Naše zájmy se ubírají stejným směrem, notovali si v Budapešti Fico s Orbánem

Fico a Orbán spolu jednali v Budapešti (zdroj: ČT24)

Slovensko a Maďarsko odmítají migrační pakt i zrušení práva veta členských států EU, řekl slovenský premiér Robert Fico po jednání se svým maďarským kolegou Viktorem Orbánem. Maďarského premiéra v Budapešti také ocenil za to, že „bojuje za suverenitu“ své země. Orbán po schůzce řekl, že Evropská unie by měla podporovat Ukrajinu z peněz mimo vlastní rozpočet.

„Ukazuje se, že naše zájmy se na 99 procent ubírají stejným směrem,“ shrnul po jednání s Ficem maďarský premiér.

Suverenita je pro nás důležitá, shodli se premiéři

„Odmítáme formu migračního paktu, že nám bude někdo přikazovat, že buď přijmeme migranty, nebo zaplatíme pokutu,“ uvedl Fico. Dodal, že státy by měly mít možnost samy se rozhodnout o formě pomoci ohledně uprchlíků.

Státy EU a europoslanci se v prosinci po letech vyjednávání shodli na pravidlech, která mají přinést efektivnější vyřizování azylových žádostí i návraty odmítnutých žadatelů a rovněž posílit odpovědnost všech zemí za zvládání migrace v Unii.

„Pro obě země je důležitá suverenita. Ze strany Maďarska nemáme radost z iniciativ z Bruselu o vytvoření superstátu a vůbec nemáme radost z iniciativ, které chtějí legitimizovat nelegální migraci,“ řekl Orbán. Vyjádřil vděk Slovensku za to, že dlouhodobě vysílá své policisty na jih Maďarska k ochraně jeho vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob.

Kyjevu můžeme pomoct z vlastních peněz, řekl Orbán

Viktor Orbán zopakoval své odmítavé stanovisko pro podporu Ukrajiny z unijního rozpočtu. Zároveň ale dodal, že Budapešť je připravena pomoci Kyjevu z vlastních peněz. „Pokud chceme pomoci Ukrajině, tak to musíme učinit tak, abychom nezpůsobili škodu Evropské unii. Dát 50 miliard eur znamená porušit zásady hospodaření EU. Pokud chceme poskytnout finance Ukrajině, tak mimo rozpočet EU,“ žádá.

Pohrozil také, že na únorovém mimořádném summitu EU opět zablokuje navýšení unijního rozpočtu na období let 2024 až 2027 a uvolnění výše zmíněných 50 miliard eur pro Kyjev. Orbán se postavil také proti návrhům ohledně společného úvěru EU, ze kterého by byla Ukrajina podporována.

Fico zopakoval svá dřívější prohlášení, že konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení. „Ztratila se schopnost ukrajinské armády vést rovnocenný souboj s Ruskou federací. Mrzí mě, že se Slované zabíjejí kvůli geopolitickým zájmům, které probíhají na tomto území," řekl Fico. Ukrajina se ruské vojenské invazi brání od předloňského února.

Robert Fico a Viktor Orbán po jednání v Budapešti
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

Fico bude tlačit na Fialu, aby svolal jednání V4

Fico také řekl, že bude vyvíjet tlak na českého premiéra Petra Fialu, aby Česko jako předsedající země visegrádské čtyřky co nejrychleji svolalo jednání předsedů vlád této skupiny. Do ní kromě Česka, Slovenska a Maďarska patří ještě Polsko. „Považuji za velkou tragédii, že V4 byla úmyslně znefunkčněna,“ prohlásil Fico.

Bratislava a Budapešť podle něj odmítají zrušení práva veta členských států při těch rozhodováních v institucích EU, při kterých se vyžaduje jednomyslnost.

Z Ficova vyjádření také vyplynulo, že Slovensko a Maďarsko s nevolí sledují tlak na své vlády ze strany unijních institucí. V této souvislosti Fico zmínil chystanou rezoluci Evropského parlamentu ve věci záměrů slovenské vlády na změny v trestním zákoníku včetně zrušení úřadu speciální prokuratury. Maďarsko je zase s EU ve sporu ohledně dodržování principů právního státu. Podle Fica Orbán bojuje za národně-státní zájmy Maďarska a Slovensko nebude souhlasit s případným návrhem odebrat Maďarsku hlasovací práva v EU.