. Podobně se vyjádřil i polský premiér Donald Tusk.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 20:05|

Naše zájmy se ubírají stejným směrem, notovali si v Budapešti Fico s Orbánem

Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt i zrušení práva veta členských států EU, řekl slovenský premiér Robert Fico po jednání se svým maďarským kolegou Viktorem Orbánem. Maďarského premiéra v Budapešti také ocenil za to, že „bojuje za suverenitu“ své země. Orbán po schůzce řekl, že Evropská unie by měla podporovat Ukrajinu z peněz mimo vlastní rozpočet.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 15:50|

Ministři obrany V4 se shodli na společné deklaraci, zahrnuje pomoc Ukrajině

Státy Visegrádské skupiny (V4) se podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) shodly na společné deklaraci o podpoře Ukrajiny v obraně proti Rusku tak, jak každá země uzná za vhodné. Uvedla to na závěr dvoudenního summitu ministrů obrany V4 v Praze. Její maďarský protějšek Kristóf Szalay-Bobrovniczky řekl, že Budapešť nepošle Kyjevu vojenskou pomoc, napadenou zemi ale bude dál zásobovat humanitárními dodávkami. Ke schůzce se připojili také zástupci dalších států střední Evropy a západního Balkánu.
8. 12. 2023|

Slovensko nevěří podle Fica ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. Důležitá je společná politika na úrovni EU, míní Fiala

Slovenský premiér Robert Fico navštívil na své první zahraniční cestě po návratu do funkce Prahu. Setkal se se čtveřicí nejvyšších ústavních činitelů – dopoledne jednal s předsedy parlamentních komor, odpoledne navštívil českého premiéra Petra Fialu (ODS), a potom i prezidenta Petra Pavla. Opakovaně hovořil o pozici nové slovenské vlády k rusko-ukrajinské válce, s Fialou jednal také o pokračování bilaterální spolupráce obou zemí nebo migraci.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 22:45|

Vojenská pomoc Kyjevu má jít tak daleko, aby Ukrajina byla schopna vytlačit Rusko ze svého území, míní Duda

Polský prezident Andrzej Duda si myslí, že by vojenská podpora Ukrajiny měla jít tak daleko, aby napadená země byla schopna vytlačit Rusko ze svého celého mezinárodně uznaného území, jak prohlásil v Interview ČT24. Polsko má dle Dudy s ruským imperialismem historickou zkušenost a chápe, co znamená ruský „mír“. „Proto stojíme za Ukrajinou,“ podotkl. O českém prezidentovi Petru Pavlovi, který Dudu ve čtvrtek přijel do Varšavy navštívit, prohlásil, že jakožto člověk s vojenskými zkušenostmi je pro celý středoevropský region velice cenný. Zejména v době, kdy probíhá válka na Ukrajině, jak upozornil. Rozhovor s ním vedl Andreas Papadopulos.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 18:55|

Po Slovensku Pavel navštíví Polsko, přijal pozvání Varšavy

Prezident Petr Pavel navštíví příští týden ve čtvrtek a v pátek Polsko. Potvrdila to jeho mluvčí Markéta Řeháková. Program Hrad zveřejní příští týden. Půjde o druhou Pavlovu zahraniční cestu ve funkci prezidenta, první návštěvou bude v pondělí a v úterý tradičně Slovensko.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 18:15|

Vojenská pomoc Ukrajině musí pokračovat, shodli se jednomyslně šéfové parlamentů zemí V4

Šéfové parlamentů zemí visegrádské čtyřky, do které patří Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, se shodli na podpoře pokračování vojenské i humanitární pomoci Ukrajině, řekl šéf českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která se jednání v Bratislavě rovněž zúčastnila, brání Ukrajinci nejen svou suverenitu, ale starají se také o to, aby se konflikt s Ruskem nepřelil přes jejich hranice.
3. 2. 2023|

Země V4 se shodly na další podpoře Ukrajiny, řekl Fiala po jednání premiérů v Košicích

Premiéři zemí Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) se na svém čtvrtečním jednání v Košicích shodli na další podpoře Ukrajiny, vojenské i humanitární. Informoval o tom český předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Shodli jsme se také, že Rusko nesmí představovat hrozbu pro Evropu a je potřeba podporovat nezávislost Ukrajiny a její územní integritu v plném rozsahu.“ Vzájemnou debatu pak hodnotil jako otevřenou, a to i o věcech, kde nemají státníci stejný názor.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 19:43|

Země V4 pomůžou Ukrajině s odminováním či ošetřením zraněných vojáků

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko se chtějí angažovat při opravě ukrajinské techniky či při ošetřování zraněných vojáků z Ukrajiny. Pomoc napadené zemi a spolupráce ve středoevropském regionu patřila mezi hlavní témata jednání ministrů obrany v Banské Štiavnici. Česko zastupovala ministryně obrany Jana Černochová, podle které by se země V4 mohly zapojit také do odminování Ukrajiny.
27. 9. 2022|

Zeman a maďarská prezidentka se zastali visegrádské skupiny. Podle Novákové je to „skrytá síla Evropy“

Maďarská prezidentka Katalin Nováková přijela do Česka. Na Pražském hradě ji slavnostně přivítala hlava českého státu Miloš Zeman. Po ceremoniálu se oba prezidenti odebrali ke společnému jednání. Týkalo se například visegrádské spolupráce, kterou Zeman podpořil. Ve středu se Nováková sejde ještě s premiérem Petrem Fialou (ODS). S předsedy parlamentních komor jednat nebude, protože jsou oba sami na zahraničních cestách.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 16:34|

Potřebujeme jádro jako čistý zdroj, řekl Fiala předsedovi Evropské rady Michelovi

Česko potřebuje, aby Evropa považovala jádro za čistý zdroj energie, řekl premiér Petr Fiala (ODS) předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi. Ten do Strakovy akademie zavítal, aby diskutoval přípravy českého předsednictví v Radě Evropské unie, jehož se Praha ujme v červenci. Fiala také předeslal, že jeho kabinet je připraven přidat peníze do rozpočtu předsednictví, bude-li to potřeba.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 20:04|

Lipavský má za důležité udržení jednoty EU a NATO v souvislosti s Ruskem

Udržení jednoty členských států Evropské unie a NATO je podle nového českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) důležité v souvislosti s jejich vztahy vůči Rusku. Společná pozice podle něj nemusí být silová, musí však být jednoznačná. Lipavský to řekl po své schůzce se slovenským kolegou Ivanem Korčokem v Bratislavě, kam zavítal na svou první zahraniční pracovní cestu ve funkci šéfa české diplomacie.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 17:15|

Fiala už chystá kompetenční žalobu. V pondělí se sejde s prezidentem Zemanem a oznámí další postup

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už připravuje kompetenční žalobu kvůli odmítavému postoji prezidenta Miloše Zemana jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Informovala o tom šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Fiala se s prezidentem na zámku v Lánech sejde v pondělí, závěry jednání o jmenování nové vlády představí téhož dne v podvečer v Praze společně s lídry čtveřice dalších koaličních stran. Přímo v Lánech, kde setkání proběhne, Fiala nevystoupí, uvádí to pozvánka na tiskovou konferenci.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 20:45|

Koalice má dvě varianty postupu potom, co Zeman odmítl Lipavského. Vláda zřejmě jmenována bude

Koalice stran budoucí vlády ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN má dvě varianty postupu potom, co prezident Miloš Zeman oznámil, že nejmenuje Jana Lipavskéko (Piráti) ministrem zahraničí. Jako pravděpodobnější se podle informací ČTK od dvou zdrojů z dvojice těchto stran jeví možnost, že ministři jmenováni budou. Místo Lipavského by ale zatím byl pověřen řízením ministerstva zahraničí buď designovaný premiér Petr Fiala (ODS), nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš, který má vést ministerstvo pro místní rozvoj.
11. 12. 2021|

Visegrád nevyřeší vše, na diskuze o migraci či klimatu se musíme lépe připravit, míní Bek

Česko čeká ve druhé polovině příštího roku předsednická role v Radě Evropské unie a o unijní agendu by se měl na Úřadu vlády starat někdejší rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, kandidát na ministra pro evropské záležitosti. V Událostech, komentářích stávající senátor nastínil, že vláda se musí lépe připravit na diskuze o migrační či klimatické politice. Zdůraznil také, že je v rámci Unie potřeba rozvíjet vztahy i mimo visegrádskou skupinu – například v oblasti jaderné energetiky může být cenným spojencem Francie.
20. 11. 2021|

Země V4 a Jižní Korea prohloubí spolupráci. Babiš jednal s Mun Če-inem i samostatně

Lídři států Visegrádské skupiny a Jižní Koreje po jednání v Budapešti vyzdvihovali spolupráci mezi V4 a asijskou zemí a avizovali další rozvoj tohoto partnerství. Mezi hlavní témata setkání patří boj proti změnám klimatu, zmírňování dopadů pandemie nebo vzájemná spolupráce v oblasti vědy a obchodu. Česko zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO), který měl s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem i samostatnou schůzku.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 20:19|